E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Gözler TCMB'den gelecek faiz kararında iken, Dünya Trump'ın aldığı aksiyonları izlemeye başladı. İlk gününde Trans-Pasifik Ortaklık Anlaşması'ndan çıkacak kararnameyi imzalayan Trump, Meksika ve Kanada ile NAFTA için görüşmeler başlayacak. Müzakereleri 2008 yılında başlayan TPP'ye üye ülkeleri, ABD, Kanada, Japonya, Avustralya, Brunei, Malezya, Yeni Zelanda, Vietnam, Meksika, Singapur, Peru ve Şili. Bu ülkeler Dünya GSYİH'sının yüzde 40'ını oluşturuyor. ABD ile Pasifik Okyanusu'na kıyısı bulunan 11 ülke arasındaki ticari sınırlamaları kaldıracak nitelikte olan bu anlaşmadan çıkılması, Trump'a göre ABD halkına yarar sağlayacak. Trump geldikten sonra da, kayıplara uğrayan Dolar endeksi ise, alınan karar sonrası bir miktar daha gevşedi. 100.00 seviyesi izlenmeye devam edilmeli. Aşılması halinde, Dolar'da bir miktar daha düzeltme gelebilir. ABD 10 yıllıkları ise, 2.5'leri aşamazken bir miktar geri çekilme görülerek yeniden 2.40'lara gevşedi. ABD 10 yıllıklarındaki 2.30-2.35 arası bölge kritik olmaya devam edecektir.
Yurtiçinde ise Merkez'den gelecek faiz kararı Dolar ve Euro kurundaki ana yönü belirleyecek. Piyasaları geç likitide penceresine yönledirip, AOFM'ni artırma yoluna giden TCMB, döviz takaslarıyla birlikte piyasadaki döviz üzerindeki kontrolünü artırma çabaları devam ediyor. Ancak ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yüzde 9'ların üzerine çeken MB'nin bu toplantıda faizleri artırarak örtülü faiz adımının önünü açmak istediği beklentisi söz konusu. Gecelik borç verme faizinde 75 baz puan. Politika faizinde ise 50 baz puan artırım beklentisi söz konusu. Bu beklentinin MB nezdinde karşılanması kurdaki güçlü duruşun önünü kesecek mi? en önemli soru işareti bu olacak. Bizim beklentimiz MB'nin beklentileri karşılayacak kadar bir artırım kararı alması, kurdaki yükselişin önünü kesecek nitelikte olmayacağı yönünde. Bunun üzerinde gelecek güçlü bir faiz adımı. Güçlü bir sözlü yönlendirme. Reel faizler adına iştahı artırabilir. Ayrıca küresel anlamda değer kaybına uğraayan Dolar'ın bu hareketi, MB'nin sert bir adımı ile içeride kuru dizginlemeye yardımcı olabilir. Ancak zayıf bir adım kurda yeni rekorların önünü açabilir.
EURUSD
Paritede yeni haftaya da alıcılı bir başlangıç yaptık. Trump'ın söylemleri ile değer kaybetmeye devam eden dolar endeksi sığınacak liman arayışında. Endeks 100 seviyelerinin altına gerilemeye doğru ilerlerken 99.20 desteği doların yeniden toparlanmaya geçebileceği bir seviye olarak karşımıza çıkıyor. Endekste bu hareketlilik söz konusu olurken parite içinse fiyatlama 1.0800 seviyesini test etmekten çekinmeyebilir. Trump'ın ticari anlaşmalar ile ilgili sert tutumunu sürdürmesi doların küresel piyasalarda değer kaybının devam etmesine yol açabilir. Teknik olaraksa 1.0800 seviyesinin üzerinde 1.0860 seviyesi önemle takip edilmeli. Eğer fiyatlama haftaya 1.0700'nin altında devam etmek isterse 1.0650 seviyesi ara destek olarak gündeme gelebilir. Hareketin devamında ise 1.0600 seviyesi son derece önemli bir desteğe işaret etmekte..
