E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasada kırmızı pazartesi---

Piyasada kırmızı pazartesi

Piyasada kırmızı pazartesi
22 Ağustos 2016 - 09:49 borsagundem.com

İş Yatırım, Cuma akşamı Fitch ve Cumartesi akşamı Gaziantep’te yaşanan terör saldırısı sonrası piyasadaki gelişmeleri ve beklentileri değerlendirdi.


Kolombiyalı büyük yazar Marquez 1981’de yayınladığı Kırmızı Pazartesi romanında, işleneceğini herkesi bildiği engel olmak için kimsenin bir şey yapamadığı bir namus cinayetini anlatır. Kahramanının öldürüleceği ilk satırdan belli olan romanda yalnızca bir cinayetin arka planı değil bir halkın portresi verilir.
Son bir yılda ulus olarak yaşadığımız olaylara bakınca benzetmemek mümkün değil. Türkiye göz göre göre iç savaşa ve kaos ortamına sokulmak isteniyor. 15 Temmuzda yaşanan saldırı bir darbe girişiminin ötesinde Türkiye’yi parçalamak için devreye sokulan bir planın ilk adımı.
Hafta içinde Elazığ’da, Van’da, Batman’da, Diyarbakır’da, Cumartesi akşamı Gaziantep’te patlayan bombalar aynı oyun planının parçası. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Türk - Kürt, Alevi - Sunni düşmanlığını beslenerek Türkiye’nin bir iç savaşa sokulması ve parçalanması amaçlanıyor.
Hiç şüpheniz olmasın. Bu hain plan başarıya ulaşmayacak. Türkiye 15 Temmuz darbe kalkışmasından olduğu gibi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya yapılan saldırılardan da birleşerek, güçlenerek çıkacak. Bu hain saldırılarda kaybettiğimiz evlatlarımız için Allahtan rahmet, yakınlarına sabır diliyoruz.
Kendimize hakim olamadığımız bu uzun girizgah için affınıza sığınarak piyasalara dönelim. Zayıf dolar düşük faiz rüzgarına rağmen, son dönemde yükselen jeopolitik riskler, politik şoklar ve politika belirsizlikleri küresel yatırımcıları Türkiye gibi gelişmekte olan ülke piyasalarda daha temkinli olmaya zorluyor.
Son haftalarda yaşanan yükselişe rağmen MSCI Türkiye darbe girişimi öncesine göre halen %7 aşağıda bulunuyor. Oysa aynı dönemde gelişmekte olan piyasalar %5 yükseldi. Gelişmekte olan ülkelerle aramızdaki %12’lik fark küresel yatırımcıların gözünde risk algımızın ne kadar kötüleştiğini gösteriyor.
S&P ve Moodys’in ardından Fitch’in de Türkiye’nin görünümünü durağandan negatife çevirmesi söz konusu algı kırılmasının düzeltilmesinin zaman alacağını ve Türkiye’nin bu konuda ciddi caba harcaması gerektiğini gösteriyor.
Mahşerin üç atlısı olarak adlandırılan kredi derecelendirme kuruluşları arasında S&P sıfırcı, Fitch ise notu bol hoca kategorisinde görülüyor. Notu bol hocanın Türkiye’nin görünümünü negatife çekmesi hükümet yetkilileri için madendeki kanarya niteliği taşımalı.
Hafta sonu gelen kötü haber akışına rağmen Türk lirasında ve vadeli piyasalardaki ilk işlemler Borsa İstanbul’un %1,0 civarında kayıpla açılacağına işaret ediyor. İlk açılıştan bağımsız olarak Türkiye piyasalarında kısa vadede aşağı yönlü dalgalı bir seyir bekliyoruz ve kaldıraçlı pozisyonların kapatılmasını öneriyoruz.

İş Yatırım

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 22.08.2016

 

Günün önemli şirket haberleri - 22.08.2016

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)