Yeni bir haftalık ekonomik takvim raporu ile sizlerleyiz. Önümüzdeki haftaya şöyle bir hızlı bakış yaptığımızda FOMC tutanakları, Türkiye'den TÜFE, İngiltere ve Japonya'dan para politikası kararları gibi çok önemli gelişmelerin bizi beklediğini görüyoruz. Yani tıpkı geçtiğimiz ay olduğu gibi önümüzdeki haftada da hareketler ve fırsatlar eksik olmayacak. Gelin gün gün önümüzdeki hafta hangi önemli veri ve gelişmeler var bakalım.
Pazartesi Diğer Pazartesi günlerinin aksine bu Pazartesi ekonomik takvimde önemli veriler var. Sabah saatlerinde Euro Bölgesi ülkeleri hizmetler PMI verileri ile açılışı yapıyor. Sırasıyla İspanya, İtalya, Fransa, Almanya ve Euro Bölgesi verileri açıklanacak ve beklentiler sırasıyla 59.7, 54.8, 51.2, 54.4 ve 54.0. İmalat sektörüne kıyasla hizmetler sektöründe durum daha iyi görünüyor. Beklentiden farklı verilerin euro paritelerine hareket getireceğini söylememize gerek bile yok herhalde.
10.00, Türkiye aylık TÜFE (beklenti %0.80), yıllık TÜFE (önceki %7.14). Merkez bankasının en yakından takip ettiği veri ve TRY için çok önemli. Aylık bazda önceki aya göre daha hızlı bir yükseliş bekleniyor.
11.30, İngiltere hizmetler PMI, beklenti 56.4. Geçtiğimiz hafta açıklanan imalat ve inşaat PMI verileri pound alıcılarına moral vermişti. Hizmetler sektörü diğer iki sektörden çok daha önemli İngiltere için ve önceki aya göre iyileşme bekleniyor.
17.00, ISM imalat dışı PMI, beklenti 58.0. Cuma günü istihdam raporu büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştı. ISM PMI gibi diğer bir önemli verinin kötü gelmesi dolar üzerinde baskı yaratabilir.
Salı Gece Avustralya'dan önce saat 3.30'da ticaret dengesi, sonra da 6.30'da merkez bankası RBA'dan para politikası kararları açıklanıyor. Ticaret dengesi için beklenti -2.36 milyar fakat dikkatler asıl olarak RBA kararlarında. Bu sene toplamda 50 baz puan faiz indiren RBA şu anda nötr bir duruş sergiliyor ve bu toplantıda faiz indirmesi beklenmiyor. RBA'nın ileriye dönük vereceği mesajlardan yeniden faiz indirmeyi değerlendirip değerlendirmediğini öğreneceğiz. AUD paritelerinde keskin hareketler görebiliriz.
15.30, ABD ticaret dengesi, beklenti -42.2 milyar. ABD'den önceki aya göre daha yüksek bir ticaret açığı bekliyor piyasalar. ABD'den günün en önemli verisi. Yön değiştirici bir etki yaratmasını beklemiyoruz fakat yakından takip edilmesi gereken bir veri.
20.00, ECB başkanı Draghi konuşması. Frankfurt'ta bir konuşma yapacak olan ECB başkanının konuşmasındaki en önemli nokta mevcut varlık alım programının geleceği ile ilgili söyleyecekleri. Geçtiğimiz hafta gelen enflasyon ve imalat PMI verileri sonrası ECB'nin önümüzdeki aylarda varlık alım programını artırabileceği spekülasyonları daha da güçlendi. Draghi'nin bu konu ile ilgili yapacağı yorumlar euro paritelerine hareket getirecektir.
Çarşamba Sabah saatlerinde BoJ'dan para politikası kararları açıklanacak. Net bir saat yok fakat genelde 7.00 - 5.00 saatleri arasında açıklanıyor kararlar. Enflasyonda bir türlü istediği yükselişi göremeyen BoJ'un varlık alım programını yeniden büyütme ihtimali var. Kimi ekonomistler bu ay içerisinde bu hamlenin gelebileceğini düşünüyor fakat bu toplantıda değil ay sonundaki BoJ toplantısında.
11.30, İngiltere imalat üretimi (beklenti %0.5), sanayi üretimi (beklenti %0.3). İngiltere'den hizmetler PMI ile birlikte haftanın en önemli verileri. Beklentiden farklı gelmesi durumunda tüm pound paritelerinde dalgalanmalara neden olacak.
Perşembe 2.50, Japonya çekirdek makine siparişleri (beklenti %3.1), cari denge (beklenti 1.28 trilyon). Japonya'dan çok önemli iki veri ve Asya seansında yatırımcılar dikkatle takip edecek bu verileri.
14.00, İngiltere para politikası kararları ve tutanaklar. BoE'nin bu toplantıda varlık alım programında ve faizlerde bir değişiklik yapmayacağı kesin gibi. Bu nedenle asıl olarak tutanakların içeriği merak ediliyor. Yine bir üyenin faiz artışı için oy vermiş olması bekleniyor. Eğer bu sayı değişirse tüm pound paritelerine çok keskin hareketler göreceğiz. Daha fazla üyenin faiz artışı istemesi pound için pozitif, daha az üyenin istemesi ise negatif.
15.30, ABD haftalık işsizlik başvuruları, beklenti 274 bin. İşsizlik maaşı başvurularında önceki haftaya çok yakın bir artış bekleniyor. Piyasaların dikkatini çekmesi için beklentiden en az 15-20 bin farlı gelmesi gerek bizce.
21.00, FOMC tutanakları. Son yılların en önemli FOMC kararlarından biri olan Eylül FOMC toplantısının tutanakları açıklanıyor. Faiz artışı bekleyen azınlığı hayal kırıklığına uğratmış ve herhangi bir değişiklik yapmamıştı FOMC. Tutanaklarda o toplantılarda yaşanan görüşmelerin ve tartışmaların detaylarını bulacağız ve önümüzdeki toplantılarda neler yapılabileceğini kestirmeye çalışacağız.
Cuma 3.30, Avustralya konut kredileri, beklenti %5.1. Haftanın son Asya seansının dikkat çeken verisi. Konut talebi ve fiyatları ile ilgili önemli bir veri. RBA'nın daha fazla faiz indirmekten çekinmesinin en önemli nedenlerinden birinin yüksek konut fiyatları olduğunu hatırlatalım.
11.30, İngiltere ticaret dengesi, beklenti -10.0 milyar. Ticaret açığı İngiltere ekonomisinin en zayıf karınlarından biri ve beklentiden iyi bir veri pound alıcılarını sevindirecektir. Kötü veri ise bir miktar baskı yaratabilir.
15.30, Kanada istihdam değişimi (beklenti 10 bin), işsizlik oranı (beklenti %6.9). Kanada'dan haftanın en önemli verileri ve tüm CAD paritelerine çok keskin hareketler getirebilir. Kanada merkez bankası BoC şimdilik yeni faiz indirimleri düşünmüyor gibi fakat başta istihdam gibi önemli verilerin kötüleşmesi BoC'nin duruşunu değiştirebilir.
Forex Koçu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.