E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Gelişen ülke piyasalarında yaşanan dalgalanmalar, yatırımcının ufkuna gölge düşürüyor.
Çöp tahvillerden ABD hisse piyasalarına, emtiyaya kadar neredeyse her türlü varlık sınıfı, piyasalardaki oynaklıktan nasibini aldı. Gelinen süreçte bir kez daha katalizör, gelişen piyasaların büyük kısmının göbeğinden bağlı olduğu Çin gibi görünüyor. Çin'de bir ekonomik yavaşlama endişesiyle patlayan Ağustos 2015 ve Ocak 2016'daki piyasa düzeltmelerinin kötü hatıraları birçok yatırımcının hafızasında tazeliğini koruyor. Geçen ay Komünist Parti'nin kongreye gittiği Çin'den gelen veri akışının iyi olması söz konusu kötü hatıraları 2017'de hafızalardan silmek üzereydi. Fakat sonrasında ise ekim ayı verilerinin ekonomik faaliyette yavaşlama olduğu ve 10 yıllık tahvil getirilerinin 2014 yılından bu yana en yüksek seviyesine yükseldiği haberleri Çin Merkez Bankası (PBoC) çalkalanan suları sakinleştirmek için piyasaya likidite enjekte etme ihtimalini artırdı. Dünyanın en büyük emtia ithalatçısı olması sebebiyle Çin ekonomisindeki yalpalamanın yansımaları doğal olarak emtia piyasalarında da hissedildi. Geride kalan haftada demir cevheri, bakır, nikel ve petrol fiyatlarında zaman zaman düşüşler görüldü. Çin hapşırdığında, birçoğu büyük emtia üreticisi olan öteki gelişen ülkeler şifayı kapma riski ile karşı karşıya kalıyor.
Dünya'dan Aydın Şahinalp'in haberien göre, Financial Times'a konuşan Yatırım ve danışmanlık şirketi BNY Mellon Stratejisti Simon Derrick, "ABD'nin önümüzdeki ay faizlerde artışa gitmeyi planlaması, Çin endişesi, Venezuela, Zimbabve ve Güney Afrika'daki siyasi gelişmeler gelişen piyasalarda ortaya çıkabilecek risklerin belirgin hatırlatıcıları" diye uyarıyor. Gelişen ülke para birimleri görece iyi bir 2017 geçirdi.
"Piyasa dalgalanmaları endişe yaratıyor"
Yıl başından 7 Eylül'e kadar ki periyotta JP Morgan gelişen ülke para birimleri endeksinde yüzde 8.9'luk bir artış yaşandı. Bu artış ABD Dolarındaki zayıfl ama, küresel büyüme ve önde gelen gelişen ülke ekonomilerinin temelindeki iyileşmenin yansıması olarak yorumlanabilir. Fakat 7 Eylül'den bu yana, endeks yüzde 5,4 geriledi. Paris merkezli küresel banka BNP Paribas'tan Wike Groenenberg, "Başta Asya ve Orta Avrupa'da bölge ülkeleri olmak üzere en güçlü seviyede seyreden ihracatla birlikte gelişmekte olan ülkeler için büyüme zemini güçlü kalmaya devam ediyor. Ancak geçtiğimiz haftaki piyasa dalgalanmaları endişe yaratıyor. Bazı varlıklarda gördüğümüz sermaye çıkışlarının başkalaşmalara neden olacağından daha fazla endişe duyuyoruz" diye görüş bildiriyor.
Özellikle ABD yönetimi vergi indirimleri planında piyasaları hayal kırıklığına uğratır, Beyaz Saray özel danışmanlarından Robert Mueller'in Rusya soruşturması genişlerse ABD Doları baskı altında kalmaya devam edebilir. Bu durum da gelişen ülkelerin döviz piyasası adına görece daha iyi bir momentum başlatabilir. Ancak gelişmekte olan ülkelerin foreks piyasalarında yatırımcının güvensizliğine kurban gidebileceği korkusu hissediliyor. TD Securities Stratejisti Sacha Tihanyi, "Piyasalarda yer alan insanlar gittikçe gerginleşiyor. Yatırımcılar kârlarını korumak ve masadan para almak istiyor. Bu nedenle oynaklığın artması ve pozisyonların azalması demek" diye süreci özetliyor.
