E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yurtiçinde jeopolitik risklerin azaldığı, sanayi üretimi ve işsizlik oranının takip edildiği bir günü geride bıraktık. Sanayi üretimi aylık bazda temmuzdan sonra ağustosta da daralırken, sanayi kolları ve özellikle imalat sanayii alt sektörlerinin performansındaki ayrışma devam etti. Beklentilerin altında gelen sanayi üretimi verileri yıllık bazda %3,7 artması beklenirken %3,1 artış gösterdi ve aylık bazda ise %0,8 daraldı. Alt kırılımlar incelendiğinde, 2023 yılı Ağustos ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %0,2 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi %1,3 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %2,4 artış gösterdi. Ağustos ayında manşet işsizlik oranı ise %9,2’ye düşerken, “geniş tanımlı işsizlik” olarak da bilinen atıl işgücü oranı %23’e yükseldi. Diğer taraftan gün içinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarını takip ettik. Türkiye’ye karşı yabancı yatırımcı algısında ciddi bir iyileşme olduğunu belirten Şimşek, aynı zamanda enflasyonla mücadele konusunda kararlı olduklarını ve gerekli adımların atılacağını da yineledi.
ABD’de Fed yetkililerinin tahvil getirilerindeki artışın sıkılaşmaya yol açabileceği ve bu nedenle bir faiz artırımı ihtimalini “söylemleriyle” hafifletmesiyle, piyasalar rahat bir nefes aldı. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, uzun vadeli hazine tahvillerinin getirilerindeki son artışın, Fed’in normalde artırmasını gerektirecek kadar bir faiz artırımına gerek olmadığı anlamına gelmesinin “mümkün” olduğunu, ancak bunu kesin olarak bilmenin zor olduğunu söyledi. Yine Daly “ tahvillerde yaşanan bu durumun olası bir faiz artımının ikamesi olabileceği belirtti. Bununla birlikte dolar endeksindeki düşüş ve tahvil faizlerindeki geri çekilme, biraz olsun küresel çapta yaşanan Ortadoğu gerginliğini geride bırakarak risk iştihanın artmasına neden oldu.
Piyasadaki rahatlamaya rağmen IMF tonunu hafifletmedi ve yayınladığı Dünya Ekonomik Görünümü raporunda gelecek yıl için küresel enflasyon tahminini yükseltti. Merkez bankalarına fiyat baskılarında kalıcı bir rahatlama sağlanana kadar politikalarını sıkı tutmaları gerektiğini de ekledi. IMF dünya çapındaki tüketici fiyat artışlarının hızına ilişkin öngörüsünü üç ay önceki %5,2 tahmininden %5,8’e yükseltti. Enflasyon konusunda ihtiyatlı olma çağrısı, aynı zamanda 2024 yılı ekonomik büyüme tahminini de aşağı yönlü revizasyona uğrattı. Gelecek yıl için küresel büyümenin Temmuz ayındaki görünümüne göre %0,1 düşüşle %2,9’a gerileceğini ve pandemiden önceki yirmi yılın ortalaması olan %3,8’in altında olacağını öngörüyor. 2023 Büyüme tahmini ise değiştirmeyerek %3’te bırakmayı tercih etti.
Asya pasifik tarafında da hem ABD’deki güvercin tonlu söylemler hem de Çin hükümetinin ekonomik toparlanmayı desteklemek için daha fazla teşvik verebileceği beklentileriyle moral buldu. MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi sabah açılışla %1,3 artış gösterdi ve iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Japonya’nın Nikkei endeksi ise %0,5 yükseldi.Brent petrolde ise Ortadoğu’da yaşanan gerginliğin artması ihtimali nedeniyle hafif bir yükseliş yaşandı.
Brent ham petrolü %0,3 artışla varil başına 87,91 dolara yükseldi. ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü ise %0,2 artışla varil başına 86,14 dolara yükseldi.
Yurt içinde ödemeler dengesi, ciro endeksi ve perakende satışlar gibi önemli verileri takip edeceğiz.
Yurt dışında Almanya final tüketici fiyatları ve ABD üretici fiyatlarının yanı sıra, ABD Merkez Bankası(Fed) toplantı tutanakları izlenecek. Diğer taraftan ise Uluslararası Para Fonu(IMF) ve Dünya Bankası, toplantılarından gelecek mesajlar da yakından takip ediyor olacağız.
Borsada, alıcılı başlangıç bekleniyor
Asya borsaları Güney Kore öncülüğünde yükseldi
SPK, Özderici GYO hisselerinde 3 isme yasak getirdi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:19)