E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Londra merkezli yatırım araştırmaları şirketi IHS Markit'in Başkan Yardımcısı Daniel Yergin, Rusya'nın Ukrayna işgaliyle birlikte 1970'lerdeki büyük petrol krizleri ölçeğinde bir enerji piyasası krizinin ortaya çıkabileceği konusunda uyardı.
Rusya dünyanın en büyük petrol ihracatçılarından birisi. ABD ve müttefiklerinin Rusya'nın finansal sistemine uyguladığı yaptırımlar, bankalardan, alıcılara ve nakliyecilere kadar piyasalardaki çok büyük bir kesimin Rus ham petrolünden geri adım atmasına yol açtı.
Aynı zamanda yazar ve enerji piyasası tarihçisi olan Yergin, Rus petrolüne yönelik ABD ve diğer ülkeler tarafından direkt bir yaptırım olmasa dahi enerji piyasalarında devasa miktarda varil kaybı olabileceğini söyledi. Emtia uzmanı CNBC’deki açıklamasında, Rusya’nın her gün yaklaşık 7,5 milyon varil petrol ve rafine ürün ihraç ettiğini kaydetti.
Yergin, "Bu lojistik açısından gerçekten büyük bir aksamaya yol açacak ve insanlar variller için çırpınacaklar. Bu bir arz krizi. Bu bir lojistik krizi. Bu bir ödeme krizi ve bu kriz 1970'ler ölçeğinde olabilir" ifadelerine yer verdi.
Emtia uzmanı ekonomik yaptırımları uygulayan hükümetler ile sektör arasındaki güçlü iletişimin en kötü senaryoya yol açabileceğini söyledi. Yergin, “Hükümetlerin netlik sağlaması gerekiyor” uyarısında bulundu.
Yergin NATO üyelerinin Rusya ihracatının yaklaşık yarısını ithal ettiğine dikkat çekerek, “Bu payın bir kısmı bozulacak” öngörüsüne yer verdi.
Rus petrolüne önyargı oluştu
Yergin, enerjiye özel olarak yaptırım uygulanmamasına rağmen Rus petrolünü piyasadan uzak tutmak için çalışan "fiili" yaptırımlar olduğunu söyledi. Alıcılar, yaptırımlara karşı gelmek istemeyen bankalardan, limanlardan ve nakliye şirketlerinden gelen geri itme nedeniyle Rus petrolüne karşı temkinli davranıyor.
JPMorgan, Rus petrolünün %66'sının alıcı bulmakta zorlandığını ve Rus petrolünün sekteye uğraması halinde ham petrol fiyatlarının yıl sonuna kadar 185 dolara ulaşabileceğini tahmin ediyor.
Yergin, "Bu durum, Arap petrol ambargosu ve 1970'lerdeki İran devriminden bu yana yaşanan en kötü kriz olabilir" dedi. Her iki olay da döneminin en büyük petrol krizlerine sebep olmuştu.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 1973'te Orta Doğulu petrol üreticileri, o yıl Arap-İsrail savaşı sırasında ABD ve Batılı devletlere İsrail'e yardım ettikleri için misilleme olarak petrol arzını kesmişti. Piyasalardaki petrol anında yetersiz kalmış ve Amerikalılar tavan yapan benzini satın alabilmek için benzin istasyonlarında kuyruklar oluşturmuştu. 1978-79 arasındaki İran Devrimi sırasında da benzeri bir petrol şoku yaşanmış, olaylar İran şahının devrilmesiyle sonuçlanmıştı.
Bugünkü krizde ise BP ve Exxon Mobil gibi dev petrol büyükleri Rus girişimlerine çıktıklarını açıkladılar. Rusya'nın Ural ham petrolünün fiyatı, uluslararası petrol göstergesi Brent ham petrole kıyasla sert bir şekilde düştü.
Yergin konuyla ilgili açıklamasında, “Bu daha önce görmediğimiz türden büyük bir itibar sorunu. Şirketler Rusya ile iş yapmak istemiyorlar” dedi. Petrol şirketleri, yıllarca operasyon geliştirip Rusya'da yüzlerce kişiyi istihdam etmiş olabilecekleri büyük yatırımlardan vazgeçiyorlar.
