E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriPeynirde Türk devrimi---

Peynirde Türk devrimi

Peynirde Türk devrimi
21 Ağustos 2012 - 10:03 borsaningundemi.com

İtalya'ya özgü Parmesan, Gouda ve Mozzarella'yı ilk kez Türkiye'de üreterek ithalatı % 80 azalttı

Türkiye ve Avrupa'nın en sıra dışı çiftliğini hayata geçiren Rani, Antalya'ya dev bir peynir üssü kurdu. Türkiye'nin bugüne kadar yurtdışından ithal ettiği Parmesan, Edam, Maasdam, Mozzarella, Gouda gibi 30'dan fazla peynir çeşidini ilk defa üretti. 100'e yakın yeni lezzet geliştirdi. İtalya'nın en iyi peynir ustalarını Antalya'ya transfer eden şirket, Türkiye'nin peynir ithalatını da yüzde 80 oranında azalttı. Yerli üretim sayesinde Akdeniz'deki turistik otellerin tamamına yakını ithalattan vazgeçti.
SÜT BUHARDA PİŞİYOR
Rani Çiftliği'nin kurucusu Yılmaz Sezer, peynir üretimi konusunda Türkiye'de ilkleri hayata geçirdiklerine vurgu yaptı. İtalya'ya özgü parmesan peyniri üretiminin ilk kez başka bir ülkede başladığını anlatan Sezer, "Yılda 250 ton üretim planımız var. Bu konuda dünyada söz sahibi ikinci ülke olacağız" dedi. Üretime başlamadan önce 2 yıl boyunca Ar-Ge yaptıklarını ve İtalya'nın en iyi peynir ustalarını transfer ettiklerini belirten Sezer, "Parmesan peynirini üretmek kolay değil. İtalyan ustalar sütü buharda ve çok özel tekniklerle pişiriyor. Sütün kalitesinden hava ve suya kadar birçok etken peynirin tadını etkiliyor" şeklinde konuştu.
İTHALATI DURDURDU
Peynir ithalatını yüzde 80 azalttıklarını öne süren Sezer, "2013 hedefimiz ise Türkiye'ye dışarıdan bir gram ithal peynir getirtmemek" dedi. Antalya çanağındaki tüm otellerin iki yıldır ithal peynir yerine kendi ürünlerini kullanmaya başladığını anlatan Sezer, "Bu Türkiye açısından önemli. Dışa bağımlılığın azalmasının dışında Türkiye'nin de kaliteli ve özel peynirlere kavuşmasını sağlıyoruz. Peynircilik alanında artık Türkiye üst liglerde yer almaya başladı" diye konuştu.
ANTALYA'DA 250 İSVEÇ KEÇİSİ BESLİYOR
Rani Çiftliği'nde Türkiye'de nadir olarak bulunan Angus, Şarole, Montofon, Simental ve Holstein cinsi yaklaşık 500 büyükbaş hayvanla beraber 250 adet İsveç kökenli Saanen ile Halep kökenli keçiler yetiştiriliyor.
GÜBREDEN ELEKTRİK ÜRETİYOR
Rani çiftliği birçok ilki de bünyesinde barındırıyor. Bu kapsamda bölgedeki otellerden ve Rani Çiftliği'nden çıkan organik atıklar, biyo elektrik üretimi için çiftlik içinde kurulmuş olan gaz santralinde geri dönüştürülüyor. Büyükbaş hayvan gübresi, mandıradan elde edilen peynir altı suyu, otellerden gelen yemek atıkları, kızartma yağları, organik sebze-meyve kabukları, çim, bahçe ve seralardan çıkan yeşil yapraklar çevreyi korumak ve ekonomiye katkı sağlamak için santralde kullanılıyor.
MARCELLO FICHELLE'Yİ TRANSFER ETTİ
İtalya'nın tanınan peynir ustalarından Marcello Fichelle, İtalya'nın Cancello şehrinde doğdu. Leonardo Da Vinci Ticaret Enstitüsü'nden mezun oldu. İtalyan peynirciliğinde doktara yaptı. Şimdi Rani Çiftliği'nde çalışıyor ve Antalya'da yaşıyor.
Sabah

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)