E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Son günlerin en önemli tartışma konuları arasında et fiyatları geliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, et fiyatlarının düşürülmesi için çalışmalar yaptıklarını, marketlerde ucuz et satılması için et satış noktalar kurulacağını açıkladı. Peynir, yoğurt, terayağ coştu
Et fiyatlarını düşürmek için bu kadar çalışma yapılırken, market raflarında süt ve süt ürünlerinin bazılarının fiyatları uçtu. Hürriyet'ten Burak Coşkun'un haberine göre, Ağustos ayında markalı bir peynirin kilogramı 33.1 TL’den satılırken, Ağustos ayında aynı ürünün fiyatı 36.5 TL’ye çıktı. Ekim ayı başında 37.5 TL’den satışa sunulan söz konusu ürün, 25 Ekim’de bir zam daha gördü ve 41.5 TL’ye kadar yükseldi. Çiğ süt fiyatlarına 9 kuruş zam yapılan ağustos ayından bu yana yapılan zam yüzde 13’ü aştı. Çiğ süt fiyatı ağustostaki zamın ardına 1.21 TL’den 1.30 TL’ye çıkmıştı.
TEREYAĞ VE YOĞURDA YÜZDE 20
Zam sadece peynirde yaşanmadı. Mart ayında 1 kilogram tereyağı büyük bir zincir markette 34.95 liradan satışa sunulurken, ağustos ayında 42.90 TL’ye çıktı. Ekim ayı başında 49 TL’yi gören 1 kilogram tereyağı fiyatı, son zamla birlikte 51.45 TL’yi gördü. Tereyağında ağustos ayından bu yana yaşanan artış yüzde 20’yi buldu. Zamlardan nasibini alan bir diğer süt ürünü ise yoğurt oldu. Martta 1 kilogramı 4.45 TL olan markalı yoğurdun fiyatı ağustos ayında 4.95 TL’ye yükseldi. Son zam ekim ayında yaşandı. Fiyat 5.99 TL’ye çıktı. Ağustostan ekime zam oranı yüzde 21 olarak gerçekleşti. Süt ürünlerinde zamlar ardı ardına gelirken, markalı süt fiyatlarında düşüş yaşandı. Büyük bir markanın 1 kilogramlık sütü mart ayında 3.95 TL’ye satılırken, ağustosta 3.35’e, ekim ayında ise 3.10 TL’ye geriledi. Fiyat düşüşü yüzde 7 oldu.
Markalı süt ürünlerinde büyük fiyat artışları olurken, market markalı ürünlerde fiyat düşüşü yaşandı. Bir marketin kendi adına ürettirdiği bir kilogram beyaz peynirin fiyatı mart ayında 11.25 TL, ağustosta 11.9 TL, ekimde ise 10.95 TL’den satışa sunuldu. Ağustostan ekime fiyat düşüşü yüzde 8’i geçti.
ÖZEL ÜRÜNLER ZAMLANDI
Fiyat artışlarının nedenini sorduğumuz Ulusal Süt Konseyi Başkanı ve Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği Başkanı Harun Çallı şunları söyledi: “Markalı ürünlerin pazar payları çok düşük. Biz de kurumsal yerlerin raf fiyatlarını takip ediyoruz. Buralarda market markalı ürünlerin fiyatlarına bakıyoruz. Zamlanan ürünleri ‘benim zevkim bu’ diyenler alabiliyor. Çünkü onlar özel ürünler. Markalara da ‘bu fiyata nasıl satarsın’ diyemeyiz.”
‘ZAMLARIN NEDENİ MARKETLER’
SÜT ve süt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren bir başka sivil toplum örgütünün temsilcisi de zamların çoğunun süt ürünleri üreticilerinden kaynaklanmadığını, marketlerin zam yapmış olabileceğini savundu. Marketlerin fiyat politikalarının incelenmesi gerektiğine dikkat çeken sektör temsilcisi, “Üreticiler marketlere sattıkları ürünlere zam yapamıyor. Çünkü çok büyük bir rekabet var. Böyle rekabet olunca da üreticiler marketlere ‘sen bu kadar zam yapıyorsun. Ben aynı fiyattan satmaya devam ediyorum. Böyle devam ederse sana ürün veremem’ deme lüksü yok. Burada marketlerin fiyat politikalarına bakılması gerekiyor. Bazı üreticiler de zam yapıyor olabilir. Ancak bunlara ‘sen bu fiyata satamazsın’ diyebilecek de bir kurum yok” ifadelerini kullandı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Herkes kendi tarafindan baktigi icin bu haldeyiz kimse karsindakini dusunmuyo daha fazla kazanmak icin merhamet insaf kalmamis kimsede zam zum hikaye
bu ülkede zengin dahada zengin fakir dahada fakir olmaya mecbur bırakılıyor.1-2 ay once peynırın tenekesını 220-230 cıvarında alıyorduk şimdi en dandik peynir 300 tl den baslıyor tenekesi.zam gelmiş kimin umurunda hangi siyasetçinin 550 milletvekiline sorsun bakalım ekmeğin suyun fiaytını bilen varmı benım ve ailemin hakkını kim sömürüyorsa allah belasını versin....
birileri artık dur desin! :'(
vah halimize vahhh
Zammın diğer sebebi akaryakıta zam gelirse vergi vs zam gelirse yeme zam gelirse tabi ki zam zammı doğurur bu da bilinsin ama üretici kaynaklı olur.
Osmanlı geliyor diyoruz ya Osmanlı devletinde halkın ihtiyaç fazlası ürün ihraç edilirdi ki halk pahalıya almasın diye biz maalesef daha bunu idrak edemedik. Tuttu bir domates ihracatı halk kilosunu 3 TL den alıyor haberlerde domates çöpe gidiyor fiyat çok ucuz ihracat şart vs haberleri dönüyor. Yapmayın etiketli ürünlerde zaten kâr marjı belli aksini iddia eden var ise mail adresini yazsın ben şimdiki ve 6 ay önceki faturaları atarım kâr marjina baksın.
Ne alaka desenize büyük üretici iç piyasaya mal vermek yerine Katara sattığı için iç piyasa da mal yok.Bende market işletiyorum 2 hafta sonrasının siparişini vermek zorunda kalıyoruz neden deyince yeterli mal yok elimizde cevabını alıyoruz.
Süt ürünlerinde markaya göre fiyat farkları yüksek oluyor.
Bu marketlerin yatacak yeri yok resmen hırsızlık yapıyorlar lanet olsun haram kazanç yedirtmesin allah
Şükürler olsun ki enflasyon düşük
Merkez ne yapsın şimdi hükümet bu fırsat ilaçta basması lazim
Enflasyonun iki haneli olduğu, mevduat faizinin %14'lerde olduğu, döviz kurunun 3,80'lerde olduğu bir dönemde zamlar kaçınılmaz...Üstelik yem ithal ettiğimiz yetmezmiş gibi birde saman ithal ettik...
gıda ana harcama kalemimiz yapılan her zam canımızı yakıyor
Her şey iyiye gidiyor ya o yüzdendir 😂😂😂
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:16)