E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar haftayı gülerek kapattı---

Piyasalar haftayı gülerek kapattı

Piyasalar haftayı gülerek kapattı
12 Temmuz 2013 - 18:37 borsagundem.com

Haftalık piyasa özeti ve önümüzdeki hafta beklentiler

Önceki hafta Cuma günü gelen tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden çok iyi gelmesi sonrası piyasalarda satışlar yaşandı. Bu satışlardan en fazla etkilenen ülke Türkiye oldu. Satışlar bu haftanın başında da devam etti. Yurtiçinde TL’deki değer kaybının hızlanması sonrası TCMB hafta içinde büyük miktarlı döviz satım ihaleleri açtı. Pazartesi günü 7 adet ihale açarak 2.250 Milyon dolarlık satım gerçekleştiren TCMB, Çarşamba günü de 7 ihalede toplam 1,3 Milyar dolar sattı. TCMB’nin son 1 ayda yaptığı ihalelerde satılan toplam miktar 6,25 Milyar dolar oldu. İhalelerdeki ortalama fiyat ise 1,94 civarında gerçekleşti. TCMB müdahalesi sonrası döviz kurlarında gevşeme yaşansa da şuan itibariyle döviz sepeti 2,26 ile tarihi yüksek seviyelerine yakın işlem görüyor. Hafta içinde iki yıllık gösterge tahvil faizleri %9,59 bileşik ile son bir yılın en yüksek seviyesini gördü. Ancak tahvil piyasasında fiyatların küçük miktarlı işlemlerle gerçekleştiğini belirtmek gerekir. Tahvil-Bono piyasasında işlem hacmi çok düşük seyrediyor. Tahvil ve dövizdeki yükseliş BIST’te tedirginlik yarattı. BIST yükselen faizlerle yurtdışı piyasalardan negatif ayrışmasını sürdürdü.
Hafta içinde FED toplantı tutanakları açıklandı. FED’in Haziran ayı toplantısının tutanaklarına göre, birçok Fed üyesi tahvil alımlarını azaltmadan önce istihdam piyasasının toparlandığına dair daha fazla işaret görmek istediğini belirti. FED toplantı tutanakları sonrasında Bernanke bir panelde yaptığı konuşmasında teşvik politikalarının öngörülebilir gelecekte sürdürülmesine destek verdi ve "yüksek düzeyde gevşek para politikalarına öngörülebilir gelecekte ihtiyaç olduğunu" savundu. İşsizliğin halen yüksek olduğunu, enflasyonun ise FED'in hedefinin altında kaldığını belirten Bernanke, FED’in bu politikalarının devamına ihtiyaç bulunduğunu vurguladı. Bernanke açıklamaları sonrası yurtdışı borsalarda sert yukarı yönlü hareketler yaşandı. Yurtiçinde de benzer bir eğilim oluşsa da dün gelen cari işlemler açığının beklentilerden kötü gelmesi sonrası Türkiye yurtdışı piyasalardan negatif yöndeki ayrışmasını sürdürerek günü sınırlı bir yükselişle tamamladı.
Geçen hafta yurtiçinde sanayi üretim verileri ve cari işlemler dengesi açıklandı. Her iki veri de beklentilerden kötü geldi. Sanayi üretimi beklentilerin altında gelirken, takvim etkisinden arındırılmış yıllık veri %1 geldi. Mayıs ayında 6,3-6,7 Milyar dolar arasında eksi gelmesi beklenen cari işlemler açığı ise 7,52 milyar dolar eksi ile beklentilerin üzerinde geldi. Kötü gelen yurtiçi veriler BIST’in yurtdışı piyasalardan bu hafta negatif ayrışmasında etkili oldu. Yurtdışı borsalar haftayı yükselişlerle tamalarken, BIST hafif artıda tamamlıyor.
Önümüzdeki hafta Hazine’nin 8,526 Milyarı piyasaya olmak üzere toplam 9,628 Milyarlık itfası var. Hazine Pazartesi ve Salı günü 4 ayrı ihale düzenleyecek. İhalelere gelecek talep ve oluşacak faiz piyasalar açısından gösterge olacaktır. İhalelere yüksek talep gelmesi ve mevcut seviyelerin altında faiz oluşması durumunda yurtiçi piyasalarda volatilite düşebilir. Talebin düşük olması durumunda faizlerin daha da yükselmesi beklenir. Ayrıca ihaleden gelecek paranın dövize yönelmesi durumunda TCMB’sı piyasaya direkt müdahale ile döviz satışı seçeneğini kullanabilir.
Önümüzdeki hafta yurt dışında veri gündemi yoğun olacak. ABD’den gelecek verilerin beklentilerden kötü gelmesi FED’in parasal teşvikleri uzun süre sürdüreceği beklentisini güçlendireceği için Türkiye gibi gelişmekte olan ülke borsalarının yükselmesini sağlayacaktır. BIST endeksi için yurtiçinde döviz ve faizlerin seyri önemli olmaya devam edecektir. Önümüzdeki hafta yapılacak tahvil ihaleleri BIST için belirleyici olacaktır. İhalelere talebin yüksek olması hem faizleri aşağı çekeceği hem de döviz kuru üzerinde aşağı yönlü baskı yapacağından BIST 100 endeksini yükseliş yönünde destekleyecektir. Yurtdışı borsalardan performans olarak negatif yönde ayrışan BIST’in yurtiçinde önemli bir beklenti kalmaması nedeniyle ilerleyen dönemde bu konumunu sürdürmesi beklenmektedir. Endeksin önümüzdeki hafta 70-75 bin arlığında hareket etmesi beklenmektedir. Dolar/TL’nin ise 1,91-1,98 arasında dalgalanması beklenmektedir. Faizlerin ise önümüzdeki haftaki ihalelerden sonra gevşemesi beklenmektedir. Teknik olarak iki yıllık gösterge tahvilin %10 bileşik üzerine çıması beklenmezken, önümüzdeki hafta faizlerin %9 altına inerek %8,60 seviyelerine kadar gevşemesi beklenebilir.
ASYA YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)