E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Ham petrol fiyatı çarşamba günü 2014 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali derinleşirken, dünyanın en büyük üçüncü petrol üreticisi Rusya’ya yönelik sert yaptırım açıklamaları ard arda geldi. Jeopolitik belirsizliklerin sonucunda borsalarda kapsamlı satışlar gerçekleşti. MSCI World Index şubat ayında %2,6’nın üzerinde düşüş gösterdi. Borsalarda görülen düşüşlere rağmen küresel havayolu hisseleri ayı yaklaşık %0,6 yükselişle kapattı.
Bu durum Kremlin’in işgal hamlesinden önce, yatırımcıların pandemi sonrası normalleşmeyi fiyatladığının bir işareti olarak yorumlandı. Ancak şimdi havayolu şirketleri yükselen yakıt maliyetleri nedeniyle yeni bir zorlukla karşı karşıya. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre seyahate yönelik talepler 2022’nin ilk iki ayında yükseldi ve küresel uçuş sayısı %9,3 büyürken ABD’de yolcu sayısında %20 artış görüldü.
Yüksek yakıt maliyetleri
Ham petrol fiyatı bu yıl yüksek miktarda artış gösterdi. Yakıt, havayolu şirketlerinin en büyük maliyet kalemlerinden bir tanesi. Yalnızca bu yükseliş dahi havayolu şirketleri için önemli bir engel olabilir.
Ancak geçmişe bakıldığında yüksek yakıt maliyetlerinin, havayolu hisselerindeki yükselişleri önlemediği de görülüyor. 2011’den ve 2014 yılının ortasına kadar geçen sürede, petrol fiyatları oldukça yüksek olsa da küresel havayolu hisseleri rekor üzerine rekor kırdı. Bu dönemin ardından da bir süre daha yükseliş devam etti. Yükselişte yalnızca petrol piyasasının çöküşü değil, şirketlerin daha etkin operasyonlar geliştirmeyi öğrenmiş olması etkili oldu. Şirketler uçuşlara daha fazla yolcu alarak kapasite disiplinini geliştirdi. Aynı zamanda kar getirmeyen rotaların kaldırılması ve ekstra hizmet ve servislerin iptal edilmesi de maliyetlerin dengelenmesini sağladı.
Forbes’un haberine göre 2012 yılında küresel havayolu şirketlerinde yan hizmetlerden alınan ücretler toplamda 40 milyar dolar oldu.
2019 yılında, bu ücretler 110 milyar dolarlık bir gelir kaynağı haline geldi. Ücretlerde pandemi nedeniyle düşüş yaşanmış olsa da, küresel havayolu gelirlerinin önemli bir bölümünü oluşturmaya devam ediyor. Bu nedene de yükselen yakıt maliyetlerini telafi etmek için yeterli bir gelir kaynağı bulunuyor.
Kapasite disiplini
Tüm bunlara ek olarak bazı analistler havayolu hisselerinin performansının yalnızca petrol fiyatlarıya ve gelirlerle yön bulmadığını düşünüyor. Analistlere göre havayolu hisselerinin tetikleyici unsurlarından bir tanesi de fiyatlama gücü.
2016 yılında Wolfe Research’ten Hunter Keay, bazı koşullar altında, yüksek yakıt maliyetleri kapasite disiplininin benimsenmesini zorunlu kıldığı için havayolu şirketlerine fayda dahi sağlıyor dedi. Bunun sonucunda sektör yatırımcılar için çok daha çekici bir hale geliyor. Keay, “kapasite disiplini ve temel davranışlar, havayolu şirketlerinin kazandığı para miktarından çok daha önemli” dedi.
Açıklamasında, “bunun tahminlerle ve marjlarla bir ilgisi olmadığı gibi, ne kadar para kazanıldığı ya da nakit akışıyla ilişkili değil. Bu operasyonlarını nasıl yürüttüğünüzle ilgili. Petrol fiyatları da bu dinamiğin oluşmasında etkin rol oynuyor” ifadelerine yer verdi. Havayolu şirketleri, elbette bu dönemde, Keay’ın yorumladığı döneme kıyasla çok daha fazla soruna sahip. Bunlar arasında devam eden pandemi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali de var.
Petrol fiyatlarında 9 yılın zirvesi
FED piyasalara faiz artışları konuşma zamanının geldiğini hatırlattı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:10)