E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünya bankası geçen hafta; yüksek enflasyona karşı merkez bankaları eş zamanlı olarak faiz oranlarını artırdıkça 2023’te küresel resesyon riskinin arttığını, Parasal sıkılaştırma trendinin gelecek yıl da devam etmesinin muhtemel olduğunu açıkladıktan sonra bu sabah da , Dünya Bankası Başkanı David Malpass” Küresel ekonomide yavaşlama 2023 ve sonrasında da devam edebilir” açıklamasında bulunarak 2024 yılında da sıkıntı olabileceğinin altını çizmiş oldu.
Japonya'da çekirdek enflasyonu Ağustos ayında da BOJ'un yüzde 2 hedefinin üzerinde gerçekleşti. Ağustos ayında çekirdek tüketici fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8 artarak yaklaşık 8 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, Çin merkez bankası, Pazartesi günü emlak sektörü sorunlarıyla boğuşan ekonomiyi desteklemek için repo oranını 10 baz puan düşürdükten sonra, bu sabah ise yerel para birimindeki hızlı düşüşten sonra acil parasal gevşemeyi durdurdu ve beklendiği gibi gösterge borç verme oranlarını aylık sabitlemede değiştirmedi. Bir yıllık kredi ana faiz oranı (LPR) %3,65'te tutulurken, beş yıllık LPR %4,30'da değişmedi.
Yarın FED tarafından 75 baz puanlık bir artışı piyasalarda tam olarak fiyatlanmış durumda. Diğer taraftan Piyasalar, Fed'in mevcut %2,25- %2,5 politika faiz aralığına kıyasla, 2023'ün başlarında %4,5'e kadar tırmanacak şekilde fiyatlandırılıyor. Ağustos enflasyonundaki artış sonrası %38 seviyelerine kadar çıkan 100 baz puanlık artış beklentisi şimdi %19’a kadar gerilemiş durumda.
07:32 itibariyle; Fed öncesi Asya piyasalarında kısmi bir toparlanma var.
MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,7 , Avustralya hisseleri %1,1 , Hong Kong Hang Seng endeksi %0.92 , Japon Nikkei %0,38 ve ABD hisse senedi vadeli işlemleri S&P 500 %0,11 yükselmiş durumda.
Dolar endeksine baktığımızda ise , Haziran 2002'den bu yana en yüksek seviye olan 110.79'u gördükten sonra FED’i 109.53'de bekliyor.
Yirmi yıldan sonra ilk kez 6 Eylül'de 0,9864$'a kadar düşen Euro ise geçtiğimiz hafta boyunca yavaşça yükseldikten ve parite üzerindeki konumunu güçlendirdikten sonra 1.0030$'da pek değişmedi
Yüksek faiz oranları devlet tahvillerinde satışlara neden oldu. Gösterge 10 yıllık Hazine bonolarının getirisi, Pazartesi günü Nisan 2011'den bu yana en yüksek seviyesi olan %3.518'e ulaştıktan sonra şimdi %3.448'den , Politika beklentilerine son derece duyarlı olan iki yıllık ABD Hazine tahvil getirisi, Kasım 2007'den bu yana ilk kez %3.970'e kadar yükseldikten sonra şimdi %3.9528'den işlem görmekte.
Petrol fiyatları da güçlenen doların baskısı ve küresel ekonomik büyüme için bastırılmış görünümün baskısı altında gerileme trendine devam ediyor. ABD ham petrolü %0,17 düşüşle varil başına 85,58 dolara gerilerken, Brent petrol varil başına 91,9 dolara düştü. ABD Enerji Bakanlığı da , Kasım ayında teslim edilmek üzere Stratejik Petrol rezervi'nden 10 milyon varile kadar petrol satacağını ve yakıt fiyatlarını azaltmak için stoktan 180 milyon varil satma planının zamanlamasını uzatacağını açıkladı.
Borsada para tek sektöre yöneldi
ABD petrolü varil başına 100 dolar olabilir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:46)