E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Küresel piyasalarda hisse senetleri rekor seviyelerde seyrediyor. Wall Street’te oynaklığı ölçen korku endeksi VIX (Chicago Board Options Exchange Volatility Index), 9.77’ye gerileyerek Aralık 1993’ten beri görmediği seviyeleri gördü. Piyasalarda yatırımcılar rahat bir nefes almaya çalışırken yeni riskler beliriyor. Aylardır piyasaları tehdit eden riskler arasında geri planda kalan Çin yeni endişe listesinde başı çekiyor. Beklenenden zayıf gelen satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ve nisan ayı ticaret verileri sonrasında gözler Çin ekonomisine çevrildi.
Charles Schwab’ın küresel yatırım stratejisti şefi Jeff Kleintop, “Çin’in yavaşlaması yüzünden ortaya çıkan risklerden daha çok endişeleniyorum ”diye uyarıyor.
Yatırımcılar endişeler yüzünden portföylerindeki emtia varlıklarını elden çıkarıyor. Çin’e dair endişelerin artmasıyla birlikte geçtiğimiz hafta yüzde 3 düşen bakır kaybını pazartesi günü yüzde 1,4 oranında derinleştirdi.
Stratejist Kleintop, “Bunların bazıları Çin’in piyasalarda tartışılan bir sonraki risk olacağının belirtileri olabilir. Çin hükümeti altyapı harcamalarını yavaşlattı. Özel sektör harcamalarının devreye gireceğini ve bunu telafi edeceğini düşünüyordu. Yükselen faiz oranları, sıkılaşan kredi koşulları ve konut pazarında yeni teminat gereksinimleri nedeniyle bunun gerçekleşeceğinden emin değilim” diye konuştu. Çin ekonomisinin para birimi yuanı zayıfl atacak kadar güç kaybetmesi ve emtia cephesinde satışların sürmesi başta gelişen ülkeler olmak üzere diğer piyasalar açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in bu yıl kasımda gerçekleştirilecek Komünist Parti Kongresi’nde gücünü sağlamlaştırması bekleniyor. Wells Fargo Investment Institute’ün uluslararası yatırım baş stratejisti Paul Christopher, “Siyasi riskler giderildi, dünyadaki en büyük risk enfl asyon değil defl asyon. Çin’deki belirgin bir yavaşlama defl asyonist olabilir. ‘Çin krizi’ uzun süredir yüksek etkiye, fakat düşük olasılığa sahipti. Gelinen noktada ise ekonomik yavaşlama riski yüksek olasılık ancak etkisi büyük ihtimalle düşük ” diye görüş bildiriyor.
Christopher, dünyanın geri kalanının birkaç yıl yıl öncesine göre daha güçlü olduğunu ve olası krize daha iyi dayanabileceğini savunuyor. Ve ekliyor: “ Çinliler, istikrarı sağlamak için reformların hızını ayarlayabileceklerini gösterdiler. Piyasanın istikrarını riske atmak istemediklerini kanıtladılar.
Ancak bilinmeyenler hala ortada. VIX oldukça düşük. Borsalar rekor yüksek seviyelerin yakınında. Geri çekilmeye neden olabilecek sinyal alabilir miyiz? Eğer ekonomik toparlanmayı etkilemiyorsa tavsiyemiz alım yapılması yönünde.
Gelişmekte olan ülke borsaları ve döviz kurları arasındaki ayrışma yeniden başladı. Gelişmekte olan ülke borsaları ABD ve Avrupa borsalarını takip ederek yükselmeye devam ediyor. Gelişmekte olan döviz piyasaları ise Fed baskısıyla geriliyor. Fed’in faiz artışını hızlandırabileceği ve doların güçleneceği endişesi tarım dışı istihdam verisi sonrası gelişmekte olan ülke paralarında sert bir satışa yol açtı. Güney Afrika Randı, Meksika Pezosu, Polonya Zlotisi ve Türk Lirası hafta sonundan beri dolara karşı en çok değer kaybeden gelişmekte olan para birimleri. Bloomberg’in takip ettiği 24 gelişen ülke para biriminden 16’sı düşüşte.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:08)