Ziraat Yatırım'ın veri dürbünü raporunda bugün yurt içi ve yurt dışında açıklanacak olan verilerin Türk piyasaları üzerindeki etkilerini, inceledi. Raporda şu değerlendirmele ryer aldı:
''Avro Bölgesi / Almanya
TSİ 12:00 ZEW Anketi, Ekonomik Büyüme Endeksi, Şubat (Beklenti: 55,0 Önceki: 48,4)
TSİ 12:00 ZEW Anketi, Genel Gidişat Endeksi, Şubat (Beklenti: 30,0 Önceki: 22,4)
Anlık durum göstergeleri (coincident indicator) arasında Türkiye için ZEW Anketi'nin önemi yüksek. Türkiye'nin Avrupa ile sahip olduğu ticaret bağları, dış talep üzerinden büyümeyi Avrupa'daki toplam talep koşullarına hassas hale getirmekte.
Avro Bölgesi'nde Cuma günü açıklanan son çeyrek büyüme verileri yaklaşımımızı teyit etmekte: Trend-altı, buna karşılık durgunluktan uzak büyüme. Güven ve beklenti anketlerinin seyri bizlere bu durumu geçtiğimiz yılın ikinci yarısında anlatmaktaydı. Yılın son döneminde Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) parasal genişleme beklentisiyle güven ve beklenti anketlerinde güçlenme gözlemeye başladık. Son olarak Ukrayna konusunda ortaya çıkan iyimserlik güven ve beklenti anketlerindeki tabloyu pekiştirebilir. ZEW ve IFO endekslerindeki hareketlerin iki ila üç çeyrek gecikmeyle reel ekonomiye yansıdığını da akılda tutmakta fayda olabilir!
Avro Bölgesi ZEW endeksi ve parite arasındaki korelasyonun geçen yılın sonlarından itibaren bozulduğu gözlemliyoruz. ECB'nin Ocak ayında açıkladığı yeni tahvil alım programının fiyatlanmaya başlamasıyla paritedeki gerileyiş hızlanırken, programın büyümeyi olumlu etkileyeceği beklentileri ZEW endeksinde yükselişe sebep oldu. Bölgedeki beklentilerden yüksek gelen son çeyrek büyüme verisi de ZEW endeksindeki bu yükselişle uyumluydu. İki bölümden oluşan ankette mevcut durum hakkındaki değerlendirmelerin de artış eğiliminde olduğu görülmekte. ECB'nin genişlemeci hamlesinin yarattığı iyimser hava ile endeksteki yükselişin sürmesini beklemekteyiz.
İngiltere
TSİ 11:30 TÜFE, Ocak (beklenti %0,4 yıllık enflasyon, önceki %0,5 yıllık enflasyon)
Geçtiğimiz ay İngiltere'de enflasyon tarihinin en düşük seviyesi olan %0,5 değerini almıştı. Enflasyonu %4,5 ile enerji kalemi aşağı çekerken; bunu %1,1 ile giyim ve ayakkabıdaki düşüş izledi. Ücretler ise %1,7 artışla son 6 ayki artışını sürdürmüştü. Beklentimiz enflasyondaki düşüş trendinin devamı yönünde hatta ilerleyen dönemlerde negatif bölgeye geçmesini mümkün görüyoruz.
Geride bıraktığımız hafta açıklanan enflasyon raporunda; 2015 yılı için enflasyon tahminini Kasım ayındaki %1,4'ten %0,5'e indiren İngiltere Merkez Bankası, enflasyon oranının yılın ikinci yarısından itibaren toparlanacağını ve 2017 başlarında %2 hedefine döneceğini öngördü. En son açıklanan toplantı tutanaklarında 2 üyenin de faiz artırım talebinden vazgeçmesiyle İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) şahinden sınırlı da olsa güvercine kayan bir açıklama yapması beklense de aksine enflasyon raporunda görece şahin algılanan bir BOE gördük.
