E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yurtiçinde enflasyon yükselişini sürdürüyor. Kur etkisi ve gıda fiyatlarındaki artışın etkisi Ocak ayında baz etkisi iyimserliğini ortadan kaldırdı. Yeni düzenleme ile hesaplanan TÜFE rakamı aylık bazda yüzde 2.46 artış gösterdi ve yıllık bazda manşet enflasyon yüzde 9.22 olarak açıklandı. Üretici fiyat endeksi de aynı zamanda 3.98'lik artış kaydetti. Yıllık bazda rakam yüzde 13.69. Yani böylelikle kur etkisini artık makroekonomik dinamiklerde daha fazla hissetmeye başladık. İthal girdilerin maliyetleri artırdığı, enerji fiyatlamaların geçtiğimiz dönemlerde güçlü kaldığı bu zorlu süreçte hem üretici maliyetleri artıyor, hem de soğuk kış şartlarının etkisi işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yükselişini tırmandırıyor. Önümüzdeki dönemde ise, baz etkisiyle birlikte özellikle Mart ve Nisan aylarında daha yüksek rakamlar hatta çift haneli enflasyon seviyeleri görmemiz olası duruyor. Alt kalemlere baktığımız zamanda gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 6.37 ile aylık en yüksek artışı kaydetti. Yıllık en fazla artış ise, zamlar ile birlikte yükseliş kaydeden alkollü içecekler ve tütün grubu. Aylık bazda en çok düşüş gösteren ise, giyim ve ayakkabı kalemi oldu. Bu kalemde görülen düşüş iç talebin zayıfladığını gösterir nitelikte.
Ayrıca bazı mali önlemlerin alındığını da görüyoruz. Bakanlar kurulu buzdolabı, çamaşır makinesi gibi dayanıklı mallarda ÖTV indirimi yapacağını açıkladı. Kurul böylelikle Özel tüketim vergisini (ÖTV) 30 Nisan'a kadar sıfırlarken konutta ise KDV düzenlemesi yaptı. Bu düzenleme iç talebi öne çekecektir. Zayıflayan ekonomik aktiviteye ise sınırlı bir pozitif katkıda bulunabilir. Aynı zamanda vergilerdeki indirim enflasyona bir miktar pozitif katkı yapabilir. Ancak orta vadede bu etki yüksek talebin etkisiyle negatife dönebilir. Yani enflasyonda yukarı yönlü riskler artarken, yüksek kur etkisi içeride verileri bozmaya devam ediyor.
ABD tarafında ise önemli veriler takip edildi. Tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde 227 bin gelirken, saatlik kazançlar aaylık bazda yüzde 0.1, yıllık bazda yüzde 2.5 artış gösterdi. Ücretlerin beklentilerin altında kalması enflasyon beklentilerini zayıflatırken, Dolar veri sonrası değer kayıpları yaşadı. Bugün ise gözler Draghi'nin konuşmasında olacak. Varlık alımlarına dair atıfta bulunulması hareketlilik yaratabilir. Açıklamalar dışında önemli bir veri akışı bulunmuyor.
EURUSD
Geride bıraktığımız haftada ABD istihdam raporunda saatlik kazançların beklentinin altında kalmasıyla dolar değer kaybetti. Tam istihdama yaklaşılmasıyla saatlik kazançlardaki artış ekonomide aşırı ısınma ve dolayısıyla enflasyon anlamına geliyor. Ücretlerdeki artışın hızlanması ve geride kalan üretkenliğin toparlanması FED'i daha hızlı bir faiz artışı yoluna sokabilir. Bugün ise veri akışı açısından sakin ancak Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin konuşması kuru hareketlendirebilir. ABD Başkanı Trump'ın politikaları ve söylemleriyle dolar endeksi arka arkaya 6. hafta negatif bölgede kapanış yaparken kurda da 1.08 bölgesinee yakın seyrediyoruz. Alıcılı seyrin devamında 1.0800-1.0830-1.0870 seviyeleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1.0760-1.0730-1.0700 seviyeleri destek olarak çalışabilir.
