E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye’nin ilk süt fabrikasını 1973 yılında kuran Yaşar Holding, İzmir ve Eskişehir’den sonra üçüncü fabrikasını da, Şanlıurfa’da kuruyor. Bugün basına yansıyan bu haberler Pınar Grubu hisselerine olumlu yansıdı. Pınar Su açılışta 3.79 liraya kadar yükseldi. Ardından gelen satışlarla 3.73 liraya kadar geri çekildi. 100 milyon liralık yatırımla kurulacak süt fabrikası, 250 kişiyi iş sahibi yaparken, bölgeden toplanacak sütler yoluyla da 5 bin ailenin hayatına dokunacak. Yeni yatırım kararlarını açıklandığı toplantıda hedeflerle ilgil iprojeksiyonlar da çizildi. Buna göre, grup son iki yılda her yıl yüzde 15 büyüme yakalamış, 115 milyon liralık da yatırım yapılmış. 2017’de 7 milyar lira ciro, 500 milyon liralık yatırıma ulaşılması hedefleniyor. 2012 hedefi de yine yüzde 15’lik bir büyüme ve 3.7 milyar lira ciro. Bundan 40 yıl önce yaptıkları yatırımla İzmir bölgesini Türkiye’nin süt merkezi haline getiren grup, Urfa’daki yatırımın da Güneydoğu’da böyle bir sonuç yaratmasını ümit ediyor. Fabrika için bu yıl temel atılıp 2013’te üretime başlanacak. 100 bin metrekarelik alanda organize sanayi bölgesi içinde kurulacak olan fabrikada 180 milyon litre süt işleme kapasitesi yaratılacak.
Boyada büyüme inovasyonla artıyor
Yaşar Grubu’nun gıda dışında en önemli yatırımı olan boya grubunda bir dönem “Satılacak ya da elden çıkarılacak” türünde dedikodular yapılmıştı. Ancak grup cirosu içinde yüzde 20’lik payı olan DYO’nun gelirleri son iki yılda ortalama yüzde 100 büyümüş. Üstelik bu yeni bir alım, yatırımla değil satış ağı güçlendirilerek yapılmış. Boyada ilk Ar-Ge merkezini açan grup, satışların yüzde 2.2’sini Ar-Ge’ye ayırıyor. Grubun sektörde ‘ilk’ olan inovatif üç farklı boyası var.
Su ve gıdada deşifre uygulaması olumlu
Yaşar Grubu’na bağlı Pınar Et bir süre önce Sağlık Bakanlığı’nın kontrollerinde yüzde 100 dana etiyle yapılan sucuğunda başka etlerin de karıştırıldığını açıklamıştı. Yaşar Grubu “Karışan tavuk ve diğer etler binde bir bile değil. Bahsedilen karışma üretim yapılırken kullanılan bıçakların üzerindeki kalıntı kaynaklıdır” itirazına karşın bakanlık kararında ısrar etmişti. Ancak bu şüpheli durum Yaşar Grubu’nu, 10 milyon liraya mal olacak bir yatırım için harekete geçirmiş. Aktaş, aynı üretim bandının kullanılması nedeniyle yaşanan olumsuzluğu düzeltmek için bantları ayırmaya karar verdiklerini söyledi. Yaşadıkları bu sıkıntıya rağmen Yaşar Grubu, Bakanlığın son zamanlarda damacana suda ve gıda ürünlerinde yaptığı “kötülerin deşifre edilmesi” uygulamasından bir hayli memnun. CEO Aktaş, “haksız rekabetin önlenmesi açısından çok olumlu oldu” diyor. Aktaş bu desteğin yanında TÜBİTAK’la analiz yöntemine yönelik bir çalışma yürüttüklerini de açıklıyor ve ekliyor:
ORANI SÖYLENMİYOR
“Bakanlık ürünün içinde farklı bir madde olup olmadığını söylüyor ama binde 1 mi yüzde 50 mi bir oran vermiyordu. Biz TÜBİTAK’la oransal olarak ne kadarlık farklı madde kullanıldığını tespit etmeye yönelik bir analiz yöntemi üzerinde çalışıyoruz. Tamamlanınca bakanlıkla paylaşacağız.” Su ve gıdada deşifre uygulaması olumlu Zafer Çağlayan, Habertürk’e 6. Bölge’nin göreceğini anlatmıştı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:34)