E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dolar yeni hafta yeniden rekor kırdı. Yellen'ın senatoya yaptığı sunum sonrası değer kazanımlarını artıran Dolar endeksi, gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskıyı artırırken, Aralık ayında faiz artırımına artık kesin gözüyle bakılıyor. Yüzde 90'ların üzerine çıkan ihtimaller artık Aralık ayındaki faiz adımının ötesinde. 2017 revizyonlarında da daha şahin bir FED görebilme ihtimalini fiyatlamaya başladık gibi görünüyor.
Yellen'ın sunumunda özellikle enflasyon beklentilerinin artma ihtimalinden bahsettiğini gördük. Önemli açıklamalardan bir tanesi de spekülasyonları ortadan kaldırarak görev süresinin sonuna kadar görevinin başında olacağı mesajıydı. Trump'ın seçiminden sonra bir çok FED'e dair senaryonun konuşulduğu şu ortamda, bir belirsizliği daha ortadan kaldırmış oldu. Ancak FED'in yakın dönem içerisinde uygun koşulllar altında faiz artırımına gidileceği artık biliniyor. Hatta Trump sonrası artan enflasyon beklentileri ile yükselen uzun vadeli tahvil faizleri, getiri eğrisini yukarı çekmeye devam edecek gibi görünüyor. İleride bu faizlerde görülecek önemli artışların etkisi ABD'de reel faizlerin artmasına ve sermaye geçişlerinde ilk durak olmasında rol alacağa benziyor.
Dolar'ın sadece EM FX para birimlerine karşı değil. G10 para birimlerine karşı da değer kazandığını gördük. Bunun temelinde mutlak suretle faiz artırımlarının etkisi yer alırken, geride kalan haftada Draghi'nin söylemleri de etkili oldu. Euro üzerinde baskının artmasına neden olan açıklamalarda ECB Başkanı, varlık alımlarının devam etmesi gerektiğine ve verilerin akıbeti iyileşene kadar ekonomiyi desteklemeleri gerektiğine yönelik vurgusunu artırdı.
İçeride ise, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararları takip edildi. Dolar'ın 3.40'a kadar gitmesi sonrası toplantının ana maddesini oluşturan bu gelişme, kurun bir miktar rahatlamasına neden oldu. Fakat ortada henüz bir müdahale olduğunu söyleyemeyiz. Toplantının ardından "Ekonomimizin direncini artıracak reformlar hızlandırılacak. Reel sekttörün desteklenmesine yönelik adımlar devam edecek. Merkez Bankası fiyat istikrarı için tedbirler alacak" denildi. Bu hafta ise, bu açıklama sonrası TCMB'nin faiz kararı çok daha önemli hale geldi. MB'nin son dönemlerde kura müdahale edememesi ile tartışmalar büyürken, bu hamleyi gerek mi görmediği yoksa, müdahale de bulunsa da etkisi sınırlı mı kalacak tartışmalarını bitirecek bazı mesajlar çıkabilir. Faizlere ise, herhangi bir müdahalesi olacağını düşünmüyoruz. Sadeleştirme ise, bu dönem raftan kurlar bu haldeyken gündemde olmayacaktır.
Gün itibariyle ise, ECB başkanı Draghi'nin ve FED başkan yardımcısı Stanley Fischer'ın açıklamaları önemli olacaktır.
EURUSD
Paritede hızlı geçen haftanın ardından doların egemenliğinin sürdüğünü görüyoruz. Geçtiğimiz hafta açıklamalarda bulunan Yellen ile başlayan satış dalgası kapanışa dek varlığını sürdürdü. Avrupa Merkez Bankası'ndan da sürpriz bir açıklama gelmeyince fiyatlama yeniden 1.06 seviyesinin altına geriledi. Yeni haftada ise gözler AABD cephesinden gelecek dayanıklı mal siparişleri ve FOMC tutanaklarında olacak. Aralık ayında faiz artışına inanan piyasalar tutanaklarda 2017 yılına ait ipuçlarını yakalamaya çalışacaklar. Avrupa'da ise açıklanacak olan PMI rakamları gün içi fiyatlamalarda etkin olabilir. 1.06'nın altında eğer satıcılı seyir ağırlaşırsa 1.0520 seviyesi destek olarak takip edilebilir. Yukarıda ise 1.0710 seviyesi kuvvetli bir direnç görünümüne büründü. 1.0460 ise düşüşün derinleşmesi halinde tepki alımlarının gündeme gelebileceği önemli bir seviyeyi işaret ediyor.
