E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Beyaz Saray yönetiminin Suriye’de altı yılı aşkın bir zamandır süren iç savaşta en sert hamlesini ortaya koyması Ortadoğu’daki jeopolitik belirsizliği daha da artırıyor.
ABD’nin Suriye’nin Humus kenti yakınlarındaki Şayrat Hava Üssü’nü, Tomahawk füzeleri ile vurması küresel piyasalara şok dalgası gönderdi. Özellikle jeopolitik risklerin belirleyici olduğu petrolde, çatışmaların petrol zengini diğer ülkelere sıçrama endişesiyle birlikte fiyatlar aylık zirvesini görmekte gecikmedi. ABD’nin füze saldırısının ardından Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 56.08 dolarla gün içi zirvesini yaparak 7 Mart’tan bu yana en yükseğine ulaştı. Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı da 52.94 dolarla günlük zirvesini yaptı.
Petrolün radarında jeopolitik riskler var
Almanya’nın Stutgart kenti merkezli Landesbank Baden-Wuerttemberg’un Petrol Analisti Frank Klump, “Petrol piyasaları önceki haftalardaki geri çekilme sonrasında yükseliş trendine girdi. Son günlerde gerçekleşen haber akışı jeopolitik riskleri tekrar radara sokmuş gibi görünüyor” diyor.
Wall Street’in önde gelen yatırım bankalarından RBC Capital Markets’in Emtia Stratejileri Masası Başkanı Croft ise petrol fiyatlarının önümüzdeki aylarda yüzde 20 yükselebileceğini öngörüyor.
RBC Emtia Stratejileri Masası Başkanı Helima Croft, müşterilerine gönderdiği notta, “Petrol piyasalarında kısa vadede OPEC’in 25 Mayıs’taki toplantısı fiyatlarda belirleyici olacak. AnAncak rafineri bakım sezonundan çıkıyoruz. Dolayısıyla, ABD envanterinin çekilişlerini görmeye başlayacağız. Yazla birlikte seyahat sezonu da fiyatları artıracak. Yani talep yakında düşmeyecek. Fiyatların aylar içinde 60 dolara yakın yükseleceğini öngörüyorum” diye görüş bildiriyor.
İran seçimleri fiyatları yükseltebilir
Petrol uzmanı Croft, ABD’nin Suriye’yi füzelerle vurmasının mayısta cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandığa gidecek İran’da Batı karşıtı bir liderin zafer kazanmasının önünü açabileceğini; bu durumun da petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketleri tetikleyebileceğinin altını çiziyor. Petrolde hâlihazırda arz kesintisi tehdidi olmadığını belirten Croft, Rusya ile Arap Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri arasında potansiyel yeni gerilimler yaşanabileceğine dikkat çekiyor.
Bazı analistler de Suriye’deki son gelişmelerin petrolün temel esasları üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığını ve siyasi risk priminin yükseldiği gibi hızlı düşebileceğini savunuyor. ING Bankası Emtia Stratejisi Başkanı Hamza Khan, “Bu sadece spekülatif bir hareket olabilir. Çünkü bu yükselişi destekleyen fundamental hiçbir şey yok” diye uyarıyor.
Kısa vadede gözler OPEC zirvesinde
Petrol fiyatlarında kısa vadede Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) 25 Mayıs’taki kritik zirvesi belirleyici olurken, uzun vadede jeopolitik riskler fiyatların yönünü tayin edecek.RBC Emtia Stratejileri Masası Başkanı Helima Croft, kısa vadede OPEC zirvesinin fiyatların yönünü belirleyeceğini belirtiyor. Ve ekliyor: “OPEC üyesi olan ve olmayan ülkelerin vardığı anlaşma gereği günlük 1.8 milyon varillik koordineli bir üretim kesintisi söz konusu. Bu anlaşma altı ay daha uzatılabilir. Yılın geri kalanında yapıcı olmamızın nedeni de budur. Eğer petrol üreten ülkelerden birinde devlet başkanı olsaydınız, petrol fiyatlarının tekrar 30 ya da 40 dolarlar seviyesine dönmesinden başka hiçbir şey sizi korkutmazdı.” (Dünya / Aydın Şahinalp)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:58)