Riskten kaçmanın yükselişe geçtiği kasım ayının ikinci haftasının sonunda altın, yen, İsviçre Frangı ve bir derececeye kadar euro gibi güvenli liman varlıklarının görece değerlendiği görülüyor. Crédit Agricole'dan Forex Stratejisti Valentin Marinov, "Yatırımcılar, yaz aylarında gelişen ülkeler ve diğer riskli varlıklarda önemli uzun pozisyonlar oluşturdukları için bir bedel ödeyebilirler" diye uyarmadan edemiyor. Bununla birlikte, gelişen ülke piyasalarında her ülke sendelemiyor. Bazı Asya varlıkları oldukça iyi durumda. Özellikle Güney Kore Wonu geçtiğimiz hafta ABD doları karşısında yüzde 2,5 yükselişe imza attı. Filipinler, Malezya ve Tayland'ın para birimleri de iyi performans ortaya koydu. Moody's'in cuma günü Hindistan'ın kredi notunu yükseltmesi, rupiye doping oldu.
Danışmanlık şirketi Pictet Asset Management'tan Shaniel Ramjee, "Piyasalar, az oynaklıkla geçirdiği görece iyi yılın ardından biraz mola sürecine çekildi. Yatırımcılar risk alma konusunda daha ihtiyatlı davranıyor ve paralarını nereye koyacakları konusunda daha dikkatli olmalı. Gelecek sene piyasaların hızı yavaşlayabilir. 2017'de yatırımcılar para kazanabildi, 2018'de bu değişecek" diye uyarıyor.
"Fed 2018'de 4 faiz artırımı yapabilir"
ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs'ın hazırladığı araştırma raporuna göre ABD Merkez Bankası Fed'den 2018'de dört faiz artışı bekleniyor. New York merkezli yatırım bankası Goldman Sachs ekonomistlerinin araştırma notunda, ABD ekonomisinin 2018'e büyük bir ihtimalle ücretleri ve enflasyonu daha geniş çaplı destekleyecek güçlü bir momentuma yöneldiği ve bu durumun Fed'in gelecek yıl dört kez faiz tetiğine basmasını gerektireceği belirtiliyor. Bankanın Baş Ekonomisti Jan Hatzius, Goldman'ın 2018 yılına ilişkin büyüme görünümünü yüzde 2.5'e yükselttiğini ve yıl sonu itibariyle işsizlik tahminini yüzde 3.7 seviyesine çektiğini belirtti.
Son revizyon öncesinde bankanın ABD ekonomisine yönelik büyüme tahmini ise yüzde 2.4 seviyesindeydi. Goldman ayrıca 2018'de ABD çekirdek enflasyonun yükseliş trendine girerek yılda yüzde 1,8 oranında artacağını tahmin ediyor. Banka, ekimde yüzde 4.1 olan ABD işsizlik oranının 2019 yılının sonlarına doğru yüzde 3.5'e gerileyebileceğini düşünüyor. Bu seviye 1960 ‘lı yılların sonundan beri kaydedilen en düşük işsizlik oranı. Goldman ekonomistleri müşterilerine gönderdikleri notta, dünyanın en büyük ekonomisinde, yakın dönemde bir durgunluk riski "hala oldukça sınırlı görünüyor" diye yazdılar ve eklediler:
"Ama güç çok fazla iyi bir şey haline geliyor ve aşırı ısınmaya neden oluyor. 2018 ve sonrasında bu durum acil bir öncelik haline gelecek."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:19)