E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Gelen verilerin etkisinin oldukça yoğun olduğu son günlerde önce işgücü piyasasında gevşeme gördük. Ardından TÜFE verisi piyasa beklentisinin altında kalarak enflasyonda yavaşlama sinyalleri verdi. Dün ise takibimizde olan ÜFE’ninde TÜFE’ye paralel bir şekilde beklentilerin altında gelmesi umutları yeşertti. ABD’de ÜFE, Mart’ta aylık bazda %0,5 azalırken, yıllık bazda %2,7 artışla beklentilerin altında gerçekleşti. Çekirdek ÜFE ise %3,4’lük beklentilere paralel olarak %3,4 gerçekleşti. Böylece ÜFE Nisan 2020’den bu yana en yüksek aylık düşüşünü kaydetti. Fed’in bir yılı aşkın bir süre önce başlayan şahin faiz artırım yağmurunun artık kesilmesi beklentileri artarken piyasalar açan güneşin tadını çıkarıyor.
ABD borsaları, soğuyan enflasyon ve gevşeyen işgücü piyasasını nedeniyle ve FED’in agresif faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaştığına dair iyimserliğin artırmasıyla birlikte yükseldi. Dolar endeksi, açıklanan veriler sonrası daha sert satış görürken, en son Şubat ayında test ettiği 100.84 seviyesine kadar geri çekildi. Euro %0,6 artış ile 1,1060’a yükselerek artışını sürdürdü ve kısa vadeli zirvelerini test etti. Altın ise 2000 dolar seviyelerinin üzerinde kalmaya devam ederken tarihi zirvesi konumunda olan 2075 dolara yakın seyretmeye devam ediyor.
Avrupa bölgesinde sanayi üretiminin beklentileri aşması ve enflasyonun yapışkan olduğu endişeleriyle, piyasalar hala orada en az 50 baz puan daha faiz artırımı olasılık dahilinde görüyor ve ECB yetkilileri bu yıl kesinti olmadığını üstüne basa basa yineliyor.
Asya tarafında ise Singapur’un para politika sıkılaştırmasına ara vermesi ve piyasaların ABD faiz oranlarındaki bir artış olasılığının azalmasıyla haftanın son gününe sert bir seyirle başladı. Singapur merkez bankası geçen yıl 14 yılın en yüksek seviyesine yakın seyreden enflasyonu dizginlemek için dört kez sıkılaştırmaya gittiği para politikasında, bu kez sürpriz bir kararla değişikliğe gitmedi. Ayrıca bu duruşun enflasyonu düşürmeye ve yurt içi maliyet baskılarını azaltmaya yardımcı olmaya devam edeceğini ifade ettiler.
Faiz Oranlarının zirveye yaklaşıyor olması beklentileri ile birlikte MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi pozitife dönerek %0,4 artış gösterdi. Japonya’nın Nikkei endeksi %1.1 ve Singapur hisseleri %0,5 yükseldi.
OPEC’in aylık raporunda yaz ayına ait petrol talebine yönelik aşağı yönlü riskleri vurgulamasının ardından bir gecede düşen petrol fiyatları açılışla birlikte yatay seyretti ve artan stoklar, küresel büyümeye yönelik endişeleri vurguladı. Brent varil başına 27 sent artarak 86,36 dolara yükselirken, ABD ham petrolü varil başına 26 sent artarak 82,42 dolara yükseldi.
Haftanın son günü yurt içinde kısa vadeli dış borç ve tarım ürünleri üretici fiyatları izlenecek. Yurt dışında ABD’den gelecek perakende satışlar, ithal fiyatlar, sanayi üretimi ve Michigan tüketici güveni verileri gündemi oluşturacak. ABD’de bilanço dönemi de Citigroup, JPMorgan ve Wells Fargo ile başlıyor.
Borsada madencilik ve ulaştırma sektörleri öne çıkıyor
BofA'dan şirketlerle ilgili ürkütücü analiz
Borsada yatay başlangıç bekleniyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:41)