E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisPiyasa dolandırıcılarını korku sardı---

Piyasa dolandırıcılarını korku sardı

Piyasa dolandırıcılarını korku sardı
07 Mart 2013 - 08:14 borsagundem.com

SPK 15 yatırımcı hakkında suç duyurusunda bulundu 1 kişi hakkında işlem yasağı cezası getirdi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 15 yatırımcı hakkında, Kanun'un işlem bazlı piyasa dolandırıcılığını düzenleyen maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunmaya karar verdi.
SPK Haftalık Bültenine göre, Kurul, 2010-2011 yıllarında Denizli Cam, Emek Elektrik, Mataş Matbaacılık ve Merko Gıda hisselerinde gerçekleştirilen işlemlerle ilgili olarak Sermaye Piyasası Kanunu'nun ilgili maddesine aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle 15 yatırımcı hakkında suç duyurusunda bulunulmasını ve 13 yatırımcı hakkında 6 ay işlem yasağı cezası getirilmesini kararlaştırdı. 

Sermaye Piyasası Kanunu'nun söz konusu maddesi işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı kavramını düzenliyor. İlgili düzenlemede, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası verileceği hükme bağlanıyor. 

Erdemir ve Borusan'dan bedelsiz, Net Turizm'den bedelli sermaye artırım başvurusu
SPK Haftalık Bültenine göre; Erdemir, sermayesini tamamen iç kaynaklardan karşılanmak üzere 410 milyon lira tutarında, Borusan Mannesmann tamamı iç kaynaklardan karşılanmak üzere 113 milyon 400 bin lira tutarında ve Net Turizm ise sermayesini 95 milyon lira tutarında nakit karşılığı artırmak için SPK'ya başvurdu.
Ayrıca Nuh'un Ankara Makarnası AŞ ve Bakanlar Medya AŞ de halka açılma amacıyla sırasıyla 15 milyon lira ve 1 milyon 386 bin lira nominal tutarındaki payları için ihraç talebinde bulundu.
Halka açılma amacıyla kayıtlı sermaye sistemine geçme başvurusunda bulunan ortaklıklar
Tusaş Türk Havacılık ve Uzay San. AŞ, Cemdağ Aydınlatma San. AŞ ve Hedef Finansal Hizmetler AŞ halka açılma amacıyla kayıtlı sermaye sistemine geçme başvurusu yaptı.
Sermaye Piyasası Aracı İhraç Başvuruları Ertelenen veya İşlemden Kaldırılan Ortaklıklar
Bültende, Dagi Yatırım Holding'in 7 milyon 200 bin lira bedelli, 3 milyon 600 bin lira tutarında bedelsiz sermaye artırımı ile Arsan Tekstil Tic. AŞ'nin 48 milyon 82 bin 116 lira tutarındaki bedelsiz sermaye artırım taleplerine, ''Sermaye Piyasası Aracı İhraç Başvuruları Ertelenen veya İşlemden Kaldırılan Ortaklıklar'' başlığında yer verildi.
Bu arada, Bilici Yatırım San. AŞ'nin ise 15 milyon lira tutarındaki bedelsiz sermaye artırım talebi Kurul tarafından onaylandı.
Olmuksa'da çağrı fiyatı 7,10 liradan az olmayacak
Bültende ayrıca, Kurul'un Olmuksa International Paper Sabancı Ambalaj Sanayi ve Ticaret AŞ'nin (Olmuksa AŞ) sermayesinin yüzde 43,73'ünü temsil eden payların I.P. Container Holdings SL tarafından satın alınması suretiyle söz konusu şirketin Olmuksa AŞ'nin sermayesindeki payının yüzde 87,46'ya ulaşması ve anılan pay devrinin Olmuksa AŞ'nin yönetim hakimiyetinde değişikliğe neden olması sebebiyle diğer ortakların sahip oldukları paylar için doğan çağrıda bulunma yükümlülüğünün yerine getirilmesi talebinin, Olmuksa AŞ'nin 1 lira nominal değere denk payı için çağrı fiyatının 7,10 liradan düşük olmayacak şekilde belirlenmesi koşuluyla olumlu karşılanmasına karar verdiği bildirildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Av. M. AYDIN DÜNDAR07 Mart 2013 19:19

    Yeni Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca yapılan ilk uygulama. Ancak unutulmamalıdır ki, evrensel bir kural olarak: Mahkemelerce verilen kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı olmadıkça, masumiyet karinesi gereği herkesin suçsuz olduğunun kabul edilmesi gerekmektedir. Nitekim, istatistiki olarak bakıldığında ülkemizde açılan davaların sadece %40'ı mahkumiyetle sonuçlanmaktadır.

  • adanalı07 Mart 2013 15:50

    birazda nethol yöneticilerini araştırsalar.

  • ZEKI07 Mart 2013 15:28

    NE OLUR TEKTUNUN SAHIBI MEHMET ALI YILMAZADA EL ATIN

  • Kolpa07 Mart 2013 14:11

    Bu haberi yapan arkadas korktuklarını nerden anladı ? Onların yanında mı takılıyor? Madem onların yanında takılmıyorsa nerden korktuklarını cıkartıyor !!! YALAN YANLIŞ BASLIKLAR ATIP AMAC NEDİR?

  • çarpıldık07 Mart 2013 11:38

    UYUM da piyasanın doğal koşulları ile UYUMSUZ olan,satış sürecindeki vede maliyeye tablo verilmeden önceki işlemler incelenmeli,bıu işlemlerde İNSİDER TRADİNG suçu işlenmesi büyük ihtimal.

  • bekliyoruz..07 Mart 2013 08:53

    ankara, malatya, adana gibi illerde sana para kazandıracağım ama karın % 40 ını alırım deyip, çok önemli, sır tutacaksın deyip de senet pazarlayan dolandırıcıları ne zaman yakalayıp hapse atacaklar sabırla bekliyoruz. bunların bilgisayarlarını da incelerlerse patronlardan aldıkları MKK kayıtları ile isim isim kim malı satmış satmamış takip ettikleri ve çete kurdukları da anlaşılır.

  • cc07 Mart 2013 08:43

    yani bugün suç işleyen adamın cezası 2016 yılında kesilecek o da yakalanırsa...zaten cezanında ürkütücü tarafı yok..ee bu düzen nasıl değişecek o zaman?