GBPUSD
Geride bıraktığımız haftada Trump' in Başkan seçilmesi sonrası piyasalar ABD'de altyapı harcamalarının artacağı ve bunun büyümeyi ve enflasyonu yükselteceği beklentilerini satın almaya devam etti. Sterlin ise dolara karşı Trump-May görüşmesi sonrası ve hükümetin aleyhine sonuçlanan 50 madde davası ile yaptığı kazanımları geçtiğimiz hafta koruyamadı. Bu haftanın gündeminde ise İngiltere'nin Brexit sonrası açıklanacak olan ilk maliyee politikası var. Maliye Bakanı Hammond yüksek bütçe açığı nedeniyle sorumlu davranacaklarını ancak Brexit sürecinde ekonomiye yardımcı olacak bir plan olduğunu ifade etti. Bugün ise takvimde önemli ekonomik veri akışı bulunmuyor. Kurda teknik olarak ise satıcılı seyirde hareket 1.2300 seviyesinin altına sarkarsa 1.2250-1.2200 önemli destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Toparlanmalarda ise 1.2350 seviyesinin üstünde 1.2400-1.2450 seviyeleri gündeme gelebilir.
ALTIN
Dolarda yaşanan yükselişin etkileri altın üzerinde hissedilmeye devam ediyor. Son yaşanan gelişmelerle birlikte son beş ayın en düşük seviyesine kadar gerileyen değerli metal haftanın son işlem gününü de satıcılı bir şekilde kapattı. Bugün ise Fed Başkan Yardımcısı Fischer'in açıklamalarını ve AMB Başkanı Mario Draghi'nin konuşmasını takip edeceğiz. Özellikle Draghi'nin varlık alım programının uzatılacağına yönelik söylemlerde bulunması altın fiyatlarında yukarı yönlü harekete neden olabilir. Teknik olarak ise haftayı 11210 dolar desteğinin altında kapatan değerli metalde 1200'ün altında kalıcılık sağlanması durumunda 1191 desteği test edilebilir. Olası yükselişlerde ise ilk takip edilmesi gereken direnç 1216 dolar seviyesinde bulunuyor. 1216'nın aşılması ise yükselişi 1225 Dolar seviyesine taşıyabilir.
USDTRY
Piyasalar FED'in 2017 yılında kaç faiz artışı yapacağına çevrildi. Aralık toplantısında 2017 içinde kaç tane faiz artışı bekledikleri önemli olacak. Trump'ın altyapı harcamaları ve vergi indirimleri planlarının ekonomik verimliliği artıracağı beklentisi FED'in 2017 yılında faiz artışlarını hızlandıracağı beklentisini artırıyor. Yellen'da geçtiğimiz haftaki konuşmasında istihdam ve enflasyonun beklentilerinden daha iyi olduğunu söylerek, Aralık ayında faiz artıracağının sinyalini verdi. Yurtiçinde ise gözler Cuma günü acil olarak toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısındaydı. Toplantı sonrası yapılan açıklamalarda, piyasalardaki hareketliliğin küresel kaynaklı olduğunu ve etkileri sınırlaamak için alınması gereken tedbirlerin gözden geçirildiği söylendi. Kurda kısa vadeli trend desteği 3.34. Bu seviyenin altında ise bir önceki zirve 3.30 var. Bu seviyelere geri çekilmeler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Yeni zirve seviyesi olan 3.40'ın üzerinde kapanışlar ise bizi 3.43 ve 3.45 seviyelerine götürebilir.
BRENT PETROL
Geçtiğimiz haftanın son iki gününde OPEC ve OPEC dışı üreticiler bir kez daha üretim kotasını belirleyebilmek için bir araya geldi. Görüşmelerde 30 Kasım'da yapılması beklenen üretim anlaşmasının detayları konuşuldu. OPEC içi dört ülkenin üretim anlaşmasında muaf tutulma isteği anlaşmanın önündeki en büyük engel olarak görülüyordu. İran'a üretimini 3.9 milyon varilde sabitlemesi önerilirken İran'dan olumlu ya da olumsuz bir cevap alınamadığı belirtildi. Bilindiği gibi İran günlük üretimini yaptırımlar öncesi seviyeye ulaştırmak istiyor. Bu sorunun çözülememesi yüzünden bu görüşmelerde de üretim taslağı konusunda ilerleme kaydedilemedi. 30 Kasım'a kaadar ülkeler arasındaki ikili görüşmeler devam edebilir. Yapılacak açıklamalara göre fiyatlarda sert hareketlilikler görülebilir. Teknik olarak ise Brent petrolde yükselişin kalıcı olabilmesi için 47.90 direncinin geçilmesi gerekiyor. Aksi halde bu seviyelerden 46,85-46.30-46.00 seviyelerine geri çekilme görülebilir. 47.90 direnci yukarı yönlü aşılır ise 48.30-48.60 seviyeleri sırasıyla takip edilebilir.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:36)