E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar için en büyük tehdit borç krizi mi?---

Piyasalar için en büyük tehdit borç krizi mi?

Piyasalar için en büyük tehdit borç krizi mi?
05 Nisan 2024 - 17:29 borsaningundemi.com

Uzmanlar, ABD borcunun hisse senedi piyasalarını gelecek yıl şiddetli bir krize sürükleyeceği görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wharton profesörü Joao Gomes, artan ABD borcunun ABD piyasalarını gelecek yıl krize sürükleyebileceğini öne sürüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD'nin borç büyümesinin endişe verici hızını yavaşlatmak için Kongre'nin hızlı hareket etmesi gerekiyor.

Kriz piyasaları 'gelecek yıl' vuracak

Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, Wharton profesörü Joao Gomes, ABD hükümetleri mali gidişatı yakın zamanda ayarlamazsa 2025 yılının piyasaların sarsılmaya başlayacağı yıl olabileceği konusunda uyarıyor.

Gomes’e göre bu, teşvik ağırlıklı bir bütçe teklifinin yurt içi getirileri uçurduğu, ipotek faizlerinin yükseldiği ve sterlinin tarihin en düşük seviyesine düştüğü 2022 Birleşik Krallık mali krizinden aldığı bir ders olarak öne çıkıyor. Gomes, “Bu kesinlikle gelecek yıl başımıza iş açacak bir sorun. Piyasaların uyanıp 'sürdürülemez' dediği bir mali yol açıklıyoruz” diyor.

Gomes’e göre, ABD’li yatırımcılar, Hazine tahvil piyasası çöküşünün Kasım 2023'te getirileri yüzde 5 seviyelerine çekmesinden sonra bunun nasıl görünebileceğinin tadını zaten aldı. Söz konusu dönemde, Artan ABD borcu ve Hazine tahvili arz fazlası başı çeken faktörler arasındaydı.

34 trilyon dolar

Bugün, Washington'un borç yükü 34 trilyon dolar seviyesinde seyrediyor. Bu, devasa harcamalar ve hızla artan borç ödeme maliyetleri nedeniyle tüm zamanların en yüksek seviyesine karşılık geliyor. Bank of America'nın tahminlerine göre ABD, borcuna her 100 günde 1 trilyon dolar daha ekliyor.

Faiz oranlarının daha yüksek olduğu bir çağda bu, ABD'nin bu yüzyıl içinde bir temerrüt krizine sürüklenmesi yönündeki gerçek riski daha da artırıyor. Geçen yıl, Penn Wharton Bütçe Modeli, ülkenin bu sorunu çözmek için 20 yılı olduğunu ve bu sürenin sonunda hiçbir vergi artışının veya harcama kesintisinin işe yaramayacağını ortaya koymuştu.

En büyük tartışma konusu vergi kesintileri

Bu nedenle Gomes, Kongre uzatmayı seçmediği sürece bu programın gelecek yıl sona ermesinin planlandığı göz önüne alındığında, 2017'deki vergi kesintilerinin gelecek yıl önemli bir tartışma konusu olmasını bekliyor. Reform, Trump Yönetimi döneminde şirketler üzerindeki vergi yüklerini hafifleterek uygulamaya konulmuştu.

Gomes, “Gelecek yıl vergi kesintileri ve bunların uzatılıp uzatılmayacağı konusunda ciddi bir tartışma yaşayacağımızı düşünüyorum ve sanırım kötü senaryoyu karşılayabilecek durumda olmayacağız” diyor.

Başkanlık seçimi belirleyici olacak

Bu programın kaderi büyük ölçüde Kasım ayında Beyaz Saray'ı kimin devralacağına bağlı. Şu ana kadar adaylardan hiçbiri mali meseleyi çözmeye yönelik herhangi bir spesifik plana değinmiş değil.

Ancak diğerleri, çözümün yalnızca vergilerde olmadığı konusunda uyarıyor. Sorumlu Federal Bütçe Komitesi Başkanı Maya MacGuineas, geçen yıl verdiği demeçte, vergilerin gelir yelpazesinde artması muhtemel olsa da hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin harcama programlarını kısmaya istekli olmaları gerektiğini söylemişti. MacGuineas daha sonra, “Ortada pek çok mantıklı plan var ancak siyasi irade yok” diye eklemişti.

Son olarak, Gomes, ABD borçlanmasının tehlikeli boyutunu dile getiren tek kişi değil; Jamie Dimon ve Ken Griffin gibi Wall Street'in önemli isimleri de yaklaşan krize dair sık sık uyarılarda bulunuyor.

ABD’de borç krizi, faiz oranlarını yüzde 7 seviyesine çıkarabilir

 

Küresel borç krizi yaklaşıyor mu?

 

Paul Tudor Jones: ABD ekonomisi borçlanmayla büyüyor

 

ABD'nin kamu borç stoku 34 trilyon dolara ulaştı

 

Citi: ABD borç riski yatırımcılar için 'hayatın gerçeği' olacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)