E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPiliç üretiminde kriz büyüyor---

Piliç üretiminde kriz büyüyor

Piliç üretiminde kriz büyüyor
15 Ağustos 2021 - 09:24 borsaningundemi.com

Son aylarda kanatlı eti üreticileri ile sanayicileri arasında fiyat tartışması yaşanıyor. Üreticilerden bazıları para kazanamadıklarını iddia ederken, sanayiciler bunun doğru olmadığını belirtiyor

Bazı kanatlı eti üreticileri ile sanayiciler arasındaki anlaşmazlık sürüyor. Sanayiciler adına üretim yapan bazı üreticiler para kazanamadıkları gerekçesiyle geçtiğimiz günlerde sanayiciler ile yapacakları görüşmelerde sonuç alamazlarsa 15 Ağustos itibariyle üretimi durduracaklarını açıklamıştı. Sanayiciler ise, “Sektörde işini yapanlar para kazanıyor. Üreticilerin bu eyleme çok fazla katılım göstereceğini düşünmüyoruz. Sektördekilerin yüzde 70’i işini iyi yapıyor” ifadelerini kullanmıştı. Ancak dün Kanatlı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Abdullah Koç, yaptığı açıklama ile sanayicilerle anlaşma zemini bulamadıklarını duyurdu.

Yapılan açıklamada, “07 Temmuz 2021 tarihide yayınlamış olduğumuz deklarasyonda 15 Ağustos 2021 tarihinde tüm Türkiye beyaz et üreticileri olarak üretimi durduracağımızı 16 Ağustos 2021 pazartesi günü Ankara’da toplanarak sesimizi duyuracağımızı dile getirmiştik. Gelinen bu süreçte beyaz et sanayicileri ve bakanlık temsilcileri ile ortak gerçekleştirdiğimiz toplantılarda sonuç çıkmadığı için, 15 Ağustos 2021 tarihi ile üreticilerimizden toplamış olduğumuz vekâletnameler eşliğinde tüm Türkiye’de beyaz et üretimini durduruyoruz. Pazartesi günü saat 12.00 ile 14.00 arası Ankara Valiliği’nden alınan izinle Ankara Anıt parkta tüm beyaz eti üreticilerinin birlikte katılacağı açık hava toplantısı gerçekleştirilecektir. Yapılacak konuşmaların ardından basın bildirisi dağıtılıp toplantı yerinden ayrılınacaktır” denildi.

40 GÜN SONRA
Aldıkları kararı Hürriyet’ten Burak Coşan'a değerlendiren Koç, “Pazartesi günü Ankara’da 2 bin üretici bir araya geleceğiz. Toplamda 14 bin üretici var. Bunların yüzde 60’ından birliğin aldığı kararlara uyulacağına dair yazılı belge aldık. Sözlü olarak da desteklerini bildirenler oldu. Bugünden itibaren artık kümeslerimize yeni civciv almayacağız. 40 gün sonra eylemimiz sonuç verecek. Üretim olmadığı için tüketici de etkilenmiş olacak” dedi.

‘EYLEMİN SONUCU OLMAZ’
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Başkanı Naci Kaplan yapılacak eylemin herhangi bir etkisinin olmayacağını dile getirdi. Dernek başkanının dahi üretime devam ettiğini dile getiren Kaplan, “Bizim sözleşmeli üreticilerimizle herhangi bir sorunumuz yok. Biz üreticilerimizle görüştük. Bir sıkıntı yaşanmayacağını söylediler. Katılmak isteyenler var ancak onlarla da biz çalışmak istemiyoruz. Kapasite fazlamız olduğu için beyaz et tedarikinde sorun yaşamayacağız. Yıllardır bir düzen içinde çalışıyoruz. İsteyenler kendileri serbestçe yetiştirebilirler.

İsterlerse ticaret dahil olabilirler. Tüketiciler için de bu eylemin bir etkisi olmaz. Sanayiciler olarak beyaz et fiyatlarına eylem sebebiyle zam gelmeyeceğini taahhüt ediyoruz. Ne yetiştiriciler, ne tüketiciler ne de ihracat açısından bir sorun yaşanacak. Bunların amaçları birlikler sanayiciyle topluca sözleşmeye oturmak. Ancak bu serbest ticarete aykırı bir durum. Rekabet ortamındayız. İsteklerinin yerine getirilmesi mümkün değil” dedi.

Sütçüler tamam, şimdi tavukçular müjde bekliyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZELİHA KARAKAŞLI15 Ağustos 2021 20:28

    fiyatlar zaten ikiye üçe katlanmış idi şimdi bir o kadar daha artıracaklar galiba.piliç etlerinide vitrinlerde göreceğiz gibi.

  • Bika15 Ağustos 2021 14:27

    Tavuğun en lezzetli yeri derisi de, günümüzde markette satılan piliçlerde deri yok.

  • Sss15 Ağustos 2021 13:48

    Beyaz etle,sanayinin ne alakası var,anlayamadım.. üretici üretir satar..Anlatabilir misiniz...

  • Mucise Reis ;)15 Ağustos 2021 12:36

    Yüzde 20 elektrik zammı, ve usd farkından tavuk yemlerinin pahalılığı mevcut. Aynı zamlar yumurtalara da yansıdı. Sanayicide elektrık ve soğuk hava depoları için, mazot kullanımı, nakliye kullanımı, dağıtım ağlarındaki zamlardan dert yanıyor. Böyle olunca artan maliyetler ciddi zam olarak yansıyor... işin perde arkası şu : )  benzın , lpg , mazot arabalar bunları kullanıyor. Şimdi 2 si artınca, 1 tanesi haliyle denge için fiyatı yukarı çekiliyor. Et de öyle, tavuk, balık, kurban etı, koyun , keçi, duve, inek, vb et. haliyle tavuk zam olarak nasibini alıyor. Tavuk nedne ucuz olsun ? diğer sektorler artışta iken. Ama, enflasyondan dolayı, masraf tesbiti  bile sorunlu. 1 ay onceki masraf ile bu ay olan masraf arasında bile üretimde fark var.  USD/ TL dengesizliği sektordeki kar marjlarını karıştırdı. 10 ay onceki x karlı satış ile bugün aynı kumesıne sattığın kadar hayvan alamıyorsun. Sorun maliyet.

  • Kar 15 Ağustos 2021 12:14

    Geçen sene 14-15 TL ye aldığımız tavuk şimdi 30-35 TL olmuş !!!

  • Pala15 Ağustos 2021 11:07

    Tavuğun kilosu 30 40 tl oldu zaten.

  • Ginger 15 Ağustos 2021 10:47

    Yem pahalı, batarlar.