E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriPiyasa için ne iyi, ne kötü?---

Piyasa için ne iyi, ne kötü?

Piyasa için ne iyi, ne kötü?
12 Mart 2012 - 09:12 borsaningundemi.com

A Yatırım Vadeli İşlemler Müdürü Nuri Sevgen; "piyasalar için iyinin aslında kötü, kötünün ise iyi olduğu yeni bir dönemdeyiz dedi"...

Yunanistan’ın borç takasına katılım oranının %85’i bulması ile kontrolsüz temerrüt olasılığından kontrollü temerrüde doğru yol alması kesinleşen Yunanistan etkisiyle olumlu hava geçen haftanın son gününde piyasalarda etkili oldu. İlerleyen saatlerde; ABD ekonomisinde FED’in öncelikli takip ettiği, istihdam datalarınn da beklentilerden daha olumlu gelmesi piyasalardaki olumlu havayı pekiştirse de doların değer kazanması tedirgin etti. Zira bültenlerimde uzun süredir yazdığım, oyun teorisi olan; dolar ile borçlanıp, diğer tüm dünya paralarına ve varlıklara yapılan yatırım olan dolar bazlı carry-trade işlemleri için doların maliyetinin yükselmesi tedirgin edici bir etkendir. Çünkü doların maliyeti yükselirse Dolar ile alınan borçların maliyeti de yükselecek, bu durum nedeniyle de dolar borçlanarak aldığı varlıkların tekrar likide edilerek dolara dönülmesi gerekecektir. Bu fasit daire içerisinde hızlı kararı veren, en az zararla çıkacaktır.
Doların maliyetini yükseltecek gelişmelerin başında ise; dolar arzına dair azalma olasılığı ana etken olmaktadır. Bu nedenle Cuma günü ABD’de gelen istihdam datalarının beklentilerden olumlu olması; ABD ekonomisinde işlerin iyiye gitmesi nedeniyle dolarda yeni bir parasal genişleme olasılığının azalması, hatta 2014 sonuna kadar sürdürülecek FED’in düşük faiz politikasının daha erkenden bitirilebileceği olasılığının artması anlamına gelmektedir. Yani, ABD ekonomisine dair olumlu gelen datalar, yukarıda kısaca izah etmeye çalıştığım sebepler dolayısıyla; piyasalar açısından, iyi değil kötü reaksiyon verilmesine neden olacaktır. Yüksek gelen tarım dışı istihdam datası sonrası FED’in yarın yapacağı toplantıda parasal genişleme ve düşük faiz konusunda 2014 sonuna değin olan politikada değişiklik yapıp yapmayacağı bu haftanın en önemli beklentisi olacaktır.
Diğer taraftan FED’in yarınki toplantısında; “ekonomi iyiye gidiyor. Artık likidteyi çekip faizleri yükseltme zamanı geliyor” demesi beklenmemeli. FED, muhtemelen, mevcut ekonomik risklere vurgu yaparak gerek gördüğü yerde piyasayı rahatlatıcı (parasal genişleme gibi) önlemleri alabileceğini söyleyecektir. Genel olarak mevcut paranın çekilmesine ya da faizlerin artmasına dair ortamın oluşmadığını vurgulayarak piyasaları rahatlatacaktır. Zaten başka çaresi de yok. Bu kadar büyük para yaratılmışken ve ekonomide iyileşme daha yeni yeni filizlenmişken bunu yıkmak istemeyecektir. Kısacası; bugün ve yarın piyasalarda yaşanacak olası satışlar bir süre sonra yeniden yerini alışlara bırakacaktır. Çünkü sürekli bültenlerimde yazdığım gibi; yaratılan muazzam paranın ardından global ekonomik iyileşme belirginleşerek parasal genişlemeye dair büyük MB’larının politikalarında keskin bir değişikliğe neden olmadıkça, borsalarda aşağı yönde bir trend kırılması beklememek gereklidir.
Sonuç olarak; Cuma günü istihdam datası ile başlayan kar satışı rüzgarı bu haftayı etkileyeceğe benziyor ama etkinin kalıcı ve keskin olmasını beklemediğimden yaşanacak satışların alım için fırsat olarak kullanılacağını bekliyorum. Paniğe kapılmadan sakin şekilde davranılması, kısa değil uzun vadeli resmin görülebilmesi; içinde bulunduğumuz dönemde, en rasyonel tavır olacaktır. İstihdam datasının, Yunanistan’ın, Portekiz’in ekonomik ayrıntıları ile ilgilenmeyi boşverip; bu haberlerlerin parasal yapıda değişiklik yapıp yapmayacağına odaklanılması gereken dönemdeyiz. Ayrıntılara boğulmadan, ana resim olan; parasal genişlemenin varlığını sürdürmesine bağlı haberlere odaklanılmalıdır. Piyasaları beseleyen yakıt olan parayı azaltma olasılığı olan haberler (ki bunlar ekonomilerin iyiye gittiği haberleridir) “KÖTÜ”; ekonomilerin daha da kötüye gittiğine dair haber ve yorumlar ise “İYİ” olarak algılanacaktır. Bu nedenle de gelen habeer sonrası piyasalarda anlık oluşan reaksiyonlara değil, büyük resme etkisine odaklanılması datalar arasında boğulmayı engelelyerek işimizi kolaylaştıracaktır... 
Nuri Sevgen 
A Yatırım
Vadeli İşlemler Müdürü

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)