E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar bugün cari denge verisini takip edecek---

Piyasalar bugün cari denge verisini takip edecek

Piyasalar bugün cari denge verisini takip edecek
11 Mayıs 2015 - 17:54 borsaningundemi.com

Piyasalarda gündem cari işlemler dengesi verisi olacak... İşte piyasa beklentisi ve değerlendirmeler

''Türkiye
TSİ 10:00 Ödemeler Dengesi, Mart (AA Finans beklentisi USD 4,4 myr açık önceki USD 3,20 myr)


Yurtiçinde Mart ayı cari işlemler (ödemeler) dengesi dikkatimizde olacak. Şubat ayında cari işlemler açığı USD 3,2 milyar olarak beklentilerin (USD 2,75 milyar) üzerinde gerçekleşmişti. Yıllıklandırılmış cari açık USD 42,8 milyar ile Ekim 2010 tarihinden beri en düşük seviyeye gerilemişti.  Şubat ayının en dikkat çeken kalemi USD 4,3 milyarlık artışla net hata noksan idi. Net Hata Noksan bizim için "kaynağı belirli olmayan" yerine "kaynağı belirli bir süre sonra belli olan" işlemler.

Mart ayına ilişkin beklentimiz;
Altın ihracatındaki yılın başından beri görülen pozitif katkının devam ettiği görülürken; Ocak-Mart döneminde USD 3,4 milyar net altın ihracatı gerçekleştirdik. Geçtiğimiz sene aynı dönemde bu rakam USD 2,4 milyar idi. Burası Mart ayında cari dengeyi desteklemeyi sürdürecektir.
 
Otomobil ithalatındaki artışın Mart ayında daha belirginleştiği görülürken; bunun ithalat rakamlarını bir miktar yukarı çektiği görülüyor. Bu resmin diğer tarafına baktığımızda bu sektördeki talebin toparlandığına işaret etmesi adına olumlu.
 
Mart ayında dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre %17,2 artarak USD 6,15 milyar olmuş ve Kasım 2014'ten beri ilk kez artış göstermişti. Paritedeki gerilemenin etkisiyle ihracattaki düşüşün bir süre daha sürmesi muhtemel. Bununla birlikte miktar bazında ihracatın arttığını ve dış ticaret hadlerinin de Türkiye lehine seyrettiğini  not edelim.

Dolayısıyla kısa vadede cari açık verisinde dalgalanmalar görmemiz muhtemel olsa da büyümenin ılımlı seyri, turizm gelirlerinde sert düşüş olmaması olumsuz riskleri sınırlıyor. Ayrıca son dönemde petrol fiyatlarındaki normalizasyon dikkat çekse de petrol fiyatlarının hala düşük seviyelerde bulunması cari açık üzerindeki riskleri sınırlayan diğer bir etmen. Sene sonu için beklentimiz cari açığın, milli hasılaya oranının %4,3'e iyileşmesi.

ABD
TSİ 16:00 NFIB KOBİ Güven Endeksi, Nisan (beklenti: 96,0 önceki: 95,2)
TSİ 17:00 JOLTS İş İlanları, Mart (beklenti: 5.140 kişi önceki: 5.133 kişi)
TSİ 21:00 Bütçe Gerçekleşmesi, Nisan
 
ABD'de geçen hafta açıklanan ADP özel sektör ve resmi tarım dışı ve bugün açıklanacak olan istihdam piyasası koşulları endeksi gibi istihdam piyasasına ait önemli verilerin ardından yarın yine FED'in yakından izlediği aylık yeni iş imkanları ve işten çıkarmaları gösteren JOLTS raporu yayımlanacak.  Yeni iş imkanlarının artmaya devam ederek Mart ayında 5,14 milyon olması beklenmekte. Raporda dikkatle takip edilen bir diğer veri ise; işten ayrılanlar/işten çıkarılanlar oranı. Çalışanların, istihdam piyasası koşullarının iyileştiğini düşünerek daha iyi bir iş bulma umuduyla istifa etmelerinden dolayı yükselen bu oran istihdam piyasasında işlerin yolunda gittiği olarak yorumlanabilir. Ekim 2014'te kriz sonrası en yüksek seviye olan 2'ye ulaşan bu oran Şubat ayı itibarıyla 1,9 seviyesinde. Mart ayındaki son zamanların en zayıf tarım dışı istihdam artışını göz önüne aldığımızda bu oranda Mart ayı için artış beklenmemekte. Mart ayı tarım dışı verisi ışığında Jolts raporunun beklentilerin altında kalmasının piyasalar açısından çok büyük bir sürpriz olmayacağını, ABD istihdam piyasasındaki iyileşmenin sert kış koşullarının geride kalmasıyla devam edeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle Dolar'ın da verideki zayıflıktan çok güçlülüğe hassas tepki verebileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Zayıf veriler Dolar için nötr, güçlü veriler ise pozitif değerlendirilebilir.

Diğer

TSİ 10:00'da Çek Cumhuriyeti'nde TÜFE verileri açıklanacak. Ekonomideki ivme ve şu ana kadar enflasyondaki kıpırdanma nedeniyle merkez bankası mevcut çıpa uygulamasında seviye değiştirmiyor. Ancak Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişleme uygulamaya başlamasının ardından Avro'daki değer kayıpları enflasyon görünümünü bozarsa ve piyasa çıpa seviyesine yüklenirse farklı bir adım görebiliriz. Çıpanın kaldırılması içinse 2016 yılının ikinci yarısı beklenmekte.

İsveç'de TSİ 10:30'da TÜFE verisi açıklanacak. Enflasyonun Nisan ayında hızlandığı tahmin ediliyor. Eğer beklendiği gibi enflasyon hızlanırsa otoriteler güçlü Kron'dan rahatsızlık duymayabilirler. Bu nedenle İsveç Kron'u önümüzdeki dönemde daha güçlü seyredebilir. Avro karşısında İsveç Kron'u değer kazanabilir.

TSİ 11:30'da İngiltere Mart Ayı Sanayi Üretimi verileri açıklanacak.

TSİ 17:00'de Meksika, Sınai Üretim verilerini açıklayacak.

FED /  ECB Konuşmacıları


Tsi 19:45'te FOMC üyesi San Francisco FED Başkanı John C. Williams konuşacak. Williams, piyasanın ciddiye aldığı üyelerden. Güvercin olsa da kendisini veri akışına göre şekillendirdiği için Williams'ın son dönemdeki gelişmeleri nasıl yorumlayacağı önemli.''
ZİRAAT YATIRIM ARAŞTIRMA
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)