E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar Merkez'e kilitlendi---

Piyasalar Merkez'e kilitlendi

Piyasalar Merkez'e kilitlendi
19 Eylül 2011 - 08:57 borsaningundemi.com

Merkez Bankası’nın her faiz toplantısı öncesinde olduğu gibi, bu ayki toplantısı öncesinde de biraz daha temkinli bir duruşun hakim olduğu görülüyor

Dış Piyasalar
Borç kriziyle mücadelede somut adımlar Ekim’de.. Geçen hafta sonu Polonya’da toplanan AB maliye ve ekonomi bakanları borç kriziyle mücadelede kararlılık göstermesine karşın, kararların hayata geçmesinin biraz daha zaman alacağı ortaya çıktı.
Euro’nun istikrarlılığının sağlanması ana hedef olarak korunurken, ortak tahvil uygulamasına geçilebilmesi için öncelikle ekonomik yönetimin güçlenmesi gerekiyor. Tahvilin çıkarılabilmesi için gerekli olan fizibilite çalışmasını yapacak komisyonun sonbaharda oluşturulması planlanıyor. Özellikle ortak maliye politikası yaklaşımı sağlanmadan ortak tahvil çözüm önerisinin uygulamaya konmasının mümkün olmadığını birçok kereler ifade etmiştik. 
AB kurtarma fonunun genişletilmesi ve esnekliğinin artırılmasına ilişkin düzenlemelerin de Ekim ortası gibi tamamlanması bekleniyor. Fonun kaldıraçla büyütülmesi önerisinde şimdilik bir uzlaşma yok. Ayrıca fonun, İrlanda ve Portekiz gibi yüksek kamu borcuyla karşı karşıya olan birlik üyeleri için son çeyrekte 7 milyar Euro’luk borçlanma gerçekleştirmesi planlanıyor.
Yunanistan ile ilgili olarak, bu hafta başı telekonferansla başlayacak Troyka incelemesi hafta sonunda gelecek heyetle devam edecek. Ancak, kredi diliminin serbest bırakılmasıyla ilgili kararın Ekim ortası gibi verilmesi bekleniyor. Bu kararla ilgili olarak, Yunanistan’ın tüm hedefleri yerine getirmesi konusundaki kararlı tutum korunurken, ülkenin reform kararlılığıyla ilgili endişelerin devam ettiği gözleniyor.
Finlandiya’nın başını çektiği teminat konusunda ise henüz görüş birliği oluşmazken, bir ay içinde ortak bir çözümün bulunması bekleniyor.
Görüldüğü üzere, borç krizinin yönetiminde yaklaşık bir aylık süre oldukça önemli olacak. Üzerinde uzlaşılan kararların hayata geçirilmesi konusunda gerekli kararlılığın ve inisiyatifin gösterilmesi durumunda, yılın son çeyreğine daha olumlu bir başlangıç ve büyüme risklerini kontrol altında tutmak mümkün olabilecek. Aksi durumda, büyüme görünümündeki aşağı yönlü riskler daha da artacak.
Geçen Cuma günü, EcoFin toplantısından beklentiler ve ABD’de Eylül ayına ait Michigan güven endeksinin güçlü gelmesiyle, S&P 500 ve DJ endeksleri sırasıyla % 0,57 ve % 0,66’lık kazançlarla 1.216 ve 11.509 puana çıkarken; DAX endeksi % 1,18’lik yükselişle 5.574 puanda kapandı.
Euro-dolar paritesi, Fed’in bu haftaki kritik faiz toplantısı öncesinde 1,38 civarında sınırlı dalgalanma gösterdi. Ham petrol fiyatları 88-89 dolar civarında dalgalanırken, altın fiyatları 1.770 dolar civarına kadar geriledikten sonra tekrar 1.810 doların üzerine çıktı.
Ancak, EcoFin toplantısının belirsizliklerin devam etmesine yol açacak şekilde sonuçlanmasıyla, hafta başında Euro-dolar paritesinin 1,36 ve ham petrol fiyatlarının 86 Dolar civarına gerilediği; altın fiyatlarının ise 1.820 doların üzerine yükseldiği izleniyor.
Obama’dan yeni servet vergisi açıklaması.. ABD Başkanı Obama’nın yüksek gelirli kişilere yeni vergi getirilmesini içeren bir öneri açıklaması bekleniyor. Ayrıca,  sağlık güvencesiyle ilgili tasarruf önlemleri de gündeme gelebilecek. Yüksek bütçe açığını azaltma amacını taşıyan bu öneri paketine, Temsilciler Meclisi’nin çoğunluğunu oluşturan Cumhuriyetçilerin itiraz edebileceği konuşuluyor.
