E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasa döngüsünün 14 psikolojik aşaması---

Piyasa döngüsünün 14 psikolojik aşaması

Piyasa döngüsünün 14 psikolojik aşaması
20 Aralık 2023 - 17:25 borsaningundemi.com

Piyasa döngüleri belli bir psikolojik döngüyü takip eder. Bu psikolojiyi ise rasyonel veriler ve analizlerin yanı sıra inanç, umut ve iyimserlik gibi duygular belirler.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar her ne kadar borsanın öngörülemez doğasının farkında olsa da, psikolojilerine yenik düşerek hatalı kararlar alabilir. Oysa piyasa belli bir döngüyle hareket eder ve bu döngünün birbirini takip eden bir psikolojisi bulunur.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcı psikolojisi ve duyguları, piyasada alım satım dalgaları yaratarak yükseliş ve düşüşlere yol açabilir. Piyasa döngüsüne dahil olan bu dalgalanmaların ardındaki psikolojiyi anlamak, yatırımcı davranışına ilişkin değerli bilgiler sağlayabilir ve daha bilinçli kararlar almanıza yardımcı olabilir.

Piyasa döngüsünün 14 aşamalı psikolojik yönü

ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, yatırımcıların büyük bölümünün aşina olduğu piyasa döngüsünün 14 psikolojik aşamasını kısa açıklamalarla ele alıyor. Bu aşamalar, özellikle uzun vadeli yatırımcılar için, döngünün hangi aşamasına olunduğunu anlamak bakımından faydalı olabilir.

İşte Burns’ün 14 aşamadan oluşan piyasa döngüsü psikolojisi…

İnançsızlık: Ayı piyasasından sonra yeni bir boğa piyasasına doğru ilk yükselişlerin gerçek olduğuna kuşkuyla yaklaşılır ve inanılmaz. Yatırımcılar bu aşamada, rallinin başarısız olacağını düşünür.

Umut: Yeni bir boğa piyasasına başlamanın ilk adımı, fiyatların dip seviyelerinden toparlanmasının mümkün olması ve yükselişin devam etmesidir.

İyimserlik: Boğa piyasası, fiyattaki yeni yükselişin gerçek olduğuna dair iyimserlik nedeniyle yükselişe geçebilir.

İnanç: Yatırımcılar trendin yükseleceğine olan inançla hareket etmeye ve piyasaya geri dönmeye başlar.

Heyecan: Kazanç elde etme ve para kazanma heyecanı başladığında duygular yükselişe geçer ve insanlar satın alma konusunda yüksek sesle konuşmaya başlar.

Coşku: Boğa piyasalarında fiyatların zirvesine, yatırımcılar bu kadar uzun süre uzun pozisyonda oturabildikleri için dahi olduklarını düşünmeye başladıkları ve önceki getirilere dayanarak ileriye dönük ne kadar kazanç elde edeceklerini tahmin etmeye başladıkları için coşkuyla ulaşılır.

Kayıtsızlık: Yatırımcılar, zirvedeki son yüksek fiyatların boğa koşusunun sonu olduğuna ve büyük düşüşün, fiyatlarda tüm zamanların en yüksek seviyelerini görmeden önce sadece küçük bir geri çekilme olduğuna inanmaz ya da daha doğrusu inanmak istemez.

Kaygı: Yatırımcılar, geri çekilme, fiyatta uzun bir düşüş eğilimine dönüştükçe endişelenmeye başlar.

Reddetme: Yatırımcılar uzun vadeli iyi yatırımlara sahip oldukları için piyasada kalmaya karar verir.

Panik: Yatırımcılar paniğe kapılır ve piyasadan çıkıp ellerinde kalan sermayeyi korumanın en iyisi olduğunu düşünür.

Teslim olma: Korku, daha da düşük fiyatlarla ve daha fazla insanın finansal kaybın acısını durdurmak için satış yapmasıyla ana planın önüne geçer.

Öfke: Yatırımcılar, ayı piyasasına neden olduğuna inandıkları her şeye ve kazançlarının ayı piyasasında hızla erimesine öfkelenir.

Depresyon: Yatırımcılar boğa piyasasından elde ettikleri karları geri verdikleri için büyük bir çöküş yaşar ve doğru zamanda piyasadan çıkmadıkları için kendilerini aptal gibi hissederler.

İnançsızlık: Ayı piyasasını deneyimledikten sonra yeni bir boğa piyasasına doğru ilk yükselişlerin gerçek olduğuna inanılmaz. Yatırımcılar rallinin başarısız olacağını ve piyasanın yeniden en düşük seviyelere döneceğini düşünür.

Psikolojik özelliklerine göre 10 farklı hisse senedi yatırımcısı

 

Sürü psikolojisi küçük yatırımcıyı nasıl etkiliyor?

 

Yatırımcılara kaybettiren 5 yaygın eğilim

 

Borsa yatırımları için doğru zaman mı?

 

JPMorgan’a göre uzun vadeli yatırımın ipuçları

 

Genç ve acemi yatırımcıların 7 ortak hatası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)