E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Japon hisse senetleri bu sabah yendeki zayıflamanın etkisiyle yükselirken, Çin hisse senetleri geriledi. Yen, tehlikeli bir şekilde 1990’dan bu yana görülmeyen en düşük seviyelere yakın seyrediyor. Japon yetkililer sözlü müdahaleyi artırıyor. Japon yetkililerin Ekim 2022’de 151,94 seviyesine adım atmasının ardından yen, bazılarının merkez bankası müdahalesi için kırmızı bölge olarak gördüğü dolar başına 152 seviyesine doğru ilerledi. Yen en son %0,1 oranında zayıflayarak 151,73 seviyesindeydi.
BOJ yönetim kurulu üyesi Tamura bu sabah, merkez bankasının “politika normalleşmesine doğru yavaş ama istikrarlı bir şekilde ilerlemesi gerektiğini” söyleyerek, daha fazla sıkılaştırmaya ilişkin güvercin görünümü güçlendirdi. Fakat bu adım bizce ancak ABD getirileri ve oran beklentilerinde yeterli bir düşüş olması durumunda gerçekleşebilir; bu da Cuma günkü ABD PCE enflasyonu sonrasına kadar gerçekleşemeyebilir. Ancak tahminlerden daha iyi bir sonuç açıklanırsa yen hızla dolar başına 152’ye düşebilir ve Tokyo’yu harekete geçmeye zorlayabilir.
Beklenti ve açıklamalar sonrası Japonya Nikkei %0,93 artışla 40.775,62’ye yükseldi ve geçen Cuma günü ulaşılan tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 41.087,75’e doğru geri döndü.
Genel olarak, MSCI’nın Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi %0,11 yükseldi, ancak Japon hisseleri hariç bakıldığında değer -%0,22 düşüşe dönüyor. Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI300 %0,4 kayıptalar.
ABD dolar endeksi %0,1 artışla 104,39 ile Cuma günkü beş haftanın en yüksek seviyesi olan 104,49’un hemen altına geriledi. Euro %0,07 kayıpla 1,08245 dolara ve Sterlin %0,11 düşüşle 1,2615 dolara geriledi.
Yatırımcılar büyük merkez bankalarından hangisinin bu yıl ilk faiz indirimini yapacağını ölçmeye çalışıyor. Bu arada, İsveç’in Riksbank’ı günün ilerleyen saatlerinde politikasına karar verecek ve genel olarak bir beklenti faizi sabit bırakması yönünde, ancak piyasalar haziran ayına kadar bir kesinti için ipuçları bekliyor.
Altın fiyatları bu sabah dolardaki yükseliş nedeniyle hafif düşüş kaydederken, Dolar endeksi rakiplerine karşı %0,2 güçlenerek altının para birimlerine göre daha pahalı hale gelmesine neden oldu. Ancak yatırımcıların ABD Merkez Bankası politikasına ilişkin daha fazla ipucu beklemesi nedeniyle külçe dar bir aralıkta işlem gördü. Spot altın %0,1 düşüşle ons başına 2.176 ve ABD altın vadeli işlemleri de %0,1 düşüşle 2.175 dolara geriledi. Altındaki mottomuzda değişiklik yok. Mevcut jeopolitik koşullar ve potansiyel merkezi gevşeme ortamında altın fiyatları için aşırı düşüş eğilimi oluşturmak zor.
Dünyanın en büyük petrol kullanıcısı olan ABD’de ham petrol stoklarının artması ve büyük üreticilerin gelecek hafta yapılacak teknik toplantıda üretim politikalarını değiştirme ihtimalinin düşük olduğuna dair işaretler sonrasında ham petrol haftanın ikinci günde de düşüş yaşadı. Mayıs ayı Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,8 düşüşle varil başına 85,56 dolara ve Mayıs kontratı Perşembe günü sona erecek ve daha aktif olarak işlem gören Haziran kontratı %0,7 düşüşle 85,03 $’a geriledi. Mayıs teslimi ABD WTI ham petrol vadeli işlemleri de %0,7 düşüşle 81,07 dolara düştü.
Yatırımcılar şimdi Fed’in faiz oranlarını ne zaman düşürmeye başlayabileceğini ölçmek için Cuma günü açıklanacak ABD çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi verilerini bekliyor. CME Group’un FedWatch’ına göre yatırımcılar Fed’in Haziran ayında faiz indirimine başlayacağını %72 olasılıkla fiyatlıyor.
TCMB rezervleri 4,5 milyar dolar azaldı
S&P, Türkiye'nin büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti
Fed'in faaliyet zararı geçen yıl 114,3 milyar doları buldu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:13)