E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yeni haftanın en önemli gelişmesi kuşkusuz Amerika Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilecek olan Aralık ayı toplantısı olacak. Piyasalar bu toplantıdan gelecek olan 25 baz puanlık bir artışa inanmış durumdalar. Piyasaların asıl cevabını aradığı soru ise Fed'in 2017'de ne yapacağı. Geçtiğimiz dönem toplantılarında üyelerin 2017 yılı içerisinde iki adet faiz artışı beklentisi içerisinde olduğunu biliyoruz. Nokta tahminlerinde üyelerin ikiden fazla faiz artışına işaret eder bir dağılıma sahip olması dolar endeksindeki kuvvetlenmenin devamını getirebilir. Özellikle Fed Başkanı Yellen'ın kararın ardından yapacağı açıklamalarda önümüzdeki dönem politikalarına ışık tutacaktır. Yellen'ın Trump ile gelen değişimler ile ilgili yapacağı yorumlar piyasa açısından önemli olacaktır.
Çetinkaya'dan Fiyat İstikrarı Adına Ortak Mücadele Çağrısı
TCMB Başkanı Murat Çetinkaya dün Bakanlar Kurulunda sunum gerçekleştirdi. Çetinkaya, yılın üçüncü çeyreğinde yavaşlayan ekonominin alınan tedbir ve teşviklerin desteğiyle son çeyrekten itibaren kademeli olarak toparlanacağını ve yakın dönemde küresel finansal piyasalarda artan oynaklıkların portföy hareketleri ve varlık fiyatlarında dalgalanmalara yol açtığını belirtti. Fiyat istikrarının toplumsal refah ve sürdürülebilir büyüme açısından önem arz ettiğini hatırlatan Çetinkaya, enflasyonla mücadelenin ortak çaba gerektirdiğini, bu doğrultuda atılacak adımların fiyat istikrarının yanı sıra makroekonomik istikrarı da güçlendirerek ekonominin büyüme potansiyelini destekleyeceğini söyledi. Banka Başkanı ayrıca, gelecek dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağının altını bir kez daha çizdi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise faiz artırımına ilişkin yaptığı açıklamada, faiz artışının tüketim ve yatırıma zarar verebileceğini, bu sebeple döviz piyasalarına klasik müdahaleye karşı olduğunu söyledi. Piyasaların kendi kuralları çerçevesinde dengeyi bulacağını ssavunan Zeybekçi, enflasyon sepetinin revize edilmesi için çalışmaların da yeniden başlayacağını duyurdu.
USDTRY
Dün açıklanan büyüme rakamlarına göre ekonomide üçüncü çeyrekte beklenenden daha fazla bir daralma yaşandığını görmüştük. Veri sonrasında 3,55 seviyesine yaklaşan kur bu seviyede tutunmakta başarılı olamadı. Bugün ise siyasi taraftan gelen açıklamaları takip ettik. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin kısa vadede en önemli gündeminin anayasa değişikliği olduğunu belirtirken, yapısal reformlarda 2016 yılında kısmi de olsa ilerleme sağlandığını belirtti. Diğer taraftan Ekonomi Bakanı Zeybekçi yaptığı açıklamada, faiz artırımının tüketim ve yatırımlara zarar verebileceğini ve enflasyon sepetinin yeniden düzenleneceğini söyledi. Tüm bu açıklamalar ile birlikte kurda yükseliş hareketinin hakim olduğunu görüyoruz. Teknik olarak ise 3,50 direnç seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda sırasıyla 3,5270 ve 3,55 dirençlerine hareket görebiliriz. Aşağı yönlü harekeetlerde ise 3,4560 ve 3,44 destekleri önemli.
EURUSD
Euro Bölgesi istihdam verisine göre 3. çeyrekte istihdam yüzde 0.2 artış gösterirken yıllık bazda yüzde 1.2 arttı. 3 çeyrekte istihdam piyasasında iyileşmenin yavaşladığı görülüyor ancak ekonominin genel görünümünü gösteren ZEW ekonomik hissiyatı 18.1 ile beklentilerin üstünde açıklandı. Kur ise beklenen FOMC Aralık ay toplantısı öncesinde 1.0600 seviyesinin üstünde tutunmaya çalışıyor. Toplantıda faiz artırımından çok üyelerin 2017 beklentileri dikkatle izlenecek. Üyeler bir önceki toplantıda 2017 için iki faiz artırımı öngörüyordu. Trump'ın kamu harcamalarını artıracağı, vergileri indireceği ve yeni yatırımları artıracağı senaryosunu FED üyelerinin bu toplantıda ne derece dikkate alacakları önemli bir etken. Fed üyeleri para politikasının paralel bir maliye politikası ile desteklenmesi gerektiğini uzun zamandır ifade ediyorlar ancak yeni Trump yönetimi ile ilgili belirsizlikler şu an için çok fazla. Kurda ise toparlanmalarda 1.06300 -1.0650-1.0690 seviyelerinde hareket hız kesebilir. Satıcılı seyirde ise 1.0570 -1.0550 -1.0520 seviyeleri görülebilir.
