E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Petrol piyasasında önümüzdeki yıl büyük bir arz sıkıntısı yaşanacağı belirtiliyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) en büyükleri Libya, Nijerya, Venezüella, İran ve Irak halihazırda kapasitelerinin en yüksek seviyesinden piyasaya petrol pompalıyor. Irak, Libya gibi bölgelerdeki belirsizliklere, üretim ve arama yatırımlarının azalması da eklenince 2018 başından itibaren talep sıkıntısı yaşanacak. Ham petrol halen 2014 seviyelerinden yüzde 50 daha düşük fiyatta. OPEC üyelerinin petrol üretimini kısma yönündeki kararlarını ertelemeleri halinde bile talebe yetişemeyeceği belirtiliyor. Bu karamsar tabloya Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) uluslararası piyasalara günlük 600 bin varil petrol ihracatını yapamama riski de eklenince sorun daha da derinleşiyor.
Petrolün küresel arzı 2017'de ortalamada günlük 32.7 milyon varil. Bu rakam 2016'daki arzdan 0.5 milyon varil daha az. Kuzey Irak ve diğer faktörlerde her şey yolunda giderse 2018 tahmini ise günlük 32.8 milyon varil. Bu rakam da 2017'ye göre 0.2 milyon daha düşük. 2019 senaryoları ise daha kötümser. Petrol üretiminin talebin 2-4 milyon varil altında kalabileceği belirtiliyor.
YATIRIMLAR AZALIYOR
Arama ve üretim yatırımları ile satış, pazarlama ve dağıtım yatırımlarında da sektörün birçok büyük şirketi temkinli. Petrolün 50 dolar seviyesindeki seyri nedeniyle uzun süredir kârlar eridi ve yeni yatırım gelmiyor. Üretici ülkelerin birçoğunda ya savaş nedeniyle sahaların elden geçmesi lazım ya da arzı artırmak için yeni modernizasyonlar gerekiyor. OPEC eylül ayı raporuna göre kapasite artırımı ile yeni arama ve üretim yatırımı yok denecek kadar az. Yine OPEC tahminlerine göre 2018 ve 2019'da da yatırımlar azalacak. Orta vadede 2021'e kadar 160 projeye 156 milyar dolarlık bir yatırım öngörülüyor. 2017'deki 45 milyar dolarlık yatırım miktarı 2021'de 20 milyar doların altına inecek.
EN BÜYÜK RİSK VENEZÜELLA
Avrupa ve Afrika Petrol Tedarik Zinciri ve Hammadde Araştırmaları Müdürü Serkan Şahin, "İran'ın üretimi düşüşte. Artırmak için ciddi yatırım ihtiyacı var. Irak'ın kuzeyindeki sorunlar malum. Bunların da bir etkisi olacak. Onun dışında Irak merkezi yönetiminin de ihracat kapasitesi sorunu var. Basra limanı yetişemiyor" dedi. Libya'da ise güvenlik nedeniyle hâlâ karışık bir durum var. Ülkede 3-4 yıldır el değmemiş sahaların modernizasyonu gerekiyor.
Ancak uzmanlara göre en yüksek risk Venezüella'da. Petrol analisti Lefteris Sarris'in öngörülerine göre özellikle ambargo nedeniyle petrol sanayisinde kullanılan birçok kimyasal ürünün ülkeye girmesinde sorun yaşanıyor. (Barış Ergin/Sabah)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
VANALARI KAPARIZ DEDİK PETROL FİYATLARI YÜKSELDİ VANALARI AÇIK TUTACAĞIZ DESEK PETROL FİYATLARI DÜŞER
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:01)