E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Merkez bankaları genellikle çekirdek enflasyon verilerine odaklanmayı tercih eder. Zira bu göstergede oynaklığı yüksek gıda ve enerji fiyatı hesaplamaları enflasyon denkleminden çıkarılır. Ancak MarketWatch’un haberine göre ne olursa olsun ne merkez bankaları ne de yatırımcılar ham petrol fiyatlarındaki son yükselişi görmezden gelebilecek durumda değil.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre iki gösterge arasındaki korelasyon bir göstergedeki hareketliliğin diğer göstergeyi de harekete geçirme kabiliyetini hesaplar. Korelasyon hesaplamalarında 1.0 iki göstergenin birbiriyle mükemmel bir şekilde doğru orantılı hareket ettiğini -1.0 ise mükemmel bir ters orantı olduğunu ifade eder.
MW haberine göre araştırma firması DataTrek ise enerji fiyatları ve çekirdek enflasyon arasındaki ilişkiye dikkat çekti. Araştırmaya göre iki gösterge arasındaki korelasyon 1970’lerde ve 1980’lerde görülen yüksek seviyelere geri dönüyor. Enerji fiyatları ve enflasyon arasındaki korelasyonun 2020’den bu yana 0.62 seviyesine kadar yükseldiği görülüyor. 1970 ve 80’lerdeki korelasyon seviyesi ise ortalama 0.68’di. Söz konusu korelasyon iki değişkenin uzun vadeli ortalaması olan 0.31 korelasyon seviyesinin çok üzerinde.
Çekirdek enflasyon gıda ve enerji fiyatlarındaki değişkenliği enflasyon hesaplamasının dışında tutar. Bu hesaplama tüketicilerin büyük çoğunluğunun genellikle gıda ve enerji kalemlerine para harcadığını belirtilen yorumcular tarafından hoş karşılanmaz. Ancak enerji ve gıda kalemleri çıkarıldığında enflasyon hesaplaması için geriye kalan kalemler merkez bankasının para politikası kararlarına daha yavaş cevap verir.
Merkez bankaları yöneticileri ise para politikasında gerçekte neyi etkileyebildikleri konusunda daha iyi bir değerlendirme yapabilmek için çekirdek göstergelere daha fazla önem verir. Çekirdek bireysel tüketici harcamaları (PCE) genellikle ABD Merkez Bankası’nın (FED) en çok tercih ettiği enflasyon göstergesi olarak tanımlanır.
Ancak tüm bu çekirdek hesaplamalar gıda ve enerji fiyatlarındaki artış riskinin göz ardı edilmesi gerektiği anlamına gelmez. Zira enerji ekonomiler için önemli bir girdidir ve genel fiyatlar üzerinde ciddi bir etkiye sahiptir.
DataTrek Eş-Kurucusu Nicholas Colas, “Son göstergeler enerji fiyatlarının çekirdek enflasyon üzerinde 1970 ve 1980’lerden bu yana herhangi bir zamandan daha fazla etkili olduğunu söylüyor. Bu nedenle yükselen petrol fiyatları hem FED hem de sermaye piyasaları için meşru bir endişe kaynağı. Aynı durum gıda enflasyonu için de geçerli” ifadelerine yer verdi.
Salı günü Suudi Arabistan ve Rusya’nın günlük petrol arzını gönüllü olarak 1 milyon varil azaltma kararını yıl sonuna kadar devam ettireceklerini açıklaması petrol fiyatlarında ciddi bir yükselişe sebep oldu. Brent ve Batı Teksas ham petrol endeksleri çarşamba günü 2023’ün en yüksek seviyelerine ulaştı.
Yükselişler benzin ve dizel gibi yakıt fiyatlarında da ciddi artışlar görülmesi riskini beraberinde getiriyor.
Artan petrol fiyatları ve bunun getirdiği enflasyon riskleri hafta boyunca yatırımcıların FED’in daha fazla parasal sıkılaştırmaya gidebileceği tartışmalarını da beraberinde getirdi. Söz konusu tablo aynı zamanda doların da küresel piyasalarda yükselmesine yol açtı.
Amerikan hisse senetleri yükselen tahvil getirileri nedeniyle zayıf bir hafta geçirdi. Tahvil getirilerindeki artışa duyarlı olan büyük teknoloji hisseleri gibi büyüme odaklı hisseler düşüşe geçti. Nasdaq Bileşik Endeksi hafta boyunca %2 gerilerken S&P 500 ve Dow Jones endekslerindeki düşüşse sırasıyla %1,4 ve %1 seviyesindeydi.
Colas, “Petrol fiyatlarının yeniden yükselmesiyle bunun çarpan etkisinin enflasyona yayılıp yayılmayacağını merak ediyoruz. Daha pahalı ham petrol son dönemdeki dezenflasyon trendini rayından çıkarabilir mi?” sorusunu soruyor.
Küresel piyasalarda 'Fed' endişesi
Petrol fiyatlarını dolardaki değer artışı baskılıyor
Dolar rallisi küresel yatırımcıların korkusu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:47)