E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Çin ve diğer gelişmekte olan ekonomilerin yüksek talebi nedeniyle küresel petrol üretiminin 2035 yılında zirveye yaklaşacağını, aynı yıl petrol fiyatının da 200 doları aşacağını belirtti.
IEA'nın, 2010 Dünya Enerji Görünümü raporunda, küresel petrol üretiminin gelecek 10 yılda yatay seyir izleyeceği belirtilerek, ''toplam üretim 2035 yılından önce zirve yapmayacak, ancak zirveye yaklaşacak'' denildi. Raporda, ''petrol fiyatının 2015'te 100 doları ve 2035'te ise 200 doları geçeceği'' belirtildi.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) enerji kolu IEA'nın baş ekonomisti ve raporun baş yazarı Fatih Birol, hükümetlerin talebi kısmak için adım atmamaları halinde fiyatların artacağına işaret ederek, ''Mesaj açık, özellikle tüketici ülkelerin özellikle ulaşım sektöründe olmak kaydıyla petrol tüketimi şeklinde değişiklik yapmamaları halinde fiyatlar yukarı gidecek'' dedi.
Birol, piyasaların fiyat değişimlerine daha az duyarlı olması nedeniyle dünyanın tüketim alışkınlarını ciddi anlamda değiştirmesi ve yatırımları artırması için yüksek petrol fiyatlarına ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.
Raporda, enerji talebinin 2035 yılına kadar yüzde 36 artmasının beklenmesi yüzünden hükümetlerin petrol fiyatlarındaki artıştan kaçınmaları için verimliliği daha fazla artırmaya ve yeşil teknolojileri desteklemeye ihtiyacı olduğuna işaret edildi.
IEA Başkanı Nabuo Tanaka da Londra'da gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Daha fazla verimli enerji kullanımına ve daha düşük karbon izi bırakan teknolojiler kullanarak fosil yakıtlardan uzak durmaya ihtiyacımız var'' diye konuştu. Tanaka, Kopenhag iklim anlaşması ve G-20 ülkeleri arasında sübvansiyonları azaltan anlaşmanın olumlu adımlar olduğunu, ancak enerjinin daha verimli kullanılması için daha fazla çaba gösterilmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Rapora göre, fiyatların yükseleceği öngörüsünde bulunan IEA, aynı zamanda gelecek 25 yılda dünya petrol talebini günlük 6 milyon varil azaltarak günlük 99 milyon varil olacağını tahmin ediyor.
Fosil yakıtların enerji tüketiminde egemenliğini sürdürerek, dünya enerji ihtiyacının yüzde 80'ini karşılayacağı ifade edilen raporda, elektrik üretimi için 2010-2035 döneminde 5,7 trilyon dolar yatırıma ihtiyaç olduğu, bioyakıtlar için ise 335 milyar dolara ihtiyaç duyulacağına dikkat çekildi.
IEA, 2008 yılında 3,1 trilyon metreküp olan doğalgaz tüketiminin de 2035 yılında yüzde 44 artarak 4,5 trilyon metreküpe çıkacağını da tahmin ediyor.
PETROL FİYATI
Bu arada yılın çoğunda 70-80 dolar bandında hareket eden ABD ham petrolünün varil fiyatı aralık ayı teslimi bugün 87,63 dolara çıkarak, Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.
ABD ham petrolünün varil fiyatı aralık ayı teslimi daha sonra 87,37 dolardan işlem görmeye başladı. Londra Brent tipi ham petrolünün varil fiyatı da 88,70 dolardan satılıyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:02)