USDTRY
Kurda sert hareketler görüyoruz. Cuma günü sabah saatlerinde gelen enflasyon rakamları sonrası kurda bir miktar yukarı yönlü hareket olsa da ABD'den gelen veri setinden saatlik kazançların beklentinin altında kalması ile Dolar küresel bazda değer kaybetti. Kazançlar hem beklentilerin hem de bir önceki ayın altında yüzde 0.1 olarak açıklandı. FED Başkanı Yellen dahil bir çok FED üyesi halihazırda sıkılaşan istihdam piyasasında ekonominin aşırı ısınmasının sinyali olarak takip ediyor. Haftayı 3.69 bölgesinden kapatan kurda 3.6850 önemli destek. Altında ise 3.65 seviyesi kuvvetli. Yukarıda ise 3.75-3.77 bölgesi yeni alımların gelmesi için önemli bölge. Bu bölgenin altında şimdilik 3.65-3.75 bölgesindeki hareket devam edebilir.
GBPUSD
İngiltere'de hükûmetin 50. madde ile ilgili mahkemeyi kaybetmesiyle, parrlamentoya yeni bir yasa tasarısı sunuldu. Bununla beraber hükümet planlandığı üzere Mart ayında AB ile müzakereleri başlatmayı planlıyor. Bugün İngiltere Başbakanı May'in geçtiğimiz hafta parlamentoya sunduğu Brexit planlarını içeren politika belgesi de parlamentoda tartışılacak. Aşamalı bir geçişi öngören planda fazla detay yer almaması ve müzakereler sonucunda parlamentoya sadece hükümetin sunduğu planı kabul etmek ya da yeni bir anlaşma olmadan AB'den ayrılma seçeneği sunulması nedeniyle May'in kendi partisinden dahil eleştiriler geliyor. Kurda ise dolardaki zayıflığa bağlı olarak alıcılı seyir hakim. Yukarı yönlü hareketin devamında 1.2500-1.2550-1.2600 dirençleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1.2450-1.2400-.12350 seviyeleri güçlü destek konumunda.
BRENT PETROL
Petrol piyasalarında haber akışı açısından oldukça zayıf bir haftayı geride bıraktık. Suudi Arabistan petrol bakanı el-Falih'in Trump'ın enerji politikası hakkındaki söylemleri önemliydi. Obama yönetimi zamanında bozulan ABD-Suudi Arabistan ilişkileri, Trump döneminde yeniden canlandı diyebiliriz. Trump'ın İran'a karşı düşmanca tutumu ve Suudi Arabistan ile Suriye'de güvenli bölge konusunda anlaşmaya varılması, iki ülke arasındaki söylemleri yumuşattı. Son olarak Suudi bakan, Trump'ın fosil yakıtların kullanımına teşvik eden politikasını doğru bulduğunu ve petrol arzının küresel talebe paralel bir şekilde artmasının sorun yaratmayacağını savundu. Önümüzdeki dönemde iki ülke arasındaki ilişkiler, petrol piyasalarının geleceği açısından da önemli olacak. Teknik olarak ise 57.30-56.50 arasında sıkışan Brent petrolde, bu aralığın geçilmesi durumunda hareketlilik hız kazanabilir. 57.30'un üzerinde 57.60 ve 58.30 seviyeleri takip edilebilir. Aşağıda ise 56.50 desteği kırılırsa 56.00 ve 55.60 seviyelerine kadar gevşeme görebiliriz.
ALTIN
Haftanın son işlem gününde ABD'den açıklanan istihdam verilerini takip ettik. Tarım dışı istihdamın beklentilerin üzerinde açıklanmasına rağmen ortalama saatlik kazaançların beklentilerin altında yükseliş göstermesi doların değer kaybetmesine neden oldu. Dolardaki değer kaybı ve ABD 10 yıllık faizlerinde yaşanan geri çekilme altın fiyatlarında ibrenin yukarıya dönmesinde etkili oldu. Bugün ise Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin yapacağı konuşma değerli metalde hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda 1225 dolar direncinin üzerinde kalıcı fiyatlamalar görmemiz durumunda önce 1232 ardından ise kritik 1238 dolar direncine hareketlenme görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 1210 ve 1200 dolar destekleri takip edilmeli.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:33)