E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasa bugün neye odaklandı---

Piyasa bugün neye odaklandı

Piyasa bugün neye odaklandı
18 Aralık 2015 - 17:19 borsagundem.com

İKON Menkul, akşam piyasa raporunda günün öne çıkan gelişmelerini değerlendirdi

Fed’in kararının ardından pozitif fiyatlamalar gerçekleşen global borsa endekslerinde, haftanın son günü karışık bir seyir ortaya çıktı. Ekonomik veri akışının da sakin olduğu günde, gelişmiş borsa endekslerinde gün içi volatilite yükselmeye devam ediyor. Yılın son zamanlarının gelmesiyle birlikte borsalarda likiditenin azalmaya başlamasının da etkilerini görmeye başladık. Avrupa borsalarında %1 civarında eksilerin olduğu görülürken, ABD borsaları da güne satış baskısıyla başladı.

BOJ, Yıllık Varlık Alım Miktarını Değiştirmedi...

Büyük bir parasal teşvik politikası uygulamakta olan Japonya Merkez Bankası (BOJ), para tabanı hedefini sabit tutma kararı aldı. Ancak banka, satın aldığı varlıklarda çeşitlendirmeye gitti. BOJ, aldığı hükümet tahvillerinin vadesini uzattı ve riskli varlık alım miktarını arttırdı. Merkez bankası, parasal tabanı yıllık bazda 80 trilyon yen genişletmeye devam etme kararı alırken, satın aldığı hükümet tahvillerinin vadesini gelecek yıldan itibaren 12 yıla çıkarmayı ve ek olarak 300 milyar yen büyüklüğünde borsa yatırım fonu almayı kararlaştırdı. BOJ, ETF alım programını özel olarak belirlenmiş şirket hisselerini satın almada kullanacak.

Haftanın Son Günü Düşüşlerle Tamamlanıyor…

Yurtiçi piyasalar tarafında haftanın son gününe girildiğinde hem döviz hem borsa hem de faiz tarafında düşüşlerin yaşandığına şahit olduk. Yurtdışı borsalarında yaşanan satış baskısı iç tarafta BİST100 ü negatif etkilerken, aynı durum döviz ve faiz için geçerli olmadı. Dolar/Tl kuru 2.90 seviyelerine kara geri çekilirken, iki yıllık gösterge faizi haftayı %10.88 seviyesinden tamamladı.

Türkiye - İsrail İlişkilerinde Yeni Gelişme...

Reuters haber ajansının ismini vermek istemeyen İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, İsviçre'de bir araya gelen Türk ve İsrailli yetkililer bir taslak anlaşmaya imza attı. İsrail gazetesi Haaretz'in haberine göre ise, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Türkiye danışmanları, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsviçre'de taslak anlaşma imzaladı.

İddialara göre, Türkiye ile İsrail 5 konuda anlaştı:

1 - Mavi Marmara gemisine yapılan ve 10 Türk vatandaşının yaşamını yitirdiği baskınla ilgili olarak İsrail, Türkiye'ye 20 milyon dolar ödeyecek. Para hayatını kaybeden ya da yaralananların ailelerine verilmesi için özel bir fona devredilecek.

2 - Türkiye ve İsrail ilişkileri normalleşecek, geri çekilen büyükelçiler yeniden gönderilecek.

3 - Türkiye baskını gerçekleştiren İsrail askerlerine açtığı davalardan vazgeçecek. Karar, TBMM'den kanun olarak geçirilecek.

4 - Hamas'ın askeri kanadının önemli isimlerinden, İsrail'in askerlerinin kaçırılıp öldürülmesiyle ilgili suçladığı Salih El Aruri Türkiye'den sınır dışı edilecek. Hamas'ın Türkiye'deki aktiviteleri sınırlandırılacak.

5 - Anlaşma imzalandığı andan itibaren Türkiye ve İsrail gaz arama çalışmalarında işbirliği yapmayı, Türkiye, İsrail gazı almayı ve Avrupa'ya İsrail gazının taşınması için boru hattı inşasını kabul edecek.

İKON Menkul

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)