GBPUSD
İngiltere'de Kasım ayı enflasyon verilerine göre tüketici fiyatları beklentilerin üzerinde yüzde 1.2 artış gösterdi. Girdi fiyatları ise yüzde 15 ile son 5 senenin en yüksek artışını gerçekleştirdi. OPEC anlaşmasıyla beraber tırmanan enerji fiyatlarının etkileri de önümüzdeki dönemde enflasyona yansıyacaktır. Gıda ve enerji fiyatlarının dahil edilmediği çekirdek enflasyona baktığımızda da bir önceki aya göre daha hızlı artış gerçekleştirdiğini görüyoruz. Enflasyondaki yükseliş faiz artışı endişelerini yeniden gün yüzüne çıkardı ancak İngiltere MB'nın yakın zamanda bir hamle yapacağını düşünmek zor. Banka üyeleri faizlerin iki yönde de gidebileceğini ifade etmişti. Ancak şu aşamada bir artışın istihdam piyasasındaki büyüme üzerinde negatif etkilerinin olabileceği belirtilmişti. Kurda ise enflasyon verisi sonrası 1.27 seviyesine tırmandı. Piyasanın odağında FOMCC toplantısı varken yükselişin sınırlı kaldığını görebiliriz. 1.2750-1.2770 seviyeleri hareketin devamında direnç olarak takip edilebilir. Kurda hareketin 1.2700 seviyesinin altına sarkması durumunda 1.2650-1.2600 seviyeleri gündeme gelebilir.
ALTIN
Dün gelen tepki alımlarıyla birlikte bir miktar toparlanan değerli metal, bugün tekrar satış baskısı altında hareketine devam ediyor. Son zamanlarda artan risk iştahıyla birlikte, tahvillerde meydana gelen çıkış ve hisse senedi piyasasına artan talebin etkileri değerli metal üzerinde hissedilmeye devam ediyor. Veri akışı bakımından ise gündemde Fed'in yarın vereceği faiz kararı var. Faiz artırımına gidilmesi piyasa beklentileri dahilinde fiyatlamaların içinde yer alırken, asıl önemli olacak gelişme Fed'in 2017 yılına yönelik kaç faiz artırımına gideceği olacak. İki faiz artırımının üzerinde bir söylem yer alması durumunda değerli metalde geri çekilmenin hız kazandığını görebiliriz. Teknik olarak ise düşüş trendi içerisindeki hareketine devamm eden altın fiyatlarında 1150 dolar desteğinin altında kalıcı fiyatlamalar görmemiz durumunda sırasıyla 1144 ve 1135 desteklerinin test edildiğini görebiliriz. Yükselişlerde ise 1166 ve 1172 dirençleri takip edilmesi gereken seviyeler.
BRENT PETROL
Petrol piyasaları bugün, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)'nın aylık piyasa raporunu takip etti. Raporda, OPEC ve OPEC dışı ülkelerin arz kısıntısı anlaşması uygulamaları ile birlikte, petrol piyasasının 2017 yılının ilk yarısından itibaren arz fazlasından arz açığına geçeceği açıklandı. Kuruluşun daha önceki raporlarında, piyasanın 2017 yılının sonunda yeniden dengeye geleceği belirtiliyordu. Öte yandan Rusya Enerji Bakanı Novak, Rus enerji şirketleri ile yarın bir araya gelerek petrol üretiminin azaltılması takvimini ele alacaklarını söyledi. Teknik olarak ise 56 doların üzerinde kalıcılık sağlanması Brent petrolün yükselişi açısından önemli. Hareketlilik günün kalanında bu seviyenin üzerinde devam ederse 56.50-57.00-57.30 görülebilir. 56 ddoların altındaki hareketlerde ise 55.50-55.00-54.60 seviyelerine kadar gevşeme takip edebiliriz.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:26)