E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
TCMB’nin 23 Temmuz Salı günü açıklayacağı Para Politikası Kurulu'nun (PPK) faiz kararına yönelik beklentiler belli oldu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) eylül ayı toplantısına ilişkin medyan beklenti faizin yüzde 50,00 seviyesinde tutacağı yönünde oluştu.
Foreks Haber anketine katılan 25 ekonomistin tamamı faizin sabit bırakılacağı beklentisini dile getirdi.
Ankette, 2024 yıl sonuna ilişkin görüş veren 18 ekonomistin medyan faiz tahmini yüzde 47,00 oldu. Yıl sonu faiz tahminlerinde maksimum beklenti yüzde 50,00, minimum beklenti ise yüzde 45,00 seviyesinde gerçekleşti. Geçtiğimiz ayki ankette yıl sonu beklentisi yüzde 46,25, tahmin aralığı ise yüzde 50,00 ve yüzde 45,00 bandında oluşmuştu.
Ekonomistler 2024 yılında faiz indirimi bekliyor
"2024 yılında faiz indirimi bekliyor musunuz?" sorusuna yanıt veren 21 ekonomistin 16'sı "evet", 5'i ise "hayır" yanıtını verdi. "2024 yılında faiz artırımı bekliyor musunuz?" sorusunu yanıtlayan 20 ekonomistin tamamı ise "hayır" cevabını verdi.
Ekonomistler ilk faiz kararının kasım ayında ve 250 baz puan indirim yönünde olacağını tahmin ediyor. 20 ekonomistin 13'ü ilk değişikliğin 250 baz puan indirim yönünde olacağı görüşünü iletti. İlk faiz kararı değişikliğinin zamanına ilişkin olarak ankete katılan 20 ekonomistin 10'u Kasım 2024, 6'sı Aralık 2024, 1'i Ekim 2024, 2'si Ocak 2025, ve 1'i ise 2025 yılı ilk çeyrekte olacağını öngördü. Bir önceki anket döneminde de ilk faiz kararının Kasım ayında ve 250 baz puan indirim yönünde olacağı tahmin edilmişti.
12 ay sonrası için de tahmin ileten 7 ekonomistin medyan tahmini yüzde 30,00, maksimum beklentisi yüzde 35,00, minimum beklentisi ise yüzde 29,00 oldu.
2025 yıl sonuna ilişkin medyan tahmin yüzde 28,75 seviyesinde oluştu. Geçen ayki ankette beklenti yüzde 25,50 seviyesinde gerçekleşmişti.
16 analistin yıl sonu tüketici fiyatları endeksi beklentisi ise yüzde 42,45 olarak gerçekleşti. TÜFE'ye ilişkin maksimum beklenti yüzde 45,00 olurken, minimum beklenti ise yüzde 40,00 seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki anket döneminde yıl sonu enflasyon beklentisi 43,00 seviyesinde oluşmuştu. Yıl sonuna ilişkin tahmin aralığı ise yüzde 45,00 ile yüzde 41,00 bandındaydı.
QNB Finansbank Başekonomisti Hasan Erkin Işık, bu ayki PPK toplantısında kritik olan konunun, "gerekirse faiz arttırabileceği" yönündeki ifadenin korunup korunmayacağı olacağını vurguladı.
Başekonomist Hasan Erkin Işık, metinden gerekirse faiz arttırabileceği ifadesinin kaldırılması ve beklentileri çapalayacak farklı bir ifade olmaması durumunda, TCMB’nin daha nötr bir duruşa geçtiği ve birkaç ay içerisinde faiz indirimlerine başlayabileceği yönündeki beklentilerin destekleneceğini kaydetti ve "Bu da halen TCMB hedeflerinin çok uzağında olan enflasyon beklentilerinde, önümüzdeki dönemde belirgin iyileşme olma ihtimalini azaltacaktır." diyerek görüşlerini aktardı.
Yatırım Finansman Başekonomisti Erol Gürcan, enflasyon görünümü ve sözlü yönlendirmeler ışığında TCMB’nin Eylül ve muhtemelen Ekim ayındaki PPK toplantısında da politika faizini yüzde 50 olarak korumaya devam edeceğini öngördü.
Erol Gürcan, yaz aylarının geride kalması ve okulların açılması sonrasında, özellikle 4Ç24 döneminde, yurt içi talepteki yavaşlamanın çok daha belirginleşeceğini değerlendirerek, bu duruma ek olarak, yılın tamamlanmasına kısa bir zaman kala yayınlanan yeni Orta Vadeli Program'daki (OVP) yılsonu enflasyon tahmininin %41,5 ile TCMB tahmin aralığı içinde olmasını da yılsonuna doğru faiz indirimi için bir miktar alan oluşabileceğine işaret eden bir faktör olarak niteledi.
TCMB’nin faiz indirimleri için işaret ettiği 2 kriter olan aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin iyileşme ve piyasadaki enflasyon beklentileriyle resmi tahminlerin yakınsaması durumunun sağlanması durumunda, politika faizinin Kasım ve Aralık toplantılarında 250’şer baz puan düşüşle yılsonunda %45 seviyesine indirebileceğini tahmin eden Başekonomist Gürcan, "İlk indirimin zamanlamasına dair beklentimizi biraz daha açmak gerekirse; Ekim başında açıklacak Eylül TÜFE ile birlikte yıllık enflasyonun %50’nin altına sarkmasını, Kasım başında açıklanacak Ekim TÜFE ile birlikte de yıllık TÜFE’nin %45 civarına yakınsayarak %50 seviyesi altındaki aşağı yönlü hareketin kalıcılığını teyit edeceğini tahmin ediyoruz. Ekim TÜFE’nin görülmesinden çok kısa bir sonra, 8 Kasım’da, yılın son Enflasyon Raporu toplantısının gerçekleştirilecek olmasının da 21 Kasım’daki PPK öncesinde faiz indirim sürecinin zamanlamasına ve hızına yönelik sağlıklı bir sözlü yönlendirme yapılabilmesi açısından fırsat olacağı görüşündeyiz." diye konuştu.
Gürcan, tüm bunlarla birlikte, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) gibi önemli ülke merkez bankalarının da indirim döngüsüne başlamış ya da başlamak üzere olması gibi yan unsurların da 2024 sonuna doğru TCMB’nin de indirimlere başlama ihtimalini destekleyebileceğini kaydederek, "Diğer taraftan, TCMB’nin işaret ettiği iki kriterin sağlanmaması durumunda indirimlere başlangıcın 2025 yılı ilk çeyreğine sarkabileceğini de not edelim." dedi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararı, 19 Eylül Perşembe günü saat 14.00'te açıklanacak.
Morgan Stanley'den yeni TCMB analizi
TCMB kritik raporu açıkladı: Sıkılaştırmada kararlılık vurgusu
TCMB, gösterge faiz oranında değişiklik yapmadı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
PİYASADAN SONRA VİRGÜL KONULUR ANLATIM DÜŞÜKLÜĞÜ OLUYOR
Nassss Nas, nane nane
imdaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaattttttttttttttttttttttttttttt
Nas var mıydı yok muydu. ya da nas yok muydu var mıydı. ya da nas hem var hem de yok muydu. neydi o ya nas mıydı cas mıydı. neydi acep bilen söylemez söyleyen bilmez. aman neyse işte
Piyasa , MB den yüksek faizle borç alınarak kuru tutma politikasından vazgeçmezseniz , iflasları ,işsizliği vb arttıracaksınız. Bunun da sonu iyi değil diyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:53)