Fed, uluslararası kuruluşlar ve kurtarma fonundan beklenen destek.. Geçen hafta Avrupa’nın borç kriziyle mücadele daha fazla kararlılık göstermesiyle toparlanma yaşayan küresel piyasalar bu haftaya, borç kriziyle mücadelede metodlar hususunda tam bir görüş birliği oluşamaması ve somut adımların ancak Ekim ayından itibaren görülmeye başlanacak olması nedeniyle olumsuz başlıyor. Ancak, Fed’in kritik iki günlük faiz toplantısı ve IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları çerçevesinde alınacak kararlar ani eğilim değişikliklerine neden olabilir.
İç Piyasalar
Küresel piyasalarda borç kriziyle ilgili çözüm çabalarının hızlanmasıyla İMKB 100 endeksi yükselişini devam ettirerek % 1,37’lik artışla 57.896 puanda kapandı. Böylece, Bayram öncesine göre toplam yükseliş % 7,3’e ulaşmış oldu.
Tüketici güveninde zayıflama belirginleşiyor. TÜİK ve TCMB tarafından ortaklaşa açıklanan tüketici güven endeksi, Ağustos ayında % 3,26’lık düşüş gösterdi.
Satın alma gücüyle ilgili mevcut durum algılamasındaki kötüleşme sınırlı kalırken, gelecek dönemle ilgili algılamanın hızla bozulduğu gözleniyor. Gelecek altı aylık dönemde, satın alma gücü, ekonomik durum ve iş bulma olanaklarıyla ilgili endişelerin daha belirgin olarak arttığı izleniyor.
Küresel risklerin içeriye yansımasının güçlendiğini görüyoruz. Para politikasının genişletici yönde kalmasını destekliyor.
Merkez Bankası daha fazla parasal genişleme için beklemede kalabilir. Merkez Bankası’nın Salı günkü toplantısında, faiz ve zorunlu karşılıklarda bir değişikliğe gitmesini beklemiyoruz. Özellikle, Fed’in faiz toplantısının Çarşamba akşamı sonuçlanacak olmasının, TCMB’nin bu kritik toplantı öncesinde beklemede kalma yaklaşımını sürdürmesine neden olacağını düşünüyoruz.
Toplantı sonrası dönemde de, Merkez Bankası’nın ekonomik aktiviteden gelen yavaşlama sinyallerine, faiz silahından ziyade TL zorunlu karşılık oranlarında indirimle cevap vereceğini tahmin ediyoruz.
Teknik Yorum
EKİM ENDEKS
Endeks 30 Ekim kontratı günü 70025 seviyesinden kapattı. Yukarıda 70600-71500 seviyeleri direnç durumunda. 71500 seviyesinin üzerinde bir kapanış olursa 73000-74250 seviyeleri yeniden hedef olabilir. Aşağıda 68300-67350 seviyeleri destek durumunda. Ancak 67350’nin altında bir kapanış olursa satışların 64700 seviyelerine kadar devam etmesini bekleyebiliriz.                                     
SATIŞ          71200-71700                               STOP  71850
ALIŞ            67500-67000                               STOP  66850
DİRENÇ      70625-71250           
DESTEK      69150-68250
EKİM  TL
$/TL Ekim kontratı günü 1,7935 seviyesinden kapattı. Yukarıda 1,8110-1,8290 seviyeleri direnç durumunda. Ancak 1,8290 seviyesinin üzerinde bir kapanış olursa yeni yüksek seviyeler test edilebilir. Aşağıda 1,7780-1,7620 seviyeleri destek durumunda. Ancak 1,7620’nin altında bir kapanış olması durumunda 1,7400 seviyeleri hedef olur.
SATIŞ           1,8100-1,8150                               STOP    1,8165
ALIŞ             1,7800-1,7750                               STOP    1,7735
DİRENÇ       1,7980-1,8025
DESTEK       1,7895-1,7855
Destek Menkul

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)