E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkel-Sarkozy görüşmesinden kısa vadeli somut bir çözüm önerisi çıkmamasına karşın uzun vadede Euro Bölgesi’nin parasal birlikten mali+siyasi birliğe doğru ilerlemesi hususunda açık bir niyet beyanında bulunulması küresel mali piyasalarca hafif iyimser karşılandı. Son dönemdeki panik havasının yerini normalleşmeye bırakması ile birlikte daha rasyonel işlemlerin hakim olduğu piyasalarda dünkü işlemlerde hafif bir iyimser eğilim gözlemledik. Bunun arkasında somut bir neden yoktu. Bu nedenle de aşırı satışların ardından gelen tepki alımları olarak nitelendirilebilir. Bu tepki iyimserliği küresel bazda fiyatlamalara da yansıdı. EURUSD paritesi 1.45’li rakamlara kadar yükselirken ABD’de S&P500 future endeksi 1206 ile son iki haftanın en yüksek düzeyine yükseldi. Emtia fiyatları yükseliş kaydederken (petrol fiyatları 3 dolar civarı yukarı gitti) gelişmekte olan ülke paraları da değer kazandı. Bu tepki iyimserliği Türk mali piyasalarına da yansıdı. Kurumsal kaynaklı döviz alımlarının göreceli olarak azaldığı günde USDTRY kuru 1.7600 seviyesine doğru bir düşüş gösterdi. Ancak, TL’nin döviz sepeti karşısındaki değeri 2.17’lerde kalmayı sürdürdü. TCMB’nin Salı günkü olağan PPK toplantısında faizlerde indirime gidebileceği beklentisi bono faizlerini aşağıda tutuyor (munzam karşılık oranlarında herhangi bir değişime gidilmesi yönünde bir beklenti olmasa da TL’deki değer kaybı nedeniyle döviz cinsi yükümlülüklere uygulanan oran biraz aşağı çekilebilir). Gösterge bileşik faiz, dün de devam eden alımlarla, %7.9’a geriledi. Dünyadaki gelişmelerin faizler açısından olumlu olmasının da bu eğilimde etkili olduğu kanaatindeyiz. Hisse senedi piyasası günü sınırlı oranda bir artış kaydederek tamamladı.
Dün nasıl ki iyimserliğin nedenini açıklamakta zorlandıysak bu sabah da küresel piyasalardaki satıcılı havayı anlamakta güçlük çekiyoruz. Yine de üç farklı nedenin altını çizmeye çalışacağız: a) Çin’in büyüme tahminlerinin aşağı yönde revize edilmesi ve dünya ekonomisine yönelik görünümdeki belirsizliklerin yükseldiğinin vurgulanması; b) Japon Yeni’nin İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde en değerli düzeye gelmesi ve bu sabah açıklanan ihracat rakamlarında da bunun olumsuz etkilerinin gözlenmesi; c) ABD’de bugün açıklanacak olan makro ekonomik verilerin beklentilere göre daha olumsuz geleceği kaygısı... Bunlar, zaten kötü olan Euro Bölgesi ve ABD ekonomisine ilişkin beklentilerle birleşince bu sabah Asya borsalarında %1’in üzerinde kayıplar var. Dün akşam saatlerinde 1205 seviyesinden işlem gören S&P500 future endeksi şu an 1180 civarından işlem görüyor. EURUSD paritesi ise dün akşamki 1.4520 zirvesinden 1.4390’a kadar gerilemiş. Türk mali piyasaları da bu sabahki olumsuz ortamdan doğal olarak etkilenmiş. USDTRY kuru dün akşam saatlerinin yaklaşık %0.7 üzerinde 1.7740’tan işlem görüyor. Ancak, sepet bazında baktığımız zaman anlamlı bir değer değişimi yok. Güne satıcılı başlayan küresel mali piyasalar ABD’den gelecek yoğun veri akışı (TÜFE enflasyonu, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, Phil FED endeksi, mevcut konut satışları, öncü göstergeler) ve İngiltere’de açıklanacak olan perakende satış rakamları ile şekillenecek. Yine de piyasaların dün akşamki tepki iyimserliğinden hızlı bir dönüş yapamayacağını düşünerek bu sabah Asya’da var olan satış baskısının Avrupa işlemleri ile hafifleyeceğini öngörüyoruz. Salı günkü PPK toplantısı öncesinde faizler üzerindeki aşağı yönlü baskı korunabilir. Aynı beklenti TL’yi zayıf kılmaya devam ediyor. Ancak, TL’nin diğer gelişmekte olan ülke paraları karşısında anlamlı bir değer değişimi göstermeyeceğini tahmin ediyoruz. Hisse senetleri, yurt dışındaki düşüşlerin etkisi ile güne değer kaybı ile başlayacaktır. Ancak, günün geri kalan kısmında yurt dışına paralel bir seyir olacağını ve bunun da negatif olmayabileceğini öngörüyoruz.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:28)