Dolayısıyla BOE'nin düşük petrol fiyatlarının İngiltere'de enflasyonu aşağı çekmesinin etkisinin bir süre daha zaman alacağını düşündüğünü ve bu süreçte ekonomiye faiz indirimi veya parasal genişleme yoluyla daha fazla teşvik sağlamaya şu anda ihtiyaç duymadıklarını görüyoruz. Buna gerekçe olarak da enflasyondaki düşüşün geçici ve iç talebin emsal ülkelere göre güçlü olması gösteriliyor. Sonuç olarak işler BOE'nin düşündüğü şekilde yolunda giderse 2016 yılında faiz artırımı görmemiz mümkün görünüyor. Ancak işler yolunda gitmez ve düşük petrol fiyatlarından hane-halkının cebine kalan parayı kişiler harcamak yerine tasarruf veya borç ödemek için kullanırsa iç talepteki canlanma istenildiği şekilde gerçekleşmeyecektir ve enflasyondaki düşüş geçici yerine kalıcı olabilecektir. Bununla birlikte Avro Bölgesi'nden gelen her iyi haberle ve veriyle İngiltere ekonomisinin de pozitif etkileneceğini düşünüyoruz, Avro'daki değer kazançları da GBP'de yukarı yönlü harekete destek verebilir. Taktik açıdan (kısa vade) seçimler öncesinde Sterlin destek bulmakta.
ABD
TSİ 15:30 FED New York Şubesi Empire İmalat Endeksi, Şubat (beklenti: 8.50, önceki 9.95)
TSİ 17:00 NAHB Konut Piyasası Endeksi, Şubat (beklenti: 58, önceki: 57)
TSİ 23:00 Sermaye Akımları, Aralık
ABD'de güncel veri akışı geçen yılın son çeyreğine göre ivme kaybetmekte. Dünya genelindeki ekonomik konjonktürü göz önüne alırsak bu gelişmeler çok şaşırtıcı değil. Her ne kadar ABD şu anda görece en güçlü ekonomi konumunda seyretse de makro gelişmelerin piyasada gözlemlediğimiz kadar endişeye (Ani Dolar güçlenmesi + oynaklıkta artış) neden olup olmayacağını düşünmek gerekiyor. New York FED'in yayımladığı Empire imalat endeksi de güncel veri akşında gözlemlediğimiz geri çekilmeyi gerçekleştirebilir.
Konut Müteahhitleri Derneği tarafından yayımlanan endeks FED Başkanı Yellen'ın önümüzdeki Salı günü Senato'daki konuşması öncesinde konut piyasasına ilişkin güncel durumu yansıtacak. Bu endeks de diğer verilerle birlikte Eylül ayında ulaştığı 59 değerindeki zirvesinden geri çekilmekte. Endekste yeni bir geri çekilme FED'in faiz artırım süreci konusundaki temkin seviyesini arttırabilir. Kriz öncesinde bu endeksin 70'li değerler aldığını düşünürsek henüz 60 seviyesini geçemeyen değerler konut piyasasında alınacak yol olduğuna işaret ediyor. Ve; hep tekrar ettiğimiz üzere, ABD'de kriz konut piyasasında başladığı için krizin çıkışı da yine konut piyasası. Zaten Yellen'ın selefi Bernanke önceki hafta konut piyasasında daha alıncak yol olduğunu açık şekilde ifade etti.
Diğer
TSİ 02:30'da Avustralya'da Para Piyasası toplantı tutanakları açıklanacak.
TSİ 04:00'de Güney Kore'de para politikası kararını görebileceğiz. Faiz indirimlerinin yüksek hane-halkı borçluluğu nedeniyle bir süre ötelenebileceği görüşündeyiz. Yılın ikinci çeyreğinde Japon Yeni'nin seyri, küresel talep koşulları yeni faiz adımlarını beraberinde getirebilir. Kore Wonu'nun 1,100 seviyesinin üzerinde kalıcı hale gelmesini beklemekteyiz.
TSİ 09:00'da Endonezya Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. Endonezya'da geçtiğimiz yılın sonunda petrol fiyatlarındaki teşvik uygulamasının sona ermesiyle gözlemlediğimiz enflasyonist baskının ortadan kalkmasının ardından faiz indirimlerinin başlamasını beklemekteyiz. Aralık ayında %8,36 ile zirve yapan enflasyon Ocak ayında %6,96 oranına iyileşti. Enflasyonun banka hedef tolerans üst bandı %5'e yaklaşmasıyla yılın ikinci çeyreğinde merkez bankasının politika faizini %7,75'den aşağı çekmeye başlayacağını öngörmekteyiz.
TSİ 10:30'da İsveç'de Ocak ayı enflasyonu açıklanacak.''
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.