E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Nano teknolojiye gerek şirketleri aracılığıyla gerekse Sabancı Üniversitesi ile büyük önem veren Sabancı Grubu, yeni bir ürün geliştirmenin heyecanını yaşıyor. Yılsonu bilgilendirme toplantısı sonrası bir grup gazeteciyle sohbet eden Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve CEO Zafer Kurtul, nano teknolojide sağladıkları gelişmeleri paylaştı.
Nano teknolojinin önümüzdeki dönemde Türkiye’nin cari açık problemi ile mücadelesinde büyük fayda sağlayabileceğini kaydeden Güler Sabancı örnek olarak Kordsa’nın bu alandaki ticari başarılarını gösterdi. CEO Zafer Kurtul da Kordsa’nın teknolojisini şöyle aktardı:
Kordsa geliştirdi
”Kordsa, lastik güçlendirici kord bezi üretiyor. Bu, naylon 66 bezi ve polyester oluyor. Naylon 66’da Kordsa’nın pazar payı dünyada yüzde 30, polyesterde de yaklaşık yüzde 10 civarında. Naylon daha pahalı bir malzeme. Lastikte bunlar kullanılıyor. Geliştirilen monolyx, lastikte kullanılan çeliğin yerine geçebiliyor. Çeliğin yerine geçebilen, kuvvetli, daha esnek, daha dayanıklı, daha avantajlı. Özellikle ağır yük taşıyan kamyonlarda önemli. Bu, tamamen Kordsa tarafından geliştirildi. Patenti de Kordsa’ya ait. Bu ürün ticarileşti. 3 büyük lastikçide kabul gördü. Diğerlerine de yaygınlaştırıyorlar. Nano teknolojiyle üretilen diğer bir ürün twixtra da lastiğe güç veren bir malzeme. Polyester ve naylon karışımından oluşuyor. Hem kuvvetli yapıyor, hem maliyetleri düşürüyor. Lastiğin içinde yer alıyor. Lastiğin içine ve kenarlarına yapıştırılan malzemeler. Lastiği bunlar tutuyor. Polyester nano da çok kuvvetli bir malzeme. Bu da naylonun yerini aldığında hem kuvvetli, hem de maliyet düşürüyor. Dolayısıyla bu 3 ürün, Kordsa için önemli inovasyon ürünleri. Bunlar, çok yeni pazarlar getirebilir.”
Teknoloji ile artık Formula 1 yarışlarında araçların lastik ve bakımının yapıldığı pit stop süreleri molaları da azalacak.
Lastik dışı da kullanılabilir
Güler Sabacı’nın verdiği bilgiye göre maliyet avantajı olan yeni ürün, kaplama lastik imkanını da artıracağı için kamyonlarda tercih sebebi olacak. Sabancı, bu ürünlerin lastik dışı kullanım alanlarını da incelediklerine dikkat çekti. Sabancı, söz konusu teknolojinin özellikle yarış arabalarına takılan lastiklerde büyük fayda sağlayacağını ifade etti.
Nano’da ülke kaynakları israf edilmesin, işbirliği yapalım
Cari açığın Türkiye’nin önemli meselelerinden biri olduğuna işaret eden Güler Sabancı, yatırım yapan fonların Türkiye’ye gelmeye başladığını belirterek bu kapsamda teknoloji transferi konusunun çok iyi yönetilmesi gerektiğini söyledi. Güler Sabancı, “Biz Sabancı Üniversitesi’nde bu işin iyi yönetilmesi konusunda iddialıyız. İyi bir örnek ortaya koyduğumuz kanısındayız. Bunu da 10 Mart’ ta yapacağımız toplantıda sayın bakanlarımızla ve ilgililerle paylaşacağız. Orta ve uzun vadede cari açık meselesinde kalıcı bir çözüm koyacaksak böyle bir çözüm buradan gelecek”dedi.
Bir ülkeyi güçlü kılan unsurların başında inovasyonun geldiğini vurgulayan Sabancı, “Hâlâ bütün dünyadaki inovasyonla ilgili işlerin yüzde 40’ı ABD’de gerçekleşiyor. Yeni fikir ve teknolojilerin büyük kısmı hala oradan çıkıyor. Bu ülkeleri uzun vadede rekabetçi kılan unsur da buralarda yatıyor” diye konuştu. Bu çalışmalarda dikkat edilmesi gereken bir konunun bu alanda bir işbirliği ve koordinasyon olduğunu vurgulayan Sabancı, şu görüşleri ifade etti:
“Her üniversite kendi nano merkezini yapmak istiyor. Çok iyi teşvikler de veriliyor. Biz yapmasınlar demiyoruz. Örneğin tüm ABD’de savunma alanında sadece 5 nano teknoloji merkezi var. 12 nano teknoloji merkezi sadece kanser ve tıp işleriyle uğraşıyor. Malzeme ve benzeri alanlarda uğraşan sadece 8 tane nano merkezi var. Bütün ABD’de toplasan 20-25 nano teknoloji merkezi var. Neden? Çünkü herkes o laboratuarları, o makinaları kullanıyor. Örneğin Sabancı Üniversitesi’nde bir mikroskop var 5 milyon euro. Herkese, tüm Türkiye ye açık olacak. Bu işi, yaparken yani Türkiye daha çok katma değerli teknolojik ürünlere giderken, bu konuda araştırma ve geliştirmeye destek olurken israfa gitmemeli. Nano teknoloji alanında daha odaklı ve kordineli gitmeli.”
Sabancı, şu ana kadar Sabancı Üniversitesi kapsamında nano teknoloji merkezine 52 milyon TL’lik bir kaynak harcadıklarını belirterek, “Merkezin bir fazı daha var, yatırımlarımız 70 milyon TL’ye kadar çıkacak. Enstitü herkese açık olacak” dedi.
Nano teknoloji merkezinin başında ve yönetiminde bu alanda büyük deneyime sahip kişilerin bulunduğunu belirten Güler Sabancı, “Öğretim üyeleri ve araştırmacılarla iş dünyası arasında doğru bir mekanizma olmalı. Teknoloji transfer ofisi de bu işlevi görmeyi amaçlıyor. Bir üniversitenin içinde bu üçgeni kuramaz ve etkin çalıştıramazsanız bu iş çok başarılı olamaz. Biz bunu çok araştırdık. Sanayi- üniversite ilişkisinin etkin götürülememesinin nedeni de budur. Sanayici üniversiteye geldi nereye gidecek. Öğretim üyeleri de araştırmalarını yaptı, kime verecekler. İşte teknoloji transfer merkezleri bunu bir yerden kanalize edecek” diye konuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:09)