E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ''Faiz Lobisine Halkım Artık Prim Vermemeli''
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün gazetecilere yaptığı açıklamada ekonomik gündem hakkında değerlendirmelerde bulundu. Dün açıklanan EKK kararlarında alınan tedbirlerin gayet yerinde olduğunu belirten Erdoğan, vatandaşa geçtiğimiz cumadan bugüne dövizden TL'ye geçişe yönelik atılan adımlardan dolayı teşekkür etti. Ancak bunun yeterli olmadığını TL'ye geçişe daha da yüklenilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Konuşmasının devamında faiz konusuna değinen Cumhurbaşkanı; faiz lobisine artık halkın prim vermemesi gerektiğini belirtirken, faiz konusunda bundan sonraki süreçte hükümet ve Merkez Bankası'nın çok hassas davranacağını ve devlet-kamu bankalarının bu noktada örnek ve öncü olması gerektiğini söyledi.
Diğer taraftan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli yapmış olduğu açıklamada; ekonomide dalgalanmaların her zaman görülebileceğini söylerken, rasyonel altyapısı olmayan spekülatif saldırıların olabildiğini ancak güzel olanının tüm bunlara rağmen, ekonominin bütün unsurlarının dimdik ayakta olduğunu görmek olduğunu ifade etti.
Tüm bu açıklamalar ile birlikte başkanlık sistemini de içeren anayasa taslağı üzerinde anlaşma sağlanmış olması ve anayasa teklifinin meclise yarın gönderilecek olması yurtiçindeki önemli gelişmeler olarak öne çıktı.
USDTRY
Dolar küresel olarak güçlenmeye devam ederken, güçlenen doların etkileri de kur üzerinde yukarı yönlü baskıya neden oluyor. Bugün yaşanan bu yükseliş hareketi ile Dolar Endeksinin 101.50 seviyesine gelmesi ve EKK kararlarından kısa vadede TL'yi güçlendirici bir müdahale görülmemesine ek olarak Avrupa Merkez Bankası kararı sonrası dolar görülen değerlenme, kuru yeniden 3.45-3.50 bölgesine getirdi. Kurda 3.30-3.35 bölgesi artık önemli destek konumunda. Kısa vadede ise 3.40'ın üzerinde kaldığımız sürece yükseliş devam edebilir. 3.5050 ve 3.5430 önemli dirençler. Önümüzdeki hafta oldukça hareketli geçecek. FED faiz kararı, Türkiye- Avrupa Birliği süreci, büüyüme rakamı kur üzerindeki belirleyici olacak.
EURUSD
Geride kalan günde Avrupa Merkez Bankası'nın vermiş olduğu kararlar piyasanın ilgi odağındaydı. Banka faiz oranlarına müdahale etmezken parasal genişleme programında bazı değişimlere gitti. Mart ayında sonlandırılması beklenen programın süresi 2017 yılı sonuna kadar uzatıldı. Varlık alım miktarının da 60 milyar euroya düşürüldüğü de dikkat çeken ayrıntılardan. Genel görünüm Avrupa Merkez Bankasının genişlemeci tavrını sürdüreceğine işaret ediyor. Yapılan hamleler ile satışın hızlandığı paritede 1.0520 desteğine doğru bir yolculuk başladı. 1.0460 ve 1.0420 seviyeleri ise hareketin devam etmesi halinde gündeme gelebilecek önemli destekler. Yukarıda ise 1.0600 bizler için önemli. Eğer hareketlilik bu seviyenin üzerinde kalamazsa yeniden satış baskısıyla karşılaşacaktır.
GBPUSD
Paritede oldukça volatil hareketler takip etmeye devam ediyoruz. İngiltere tarafında hareketlilik genel olarak Brexit sürecine yönelik gelişmeler ile şekilleniyoor. Süreç henüz başlamadı çünkü muhalefet partisi kararı yüksek yargıya taşımış ve yüksek yargının verdiği karar sonrası temyiz süreci başlamıştı. Bu düğümün çözülmesi ile Brexit sürecinde yol haritası yavaş yavaş belirlenebilir. ABD tarafında ise gözler Fed faiz kararına çevrildi. Faiz artırımına tüm piyasa kesin gözü ile bakıyor. Biz de bu toplantıda Fed'den bir sürpriz beklemiyoruz. Açıklamalar ve FOMC üyelerinin 2017 yılı için faiz beklentileri ise oldukça önemli olacak. Teknik olarak ise paritenin 1.2550 seviyesini kendine destek edindiğini görüyoruz. 1.2600 aşılırsa 1.2630 ve 1.2670 seviyeleri takip edilebilir. Aşağı yönlü fiyatlamalarda ise 1.2550 desteği kırılırsa 1.2500 ve 1.2460 hedeflenebilir.
ALTIN
Altın fiyatlarında geri çekilme ikinci gününde de devam ediyor. Son zamanlarda doların yavaşlamasıyla birlikte bir miktar yükseliş gösteren değerli metal, doların tekrar global anlamda değer kazanmasıyla yönünü aşağıya çevirmiş durumda. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde de yükselişşin devam etmesi altın fiyatlarını baskılamaya devam eden diğer önemli etken durumunda. Diğer taraftan Fed'in önümüzdeki hafta alacağı faiz kararı ve 2017 yılına yönelik beklentiler değerli metalde sert fiyatlamalar görmemize neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda yaşanan düşüş ile birlikte 1165 doların altında fiyatlanan değerli metalde, 1160 dolar desteğinin aşılması durumunda 1150 dolar denemesi görebiliriz. Yukarı yönlü hareketler ise sınırlı kalabilir. Bu sınırlı yükselişlerde 1172 ve 1180 Dolar dirençleri takip edilmeli.
BRENT PETROL
Petrol piyasaları Cumartesi günü Viyana'da yapılacak olan toplantıya kitlendi. Toplantıya OPEC dışı üreticilerden toplamda 14 ülkenin davet edildiği belirtildi. Bu çağrıya olumlu yanıt veren ülkeler Azerbaycan, Kazakistan, Oman, Meksika, Rusya, Sudan, Güney Sudan, Bahreyn ve Malezya olurken, Norveç ve Brezilya gibi ülkelerin toplantıya katılmaması bekleniyor. 30 Kasım'daki toplantı sonrası OPEC dışı üreticilerin 600 bin varillik günlük üretim kesiintisi uygulayacağı ve bunun 300 bin varilinin Rusya'nın üstleneceği duyurulmuştu. Bu gelişmenin fiyatların içinde bir miktar olduğunu söyleyebiliriz. Toplantıda bu miktardan daha az ve ya daha çok bir üretim kesintisi kararı çıkarsa, hafta başı gap'li bir açılış görebiliriz. Teknik olarak ise Brent petrolde 54 doların üzerinde kalıcılık sağlanması önemli. Hareket bu seviyenin üzerinde devam ederse 54.50-55.00-55.30 görülebilir. Satış hareketinin hız kazanabilmesi içinse 54 doların altında kapanışlar görmemiz gerekiyor. Buranın altında 53.30-53.00 aralığı önemli olacaktır.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:00)