E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasa yorumu (Yapı Kredi Yatırım)---

Piyasa yorumu (Yapı Kredi Yatırım)

Piyasa yorumu (Yapı Kredi Yatırım)
22 Mart 2012 - 09:25 borsaningundemi.com

Bugün, yeni sanayi siparişleri ve İngiltere’de perakende satışlar rakamı, ABD’de ise haftalık işsizlik başvuruları rakamları takip edilecek

Küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500 endeksi kar satışları ile %0.1 eksiyle günü kapattı. Dün açıklanan ikinci el konut satışları rakamı Şubat ayında 4.59 milyon seviyesinde gerçekleşti ve ortalama beklentilerin (4.61 milyon) altında kaldı. Ocak ayı rakamı 4.57 milyondan 4.63 milyona revize edilirken bu rakamlar son beş yıldaki Ocak ve Şubat aylarındaki en iyi seviyeler oldu.
Bu sabah Asya piyasaları genelinde ise yatay görünüm etkili. Haftanın odak noktasında yer alan Çin’de açıklanan HSBC PMI endeksi (1 hafta sonra açıklanacak resmi PMI verisi için öncü gösterge olarak izleniyor) Mart ayında 49.6’dan 48.1’e geriledi. Endeksin büyümeye yönelik negatif sinyal vermeye devam etmesi olumsuz hava yaratsa da, olumsuz veri devletin ekonomiyi desteklemek için yeni adımlar (faiz indirimi gibi) atacağına yönelik beklentileri güçlendirerek satışları dengeledi. Çin şu saatlerde yatay seviyede işlem görüyor. Diğer taraftan Japonya’da açıklanan dış ticaret rakamının sürpriz bir şekilde fazla vermesi (ihracat rakamı beklentilerden daha iyi yönde gerçekleşti) ise büyümeye yönelik olumlu hava yarattı.
Günün odak noktasında Avrupa’da açıklanacak Mart ayı PMI endeksleri yer alıyor. Bloomberg’deki ortalama beklentiler endekste toparlanmaya işaret ediyor. Hatırlanacağı üzere Şubat ayı rakamları soru işaret yaratmıştı. Euro Bölgesi PMI Bileşik endeksi İtalya ve İspanya öncülüğünde Şubat ayında 50.4’den 49.3’e gerilemiş (beklenti:49.7 Ocak :50.4) ve Şubat ayında daralmaya geri dönüşü teyit etmişti. Düşüşte hizmet sektörü öncü olurken, imalat sektöründe ise stabilizasyon sinyalleri etkili olmuştu. (Şubat:49 Ocak:48.8) Endeks detaylarında istihdamda ve fiyatlarda düşüş görülürken, yeni iş seviyesinde ise hem imalat hem de hizmet sektöründe kayıplarda yavaşlama dikkat çekiciydi. Ülke bazında Almanya ve Fransa’da yeni siparişler marjinal olarak artış göstermişti (Temmuz ve Ağustos ayından sonraki dönemdeki ilk artış). Buna karşı İtalya ve İspanya’da ise sert düşüşler gerçekleşmişti.
Bugün makro veri tarafında Avrupa’da PMI endeksleri, yeni sanayi siparişleri ve İngiltere’de perakende satışlar rakamı, ABD’de ise haftalık işsizlik başvuruları rakamları takip edilecek. Haftanın geri kalanında yarın ABD’de yeni konut satışları açıklanıyor. Piyasaları yılbaşından bu yana destekleyen temalar arasında küresel merkez bankalarının parasal politikalarını daha da fazla gevşeteceğine dair beklentiler, büyümenin ivme kazanması ve enflasyonun düşük kalmaya devam edeceği beklentisi idi. Son birkaç haftaya baktığımızda piyasalarda trend ve ivmenin güçlü kalmaya devam ettiğini ama yukarıda bahsettiğimiz temalarda yavaş yavaş değişiklikler gördüğümüzü düşünüyoruz. Büyüme tarafında ABD hariç, dünyanın çoğu yerinde büyümenin ivme kaybettiğine dair işaretler artıyor. Bu doğrultuda Avrupa ve Çin'de açıklanacak Mart ayına yönelik PMI endekslerinden gelecek sinyaller oldukça önemli ki bu sabah açıklanan Çin datası negatif sinyal verdi. Küresel merkez bankalarının verdiği sinyaller ise parasal genişlemeye devam etme ihtimalinin önümüzdeki aylarda son derece düşük olduğu şeklinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)