E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yeni haftada piyasalar Avrupa'dan gelecek faiz oranı kararına odaklanmış durumda. Faiz oranı kararı ise yarın açıklanacak. Karardan ziyade piyasalar yapılacak olan açıklamaları merak ediyor. Geçtiğimiz dönemlerde Draghi, Aralık ayı toplantısında tahvil alım programını gözden geçirebileceklerini ifade etmişti. Geride kalan toplantılarda tahvil alım programının hem miktarı artırılmış hem de süresi uzatılmıştı. Yarın gerçekleştirilecek toplantıda ise Mart 2017'ye kadar sürecek olan tahvil alım programının süresi uzatılabilir. Piyasalar, miktar bakımından bir değişim yapılmadan program süresinin uzatılmasını genişleyici bir hamle olarak algılayacaktır. Draghi'nin önündeki diğer iki seçenekten ilki süreyi uzatıp tahvil alım miktarında azaltıma gitmek olacaktır. Diğer bir seçenek ise bankanın program süresini uzatmadan tahvil alım miktarında kademeli bir şekilde azaltmaya gitmesi olarak ön plana çıkıyor. Piyasa beklentileri ise parasal genişlemenin süresinde altı aylık bir süre uzatılmasının gelebileceği yönünde.
Yurtiçinde ise Rusya ile dün yaşanan gelişmelerin ardından oluşan iyimser ortam gün içerisinde de varlığını sürdürdü. Başbakan Yıldırım Rusya ile tüm alanlardaki kısıtlamaları ortadan kaldırmak istediklerini yeniden dile getirdi. Ülkeler arasındaki anlaşmaların yerel para cinsinden yapılmaya çalışılacağına dair destekleyici açıklamalar da almaya devam ediyoruz. Yurtiçinde hem hükümet hem de merkez bankası tarafından TL'yi özendirme çabalarının devam ettiğini görüyoruz.
Gün içerisinde ise Başbakan Yardımcısı Şimşek açıklamalarda bulundu. Para ve maliye politikasında rasyonel bir yol izleneceğine değinen Şimşek ekonominin şoklara karşı dirençli olduğunu belirtti. Şimşek açıklamalarında en kötünün geride kaldığını ifade ederken referandumun ardından reformların hızlanacağını dile getirdi.
USDTRY
Kurda iki gündür devam eden geri çekilmeyle birlikte 3,40 seviyesine yakın fiyatlamalar görüyoruz. Dün TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın yapmış olduğu açıklamayla başlayan geeri çekilme, birçok kurumun döviz yerine TL kullanmaya teşvik etmesiyle kendisine destek buluyor. Diğer taraftan siyasi kanattan döviz söylemleri gelmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün yapmış olduğu açıklamada vatandaşa elindeki dövizi TL'ye çevirdiği için teşekkür ederken, TL karşısındaki yükselişin sebeplerinde elle tutulur ciddi iktisadi karşılığı olan bir husus olmadığını belirtti. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise yaptığı değerlendirmede; TL'deki değer kaybının enflasyona yansıdığını ve Merkez Bankası'nın politikasını ona göre belirleyeceğini söyledi. Teknik olarak ise geri çekilmenin devamında 3,40'ın altında kalıcı fiyatlamalar görmemiz durumunda, 3,3670 ve 3,35 destekleri test edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 3,4340 ve 3,4560 dirençleri önemli.
EURUSD
Piyasaların odağında yarın yapılacak olan Avrupa Merkez Bankası Aralık ayı toplantısı var. Bankanın faizlerde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor ancak Mart 2017'de bitecek olan tahvil alım programının süressi ve miktarıyla ilgili ne gibi değişiklikler yapılacağı merak konusu. AMB Başkanı Draghi programın bölge ekonomisini yavaşta olsa iyileştirdiğini düşündüğünü önceki konuşmalarında ifade etmişti. Bu nedenle piyasanın beklentisi 80 milyar Euro olan tahvil alım programında kısıtlamaya gidilmeden 3-6 ay arası uzatılması yönünde. Bunun yanı sıra toplantı sonrası Draghi'nin ilerisi için bir tapering sinyali vermesi de senaryolar arasında. Kurda ise yukarı yönlü hareketin ivme kazanması durumunda hareket 1.0730'un üstünde 1.0750 -1.0770-1.0800 seviyelerinde hız kesebilir. Geri çekilmelerde ise 1.0690 desteği önemli. Bu seviyenin altında 1.0650 seviyesine gündeme gelebilir.
