E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar, enerji fiyatlarının enflasyona etkisine odaklanacak---

Piyasalar, enerji fiyatlarının enflasyona etkisine odaklanacak

Piyasalar, enerji fiyatlarının enflasyona etkisine odaklanacak
01 Mart 2022 - 08:28 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

S&P 500, yatırımcıların belirsizlikle boğuşması ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini sürdürürken Batı'nın güçlü yaptırımların ardından banka hisselerinin düşmesiyle negatif bölgede kalırken , Nasdaq'ın ise negatif açılış sonrasında elektrikli otomobil üreticileri Tesla ve Rivian Automotive’in etkisiyle pozitif kapandı. Görüntü Rusya-Ukrayna işgali tek başına ABD hisse senetleri için uzun vadeli bir ters rüzgar olmayacak gibi ama kısa vadede ETF hisse senetlerinin geri çekilmesine katkı sağlayacak gibi.
Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,63 artışla varil başına 98,59 $'a yükselirken, ABD ve müttefiklerinin ham petrol stoklarının koordineli bir şekilde serbest bırakılmasını tartışmakta ve Benchmark 10 yıllık ABD Hazine getirileri kademeli olarak biraz gerileyerek %1.8629 de ve de Spot altın, geçen hafta 1.973’e kadar yükseldikten sonra 07.30 itibariyle %0.25 düşüşle 1.905$'dan işlem görmekte.

Asya borsalarındaki artan volatilitenin kısmen yavaşlaması ve özellikle enerji fiyatlarıyla ilgili ekonomik etkilerini tartmasıyla ve de altının hafifçe düşmesi sonrasında nefes almış durumda MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,5 yükselirken, Japon Nikkei ‘de %1,5 pozitif hatta Emtia ülkesi Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi, merkez bankası politika toplantısı öncesinde finans ve teknoloji hisselerinin desteğiyle %1.38 yükseldi.

Eski BRIC grubunun üyelerinin bu yaptırımlara karşı nasıl davrandığına bakarsak ; Brezilya, Hindistan ve Çin - yaptırımlara takılma korkusuyla temkinli ilerliyorlar, ancak Pekin merkezli paralel bir finansal sistemin başlangıcı tespit edilebilir hale geliyor. Çinli işletmeler ve bankalar, şimdi dolar pahasına yükselen işlemlerin yuan cinsinden ödenmesiyle (ajanslarda yer alan haberlere göre ise "ihracatçıların artık Rusya ile ödemelerini yuan kullanarak ödemeyi tercih ettiğini ve bu işlemlerin bir kısmının geçen haftaya kadar euro veya dolar cinsinden yapıldığının açıklanması) birlikte yaptırımların Rusya ile ilişkileri üzerindeki etkisini sınırlamanın yollarını arıyorlar. Görüntü, Rusya'yı küresel finansal sistemden çıkarmayı amaçlayan batıdaki yaptırımlar , Moskova ile Pekin arasındaki ticari bağları da derinleştirebilir. Hindistan'da, Rus gübre arzını sürdürme konusundaki endişeler artarken, hükümet ve bankacılık kaynakları, Rus bankalarının ve şirketlerinin takas sisteminin bir parçası olarak ticaret anlaşması için birkaç devlet bankasında rupi hesabı açmasını sağlama planı olduğunu söylüyor. Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, ülkesinin çatışmada tarafsız kalacağını açıklamıştı. Bu arada da ilginç diğer bir gelişmeydi.

Toparlama yaparsak ; Piyasalarda olup bitenlerin çoğu, en yakın örnek olarak ABD toptan satış stoklarının %1,3 beklentisinin altında, %0,8 artış göstermesi diğer taraftan Dallas Fed İmalat Aktivite endeksinin beklentinin 3 katı üzerinde gelmesi, Ukrayna ve Rusya müzakereleri ile ilgili haberler tarafından açıkça gölgeleniyor, ancak önemli hükümetlerin ve merkez bankalarının ( hem powell hem de ECB yetkililerinin açıklamaları ) politika ayarları açısından vereceği yanıtlar çok daha önemli hale geldi. Piyasalar, enerji fiyatları çevresinde ne olacağına, bunun dünyanın çeşitli yerlerinde enflasyon için ne anlama geldiğine dair daha geniş sonuçlara odaklanacak.

Fitch: Özel bankalar da sermaye artırabilir

 

Küresel enflasyondaki yükseliş yaygın ve kalıcı

 

ABD borsaları karışık seyirle günü kapadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)