USDTRY
Geçtiğimiz hafta kapanışını baskı altında gerçekleştiren paritede yeni hafta yeni yükselişleri beraberinde getirdi. Trump belirsizliği nedeniyle gerileyen dolar endeksinden faydalanan TL'nin bir sonraki sınavı gün içerisinde gerçekleştirilecek olan para politikası toplantısı. Merkez Bankası'nın yüzde 9 seviyelerinde bulunan ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini en azından koridorun içerisine alacak şekilde bir faiz artırımına gitme ihtimali mevcut. Bu miktar ise yüzde 8.5'de olan üst bandı yüzde 9.5 seviyesine çekmek ile gerçekleşebilir. Fakat merkezin piyasalardaki gidişatı değiştirebilmesi için fonlama maliyetlerinin üzerinde bir faiz artışına gitmesi gerekecek. Aksi taktirde kısa vadede değer kazanan TL yeniden kayıplar verebilir. Paritede ise gün içi desteklerden biri 3.74 eğer burayı geçersek gevşeme 3.7200 - 3.7120 bandına gerileyebilir. Merkezin vereceği kararın piyasaları ne kadar tatmin edeceği ise sonraki fiyatlamayı beraberinde getirecek. Eğer piyasalar yapılan müdaahaleden memnun kalmazlarsa kurda yeni bir yükseliş ivmesi yakalanabilir. Yukarıda ise 3.8100 ve 3.8400 seviyeleri bizler için kritik olacak.
GBPUSD
Bugün İngiltere'de AB'den çıkışı resmi olarak başlatacak olan Lizbon anlaşmasının 50 maddesinin ne zaman tetikleneceğine hükümetin mi yoksa parlamentonun mu karar vereceğine ilişkin mahkeme sonuçlanıyor. Genel kanı mahkemenin, hükümet aleyhine sonuçlanacağı yönünde. Yeni bir yasa veya parlamentoda sağlanacak bir çoğunluk ile Mart 2017'de 50. madde hala yürürlüğe konabilir. Parlamentonun sürece dahil olmasının daha yumuşak bir geçiş sağlayacağı algısıyla kurda hareket 1.25 seviyesine doğru tırmandı. ABD Başkanı Trump ise Çin harici Asya ve Pasifik ülkelerle ticari ilişkileri düzenleyen TPP anlaşmasından çekildiklerini ve NAFTA için ise tekrar müzakere etmek istediklerini ifade etti. Kurda teknik olarak baktığımızda 1.2530 seviyesi kırılırsa 1.2570-1.2600-1,2650 dirençleri takip edilebilir. Satıcılı seyirde ise 1.2450-1.2400-1.2350 desteklleri gündeme gelebilir.
BRENT PETROL
Haftanın ilk işlem gününde petrol fiyatları kararsız bir seyir izledi. Hafta sonu gerçekleştirilen toplantının fiyatlara yukarı ivme katamadığını görüyoruz. Ülkeler hali hazırda anlaşmaya katılım miktarlarını daha önceki beyanlarında açıklamıştı. İzleme Komitesi'nin ilk toplantısında ise katılım düzeyleri ve azaltılan petrol miktarları resmi olarak açıklandı. Şu ana kadar kesilen petrol miktarı 1.5 milyon varil ve katılım düzeyi ise yüzde 80. Ve ayrıca Komite'nin her ay toplanmasına karar verildi. Önümüzdeki aylarda da yine Cezayir, Kuveyt, Venezuela, Umman ve Rusya'nın oluşturduğu Komite tekrar bir araya gelecek. Teknik olarak ise Brent petrolün 55 doların üzerinde kalma mücadelesi verdiğini görüyoruz. Buranın üzerinde kalıcılık sağlanırsa 55.70-56.00-56.30 seviyeleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 55 Dolar desteği kırılırsa 54.60-54.30-54.00 seviyeleri gündeme gelebilir.
ALTIN
Değerli metalde yükseliş hareketi haftanın ilk işlem gününde de devam etti. Gün içerisinde altın fiyatlarında etkili olabilecek önemli bir veri bulunmazken, akşam saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump'ın Trans-Pasifik ortaklık anlaşmasından çekilmesine dair kararnameyi imzalaması, altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketi destekleyen önemli gelişmeydi. Diğer taraftan ABD 10 yıllık tahvil faizlerimde yaşanan geri çekilme de altında yükselişin önünü açan diğer önemli etkendi. Bugün ise ABD'den açıklanacak olan mevcut ev satışları verisi altın fiyatlarında hareketlenmeye sebep olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise değerli metaldeki yükseliş hareketinin devamında 1220 dolar direnç seviyesinin aşılması 1232 dolar seviyesine hareketi beraberinde getirebilir. Geri çekilmelerde ise 1210 ve 1200 dolar destek seviyeleri takip edilmesi gereken önemli seviyeler.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:14)