GBPUSD
İngiltere'de sanayi üretimi son dört yılın en yüksek düşüşünü gerçekleştirdi. Ekim ayı sanayi üretimi yüzde 1.3 gerilerken yıllık bazda yüzde 1.1 düştü. Üretimdeki düşüş büyük bir petrol sahasının kapanmasından kaynaklanıyor. İmalat üretimi ise Eylül ayındaki yükselişten sonra Ekim ayında yüzde 0.9 geriledi. Veri sonnrasında kur 1.26 seviyesinin altına geriledi. Bunun yanı sıra bir üst mahkemeye taşınan 50. madde kararında hükümet aleyhine bir sonuç çıkması durumunda İngiltere'nin AB'de resmi olarak çıkması için parlamento onayına ihtiyacı olacak. Ancak son yapılan anketlere göre böyle bir durum olsa dahi hükümetin parlamentoda 2017 mart ayında 50. maddenin yürürlüğe konması için çoğunluğa sahip olduğu görülüyor. Kurda ise toparlanmalarda 1.26 seviyesinin üstünde 1.2650 -1.2700 seviyeleri güçlü dirençler. Hareketin 1.2600-1.2590 bölgesinin altına sarkması durumunda ise 1.2550-1.2500 seviyeleri gündeme gelebilir.
ALTIN
Değerli metalde 1160-1180 bandı içerisindeki fiyatlama devam ediyor. Ancak altın destekli borsa yatırım fonlarındaki(ETF) çıkışın devam etmesi altının üzerindeki satış baskısını atmasını güçleştiren önemli bir etken durumunda. Diğer taraftan Fed'in faiz artırımına gideceği beklentileri değerli metalde gelen tepki alımlarının da sınırlı kalmasına neden oluyor. Veri akışı bakımından baaktığımızda akşam saatlerinde ABD'den açıklanacak olan iş imkanları ve personel değişim oranındaki değişim değerli metalde hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda kısa vadeli düşüş trendinin üst bandı olan 1175 dolar seviyesine yakın seyreden altın fiyatlarının bu seviyeyi aşması durumunda 1185 dolar denemesi görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 1168-1165 destek bandı ile 1160 Dolar destekleri takip edilmesi gereken önemli seviyeler olarak karşımıza çıkıyor.
BRENT PETROL
Petrol fiyatları dünün ardından bugünü de satıcılı bir seyir ile geçiriyor. Piyasaların gündeminde ise önümüzdeki günlerde düzenlenmesi beklenen OPEC ve OPEC dışı üreticiler toplantısı yer alıyor. Nijerya Petrol Bakanı Kachikwu bugün yaptığı açıklamada, OPEC'in petrol üretimini sınırlamaya dair vardığı anlaşmanın üye olmayan ülkelerde Rusya'nın katılması durumunda bile uygulanabileceğini söyledi. Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı ise ülkelerin taahhütlere bağlı kalacağını ve Rusya'nın üreetim konusunda verdiği sözleri tutacağını söyledi. Bakan ayrıca, 6 aylık üretim kesintisi anlaşmasının piyasayı düzeltmek için yeterli olabileceğini savundu. Görüşmelerin 10 Aralık'ta yapılması bekleniyor. Beklenildiği gibi olumlu sonuç alınırsa yükseliş devam edebilir. Teknik olarak ise düşüşe devam eden Brent petrolde 53.30-53.00 aralığı son derece kritik. Bu seviye aşağı yönlü geçilirse 52.50 ve 52.00 hedeflenebilir. Toparlanmalarda ise 54 dolar seviyesi aşılırsa 54.25-55.00-55.30 görülebilir.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:32)