Emtia uzmanı, “Vladimir Putin küresel ekonomi ile entegre bir ekonomi inşa etmek için harcadığı 22 yılı bir hafta içerisinde yok etti. Şu anda olan şey Rusya’nın küresel ekonomiden fişinin çekilmesidir” görüşlerine yer verdi.
Arz krizi yaklaşıyor
Yergin, petrol piyasasında arzın halihazırda sıkı bir şekilde tedarik edildiğinde kesintinin yaklaştığına dikkat çekti.
OPEC, Rusya ve diğerleri arasındaki bir ittifak olan OPEC+, Çarşamba günü mevcut üretim planlarını sürdürmeye karar verdi. Liderler Haziran ayındaki hedeflerine ulaşana kadar her ay günde yaklaşık 400 bin varili piyasaya göndermek konusunda anlaştılar.
Rusya’nın enerji müşterilerinin karşı karşıya kaldığı bir diğer sorunsa Avrupa doğalgaz fiyatlarındaki artış oldu. Avrupa hem Rus petrolünün hem de doğalgazının en büyük müşterisi konumunda.
Rusya'nın geçtiğimiz Perşembe günü tanklarını Ukrayna'ya yolladığı sırada petrol fiyatları halihazırda yükseliyordu. Brent petrol Perşembe günü varil başına 116 doların üzerine yükselmiş ardından İran'ın yeniden nükleer anlaşmaya geri döneceği spekülasyonlarıyla bir miktar geri çekilmişti. İran’ın piyasaya dönmesi 1 milyon varil İran petrolünü piyasaya geri getirebilir.
Sektör analistleri, Rus petrolünün piyasayı ne kadar etkileneceğini söylemenin zor olduğunu söylüyorlar. Beyaz Saray' dan yapılan açıklamada, enerji konusunda herhangi bir yaptırım olmasa da yaptırımların masada olduğu belirtildi.
IHS Markit, gelecek hafta Houston'da düzenlenecek olan geleneksel CERAWeek enerji konferansına ev sahipliği yapıyor. Aralarında Chevron, Exxon Mobil, Total, Occidental Petroleum ve ConocoPhillips'in de yer aldığı birçok enerji şirketinin yöneticileri konuşma yapacak ve konferanstaki önemli bir konunun Rus petrollerinin nasıl ikame edileceği olması bekleniyor.
Sermaye danışmanlığı şirketi Again Capital’ın Ortağı John Kilduff, “Bana kalırsa günde 2 ila 3 milyon varil kaybetmekten bahsediyoruz” dedi. Bank of America araştırmaları her bir milyon varilin Brent petrolde varil başına 20 dolarlık fark yarattığını gösteriyor.
Kilduff, Rus boru hattı petrollerinin Çin'e akmaya devam etmesini beklediğini söyledi. Pekin hükümeti ise Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmayacağını açıkladı.
Analistler, gemiler tarafından taşınan ham petrolün alıcılar tarafından talep edilme ihtimalinin daha düşük olduğunu söylediler.
Kilduff, “Bu sefer kendi kendimize petrolü kesiyoruz. Bu kendi kendimize uygulanan bir ambargo. Bu sefer tedarikçi değil alıcı hamleyi yapıyor. Eğer bu durumu finanse edemezseniz ve bunun parasını ödeyemezseniz Rusların size bu petrolü satmasının imkanı yok” ifadelerine yer verdi.
Savaş yakın tarihin en büyük gıda krizini getiriyor
Rus ordusu nükleer santrali vurdu, Bitcoin geriledi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Petrol kartellerinin bilinçli bir şekilde yaptıkları elektirikli araçlar öncesinde son vurgunları onlarda biliyor ki 8-10 sene içinde petrol kullanan araç sayısı elektriklinin gerisinde kalacak uçak gemi ve ağır vasıtlar harici hepsi değişmiş olacaktır.
Rusya, petrol fiyatlarını yükselterek zenginleşmeyi her zaman düşünmüşler ve yapmışlardır. Bu sefer ayarını fazla kaçırdıkları için "Rüzgar eken fırtına biçer" olacak.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:35)