E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasa yorumu (Yapı Kredi Yat.)---

Piyasa yorumu (Yapı Kredi Yat.)

Piyasa yorumu (Yapı Kredi Yat.)
06 Mart 2012 - 09:28 borsaningundemi.com

Piyasalarda beklentiler azalırken yüksek petrol fiyatları piyasalar genelinde ana risk unsuru olmaya devam ediyor

Bugün yurtiçinde Hazine’nin TL cinsi 6 ayda bir kupon ödemeli 2 yıl vadeli ve TL cinsi 6 ayda bir kupon ödemeli TÜFE’ye endeksli 10 yıl vadeli tahvil ihalesi var. Bugünkü ihalenin ardından Hazine 13 Mart tarihinde 5 yıl vadeli ihale düzenleyecek. Yurtdışında ise saat 12:00’de Euro Bölgesi revize 4Ç GSYİH rakamı ön planda olabilir. ABD’de ise açıklanacak önemli bir makro veri yok.
PİYASA YORUMU
Dün Çin’in büyüme beklentisini %7.5’ye düşürdüğünü (2004'ten bu yana en düşük büyüme hedefi/beklentisi) açıklaması, euro bölgesinde revize PMI Hizmet endeksleri, ABD’de ise ISM Hizmet endeksi sonuçları ön plandaydı. Euro bölgesinde final datalar Şubat ayında daralmaya geri dönüşü teyit etti ve olumsuz hava yarattı. Euro Bölgesi PMI Bileşik endeksi İtalya ve İspanya öncülüğünde revize rakama göre Şubat ayında 50.4’den 49.3’e geriledi (beklenti:49.7 İlk rakam:49.7 Ocak :50.4). Düşüşte hizmet sektörü öncü oldu, imalat sektöründe ise stabilizasyon hakim (Şubat:49 Ocak:48.8). Endekse göre istihdamda ve fiyatlarda düşüş var. Yeni iş seviyesine bakacak olursak hem imalat hem de hizmet sektöründe kayıplarda yavaşlama var. Ülke bazında Almanya ve Fransa’da yeni siparişler marjinal olarak artış göstermiş (Temmuz ve Ağustos ayından sonraki dönemdeki ilk artış), buna karşı İtalya ve İspanya’da ise sert düşüşler var. ABD'de ise Şubat ayı ISM Hizmet endeksi 57.3'e yükseldi. Sonuçlar Bloomberg'deki ortalama beklentinin üzerinde (beklenti:56.2). Endeks detaylarında yeni siparişlerde 1.8 puan artış, istihdamda 1.7 puan düşüş gerçekleşti. Fiyat endeksinde ise 4.9 puan yükseliş var. Anketteki yorumlarda iş durumlarına ve ekonominin geneline yönelik artan iyimserlik hakim. Ancak enflasyon konusunda endişeler Ocak ayının ardından bu ayda da ön planda. Avrupa Merkez Bankası ECB’nin ikincisini düzenlediği 3 yıl vadeli yeniden finansman ihalesi sonrasında piyasalarda beklentiler azalırken yüksek petrol fiyatları piyasalar genelinde ana risk unsuru olmaya devam ediyor. Bu doğrultuda petrol fiyatlarındaki seyir ön planda.
Ayrıca Yunanistan’ın 14.4 milyar euro tutarındaki Mart ayındaki itfası öncesinde borç takası ile ilgili gelişmeler de takip edilmeye devam ediliyor. Katılım için son tarih bu Perşembe. Dün basında ECB’nin Yunanistan özel sektör borç takasında katılımın düşük olacağını beklediğini ve ayrıca Yunanistan’ın üçüncü bir kurtarma paketine ihtiyacı olabileceği yönünde bazı haberler vardı. Dün Avrupa borsalarındaki kar satışları ardından küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500 endeksi günü %0.3 kayıpla tamamladı. Bu sabah Asya piyasaları genelinde de kar satışları etkili. Japonya %0.6, Çin %1 ekside, Hindistan ise artıda. Yurtiçinde ise Hazine dün TL cinsi 6 ayda bir kupon ödemeli 10 yıl vadeli tahvil ihalesi (yeniden ihraç) düzenledi. Hazine beklentinin bir miktar üzerinde satış ve faizle borçlandı. İhalede ROT dahil toplam satış 2.240 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. (661.9 milyon TL ROT satış) Beklenti aralığı 1.25 -2.0 milyar TL seviyesindeydi. Ortalama bileşik faiz %9.70 seviyesinde gerçekleşti (max:%9.72 min:%9.64) ‘ (beklenti:%9.60- %9.70). Ayrıca dün Şubat ayı TÜFE rakamı açıklandı. TÜFE’de aylık değişim %0.56 (yıllık %10,43) olarak piyasa beklentilerine paralel yönde gerçekleşti. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinin hepsinin yıllık bazda gerilemiş olması bizce olumlu.
Bugün yurtiçinde Hazine’nin TL cinsi 6 ayda bir kupon ödemeli 2 yıl vadeli ve TL cinsi 6 ayda bir kupon ödemeli TÜFE’ye endeksli 10 yıl vadeli tahvil ihalesi var. Bugünkü ihalenin ardından Hazine 13 Mart tarihinde 5 yıl vadeli ihale düzenleyecek. Yurtdışında ise saat 12:00’de Euro Bölgesi revize 4Ç GSYİH rakamı ön planda olabilir. ABD’de ise açıklanacak önemli bir makro veri yok. Haftanın geri kalanında ise ABD’de Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı(beklenti:206.000 önceki:243.000) ve Yunanistan’ın borç takasında katılım oranı (katılım için son tarih Perşembe) ön planda.
Yurtiçinde ise Perşembe günü açıklanacak sanayi üretimi rakamı önemli. (beklenti:%3.50 önceki:%3.70) ABD’de tarım dışı istihdam rakamında Aralık ve Ocak ayındaki güçlenme sinyallerinin devamı oldukça önemli. ABD’de açıklanacak 4Ç birim işgücü maliyeti verisi enflasyon göstergesi olarak ön planda olabilir. Ayrıca Perşembe günü her ne kadar bir değişiklik beklenmese de İngiltere ve Avrupa Merkez Bankalarının faiz toplantıları ve açıklamaları takip edilecek. Çin’de ise Cuma günü açıklanacak enflasyon, sanayi üretimi ve perakende satışlar rakamlarında büyüme ile ilgili sinyaller aranacak. Avrupa tarafında Almanya’da fabrika siparişleri ve sanayi üretimi rakamları ön planda olabilir.
- TR - Hazine 2 yıllık tahvil ihalesi yapacak
- TR - Hazine 10 yıllık tahvil ihalesi yapacak 12:00 AB - GSYİH 4Ç ‘ revize (beklenti:%-0.30 önceki:%-0.30)"

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)