E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasa değeri yüksek karlı 16 borsa şirketi---

Piyasa değeri yüksek karlı 16 borsa şirketi

Piyasa değeri yüksek karlı 16 borsa şirketi
05 Ekim 2017 - 13:53 borsaningundemi.com

Piyasa değeri 1 milyar TL'nin üzerinde olan kârlı 16 borsa şirketi yılbaşından bu yana yatırımcıya ortalama yüzde 80 getiri sağladı.

Hisse senedi piyasasında kritik bir döneme girildi. Jeopolitik risklerin artması, FED’in eylül açıklamaları ile birlikte riskten kaçınmak isteyen yatırımcıların kâr realizasyonuna yönelmesi, BiST- 100’de satışları getirdi. Endeks, eylül ayının ilk 20 günü içerisinde gelişmekte olan piyasalarının yüzde 8 altında performans gösterdi. Ancak güçlü ekonomik veri akışı sürüyor.

Halk Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, “Sanayi üretiminde temmuz ayında düzeltilmemiş verilerde yıllık bazda yüzde 25,6lık ciddi bir yükseliş kaydedildi. Beklentimiz yüzde 17,2 ortalama piyasa beklentisi de yüzde 16,6 düzeyindeydi. Üretim verileri büyüme ivmesi açısından sevindirici bir tabloya işaret ediyor” dedi. Öte yandan Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 5,1 büyüme gösterdi. Ekonomideki büyüme, yabancı yatırım kuruluşlarının Türkiye’nin büyüme hikayesi ile öne çıkacağına vurgu yapmakta, İsviçreli banka UBS, Türk ekonomisinin sürdürülebilir bir şekilde yüzde 4,5-5 oranında büyüyebileceğini düşündüklerini, belirtiyor. Kurum raporunda, EMEA’da benzer şekilde yüksek bir büyüme sağlayacak pek çok ülke olmadığını, söylüyor. Borsa İstanbul gelişmekte olan ülke piyasalarına göre F/K bazında yüzde 36 iskontolu işlem görüyor. Bu oran son yedi yıl içinde en düşük yüzde 38’i görmüştü. Tarihi dip seviyelerine yakın olan iskonto oranı, uzun vadede Borsa İstanbul’da yüksek getiri potansiyeli bulunduğuna işaret ediyor.

ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER

Yılın ilk yarısında açıklanan bilanço sonuçlarına göre yüksek piyasa değeri olan ve kârı büyüyen yüksek getirili sektörlere baktığımızda demir çelik, petrol, otomotiv ve otomotiv yan sanayii, gıda ve içecek, tekstil kimyasalları öne çıkıyor.

16 şirketin yer aldığı listede demir çelik ve petrol firmalarından üçer şirket listede yer aldı. Ereğli Demir Çelik, İskenderun Demir Çelik, Kardemir sektörde güçlü firmalar. Yılbaşından bu yana getirilerine baktığımızda her üç şirketin de yüzde 50’nin üzerinde değer kazandığını görüyoruz. İskenderun Demir Çelik yüzde 115 prim yaparken Kardemir D’nin çıkış oranı yüzde 101 oldu. Otomotiv sektöründe Ford Otosan; Otomotiv yan sanayinde Goodyear, listede yer alan şirketler. Aynı şekilde petrol sektörünün üç yıldız hissesi yine prim yapanlar arasında. Aygaz, Petkim ve Tüpraş piyasa değeri yüksek olan kârlı borsa firmaları. Tekstil kimyasalları sektöründen iki; savunma sanayi, perakende ticaret, ulaştırma ve metal işleme sanayinden birer şirket listede yer alıyor.

BEKLENTİSİ YÜKSEKHİSSELER

Piyasa değeri 1 milyar TL’nin üzerinde olan kârlı şirketler listesinde yer alan iki şirket, yatırım kuruluşlarının model portföylerinde yer alıyor.

Bu kuramlardan biri de Yatının finansmanı. Kuram, Kardemir D ve Tüpraş’a model portföyünde yer verdi. Kardemir’deki performans beklentisini genişleyen ürün yelpazesinin sunduğu uzun vadeli büyüme potansiyeliyle uzun ürün fiyatlarındaki sert yükseliş ve güçlenen operasyonel kârlılığa bağlıyor. Tüpraş içinse güçlü beklenen 2017 üçüncü çeyrek finansal sonuçlan, Akdeniz rafineri marjının üzerinde rafineri marjı performansı ve yüzde İtlik temettü verimi beklentisini öne çıkarıyor.

DEMİR ÇELİĞİN ÖNCÜŞİRKETLERİ

Demir Çelik sektöründe yer alan Ereğli Demir Çelik, İskenderun Demir Çelik ve Kardemir listede yer alan firmalar. Demir Çelik sektöründe bu yılın sekiz aylık döneminde yabancı yatırımcılar 192 milyon 902 bin dolarlık net alım gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcılar ağustos ayı içerisinde sektörde yer alan hisselerden en çok net alımı Kardemir D ve Ereğli Demir Çelik hisselerinde gerçekleştirdi. Yatırım Finansman, sektöre ilişkin eylül ayında yaptığı değerlendirmede orta vadede güçlü çelik fiyatları ve hammadde tarafından kısıtlı baskı ile haddehane kârlılıklarının yüksek seyretmeye devam etmesini beklediklerini söylüyor. Kurum değerlendirmesinde, “Güçlü global çelik talebi, Çin’de başarılı devam eden kapasite kapanışları ve ucuz Çin ihracatı tehdidine yönelik global çapta antidumping uygulamalarıyla çelik fiyatları görünümü güçlü seyretmeye devam ediyor” dedi. Öte yandan Dünya Çelik Birliği 2017 yılında çelik talebinin yüzde 1,3 ve 2018 yılında yüzde 0,9 artmasını öngörüyor. Diğer taraftan bu yılın başından beri Çin’de hedeflenen yıllık kapasitenin yüzde 84’ünün kapatılmış olması ülke yönetiminin beş yıllık programı açısından olumlu algılanıyor.

ASELSAN,BİM VE TAV

Aselsan, BİM Mağazalar, TAV Havalimanları, Borusan Mannesmann 2017 yılında piyasa değeri yüksek, kârlı ve yüksek getirili şirketler içerisinde dikkat çeken diğer borsa şirketleri. Ziraat Yatırım analistlerinden Harun Dereli, Aselsan’ın yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin üzerinde bir kâr açıkladığını belirtirken hisse için “tut” önerisinde bulunuyor. Listede yer alan BİM Mağazalar, borçsuz yapısı ve düşük kur riski nedeniyle TL ve faiz oranlarında olası dalgalanmalara karşı sağlam bir yapıya sahip. TAV Havalimanları ise yılın ilk yansında trafik verilerindeki toparlanma ve maliyet önlemleri sonucu beklentilerin üzerinde sonuçlar açıkladı. Hisseye yönelik yılsonu olumlu beklentiler korunuyor.
(ZEYNEP AKTAŞ FORTUNE TÜRKİYE DERGİSİ)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)