E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupa Birliği (AB) liderleri, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’in daveti üzerine Brüksel’de bugün başlayan zirvede piyasalar için de kritik öneme sahip dört önemli konu başlığını ele alacak: Ukrayna savaşı, AB’nin savunma ve güvenlik stratejileri, Rus fosil yakıtlarından bağımsızlaşma ve gıda krizi.
Ukrayna başlığında liderler birliğin Ukrayna’ya yapacağı, insani, finansal, maddi ve siyasi destekleri ele alacak. Ayrıca Komisyon’un teklif etti yaptırımları ihlal eden Rus oligarkların mal varlıklarının “dondurulması ve el konulması” yasası da liderlerin gündeminde olacak. AB, şimdiye kadar Rus oligarkların yaklaşık 30 milyar dolar mal varlığını dondurdu.
Savunma konusunda AB’nin Rusya’nın agresyonu karşısında direncini artırmak için güvenlik ve savunma yatırımlarını artırması tartışılacak. Savunma yatırımlarındaki açıklara ilişkin bir analizle üyelere yeni yatırım çağrısı yapılması bekleniyor.
Enerji başlığı altında en kritik konu birliğin Rusya’nın fosil yakıtlarından, petrol ve kömür ithalatından en yakın sürede bağımsızlaşması. Doğalgaza ise kısa sürede çözüm olmadığından ambargo gelmesi beklenmiyor.
Gıda güvenliği de zirvenin ana gündemlerinden. Konuya küresel ve kapsayıcı bir şekilde yaklaşılması gerektiğini vurgulayan Avrupa Konseyi’nde bu alandaki küresel işbirlikleri ele alınacak. Ukrayna’nın limanlarında sıkışan 20 milyon ton tahılın bölgeden çıkartılması da zirvenin önemli başlıklarından olacak.
Paritenin gözü enflasyon ve PMI verilerinde olacak
Zirveden sonraki günlerde açıklanacak Euro Bölgesi ve Avrupa Birliği enfl asyon verileri ve diğer ekonomik veriler, haftanın ilerleyen günlerinde euro/dolar paritesinin seyri için etkili olacak. Dolar endeksindeki gerileme ve Avrupa Merkez Bankası’ndan gelen şahin sinyallerle parite tekrar 1,07’nin üzerine çıkmış durumda. Ancak savaşın etkilerinin verilerde görünür hale gelmesi, paritede yeni düşüşler getirebilir.
Zirve kararları petrol piyasalarını etkileyebilir
Zirvenin enerji gündeminde alınacak bir Rus petrolü ambargosu kararı, küresel petrol piyasalarını da etkileyebilecek nitelikte. Bu hafta Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün aylık arz kararını aldıkları toplantısı var. Perşembe günü Viyana’da gerçekleşecek toplantıda ABD’nin ve G7 ülkelerinin hep petrolde hem doğalgazda “arzı artır” çağrılarına yanıt gelmesi beklenmiyor. Enerjiye olan talebin güçlü seyrettiği bir dönemde, Rus petrolünün ambargolarla Avrupa için piyasadan tamamen çıkması, fiyatlarda yeni bir yükseliş getirebilir. G7’nin yazılı açıklamasında “özellikle sıvılaştırılmış LNG arzının Avrupa’daki boru hattı gazının olası arz kesintilerini azaltmada önemli rol oynayacağı” belirtilmişti.
“Avrupa Rus petrolünün Asya’ya akmasına göz yumup, onlardan dizel alacak”
Uzmanlara göre, Avrupa’nın kısa vadede başka seçeneği olmaması, Rus ham petrolünün Asya’ya gitmesine de göz yumulmasına yol açıyor, çünkü sonrasında bu ülkelerden yüksek miktarda dizel alınması planlanıyor. Primary Vision Network kıdemli analisti Mark Rossano, Rusya'dan Yunanistan'a petrol akışında artış olduğunu belirterek "Bölgede Rusya'nın gemiden gemiye transfer yapmak için kılıf olarak kullanabileceği çok sayıda 'tartışmalı' su var. Bu ham petrolün çoğunluğunun Süveyş Kanalı üzerinden Asya'ya, ağırlıklı olarak Hindistan ve Çin'e, gittiğini görüyoruz" dedi. Rossano öngörülerine şöyle devam etti: “Avrupa'nın kısa vadede seçeneği olmadığı için Rus ham petrolünün Asya'ya gitmesine izin veriyor ve verecek, sonrasında da bu ülkelerden yüksek miktarlarda dizel alacak.” Uluslararası Finans Enstitüsü Başekonomisti Robin Brooks da paylaştığı verilerle Yunanistan'a ait tankerlerin Rus petrolünün yüzde 63'ünün taşınmasını sağladığına dikkat çekti.
AB'nin liderlerinin gündemi Ukrayna
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:40)