E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasa gündeminde büyüme rakamları olacak---

Piyasa gündeminde büyüme rakamları olacak

Piyasa gündeminde büyüme rakamları olacak
26 Eylül 2014 - 08:44 borsagundem.com

Endekste 74.500 seviyesinin aşağısında görülebilecek geri çekilmelerde 73.000 seviyesi destek seviyesi olarak öne çıkıyor

 ALB Menkul Değerler tarafından hazırlanan Borsa İstanbul raporu:
   
"Hafta başından bu yana BIST 100 endeksinin yüzü gülmüyor…

BIST 100 endeksi dün 74.321-75.575 seviyeleri arasında işlem gördü ve günü 74.590 seviyesinden yüzde 0,80 değer kaybı ile  tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 1,03 değer kaybederken, sanayi endeksi ise yüzde 0,29 değer kazandı.
   
Dün Euro Bölgesi'nde veri akışı nispeten sakinken, İspanya ÜFE ve İtalya perakende satışlar verileri takip edildi. Euro Bölgesi'nde takibe konu olan verilerin beklentileri karşılayamadığı görülürken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin yaptığı bir değerlendirme gündemde yer aldı. Draghi diğer konuşmalarında belirtmiş olduğu düşük enflasyonun uzun bir süre devam etmesine yönelik risklerin çözümü için, ihtiyaç duyulursa, ilave sıradışı enstrümanlar kullanmaya hazır oldukları söylemini yineledi. Jeopolitik gerilimlere de değinen Draghi jeopolitik gerilimlerin bariz bir şekilde risk oluşturduğunu söyledi. Dün Avrupa'da gündemimizde yer alan bir diğer isim İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney oldu. Carney konuşmasında dikkat çekici ifadeler kullanırken  faizleri yükseltmek için vaktin yaklaştığını, faiz artırımlarının kademeli ve sınırlı olacağını belirtti. Avrupa borsaları ise gün içerisinde Draghi'nin konuşmalarının etkisiyle zaman zaman pozitif seyir görülse de, Carney'nin konuşmalarının etkisiyle yönünü düşüşe çevirdi ve Avrupa borsaları günü negatif tamamladı. Bugün Euro Bölgesi'nde Almanya GFK tüketici güveni, Fransa tüketici güveni ve İtalya işletme güveni verileri izlenecektir.
   
ABD tarafında yoğun veri akışının olduğu günde dayanıklı mal siparişleri ve işsizlik başvuruları verileri takip edildi. Dayanıklı tüketim malı siparişleri Ağustos'ta yüzde 18.2 daralarak beklentilerin üzerinde gerileme gösterirken, işsizlik başvuruları 293.000 ile beklentilerin altında artış gösterdi. FED cephesinde ise konuşmalar devam ederken, dün gündemin konuğu Dallas Fed Başkanı Richard Fisher oldu. Fisher, faiz artırımının 2015 yılının ilkbahar aylarında başlayabileceğini söyledi ve öngörüsüne ilişkin olarak geç olmasından ziyade erken olabileceğini de söylemlerine ekledi. ABD borsaları güne düşüş ile başlarken, hisse bazlı hareketler ve Rusya'nın yabancı varlıklara ilişkin yaptırımlarının gündeme gelmesiyle birlikte piyasalar düşüşünü sürdürdü.

Bugün en önemli gündem maddesi ABD 2. Çeyrek GSYH revizyonu olacak. 2. Çeyrek büyümesinin yüzde 4,6'ya revize edilmesi bekleniyor. Bu verinin yanı sıra ABD'den gelecek çekirdek PCE enflasyonu, kişisel tüketim harcamaları ve Michigan tüketici güveni verileri izlenecektir.
   
Asya'da Japonya enflasyon verileri gündemde yer alırken, Ağustos ayında Japonya'da  enflasyon beklenenden daha fazla yavaşladı. Bu sabah Asya'da endekslerde ise negatif seyri görülüyor.   

Yurt içinde ise güne toparlanma çabası ile başlayan BIST 100 endeksinde  günün ilk yarısında TL'nin dolar karşısındaki zayıf duruşu nedeniyle yükseliş denemeleri sınırlı olurken endeks yatay bir seyir izledi. Günün ikinci yarısında TCMB Para Politikası Kurulu'nun faiz oranı kararı açıklandı. Merkez Bankası beklentileri dahilinde faiz oranlarını değiştirmedi ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,25, gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 11,25, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 7,5 olarak sabit tuttu. Kurul'un merakla beklenen karar metninde herhangi bir sürpriz yer almazken, para politikasındaki sıkı duruşa ve enflasyon beklentilerine vurgu yapıldı.  Merkez Bankası'nın kararının ardından satış baskısı altında kalan endeks günü değer kayıpları ile tamamladı. Dün gelişmekte olan ülkelerin neredeyse tamamı dolar karşısında değer kaybederken, TL yüzde 0,86 oranında değer kaybı ile en çok değer kaybeden para birimleri arasında yerini aldı.
   
Bugün yurt dışı borsalarının ve döviz kurlarının seyri ile yön arayacak olan BIST 100 endeksi geçtiğimiz günlerdeki değer kayıplarını telafi edebilmek için 74.500-75.000 seviyeleri aralığında yer edinme çabasında olacağını düşünüyoruz. Endeksin yükseliş denemelerinde anlamlı hareketler görülebilmesi için 75.000 seviyesi üzerinde hareketler görmemiz gerekmekte olup, bu seviyenin aşağısında endeksin teknik görünümü zayıf olup, aşağı yönlü hareketlerin devam edebileceğine işaret etmektedir. Endekste 74.500 seviyesinin aşağısında görülebilecek geri çekilmelerde 73.000 seviyesi destek seviyesi olarak karşımıza çıkmaktadır."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)