E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Korona virüs salgını enerji piyasasını adeta alt üst ederken, petrol ve gaz şirketlerinin büyük zararlara imza atmasına neden oldu. Bu zarar, petrol ve gaz devlerinin farklı sektörlerle iş portföylerini çeşitlendirme arayışlarını da hızlandırdı.
Yıl başında 66 dolar olan Brent tipi ham petrolün varil fiyatı, nisanda 20 doların altına kadar gerilemişti. Daha sonra ekonomilerin yeniden açılmasıyla ve üretimin kısılmasıyla petrol fiyatları bir miktar yükseldi ancak bugün itibarıyla 41 dolarla son yıllardaki ortalamaların oldukça altında seyrediyor.
80 MİLYAR DOLARLIK ZARAR VE BİR DÖNEMİN SONU
Dünyanın en büyük 12 petrol şirketi, petrol fiyatlarındaki ve talepteki çöküşün etkisiyle 2020’nin ilk yarısında toplam 80 milyar dolar zarar etti. Söz konusu 12 petrol devinin toplam geliri, bu dönemde yüzde 37 azalarak 395 milyar dolara geriledi.
Bu çöküşü en iyi özetleyen sembolik gelişmelerden biri de, ABD’li enerji devi Exxonmobil’in piyasa değerindeki büyük düşüş sonrası ülkedeki en büyÜk 30 sanayi devinin hisselerini içeren Dow Jones endeksinden çıkarılması oldu.
1928 yılında söz konusu endekse giren Exxon’un piyasa değeri bir zamanlar 400 milyar dolara kadar yükselmiş ancak 2011 yılında “en değerli şirket” unvanını Apple’a kaptırmıştı. Şirketin şu anki piyasa değeri 142 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.
Diğer bir petrol devi BP, petrol talebinde artış döneminin sona erdiğini, bundan sonra talebin düşüşe geçeceği ve 2050’de bugünkü seviyelerin yarısına düşebileceği öngörüsünü paylaştı.
İŞ PORTFÖYLERİNİ ÇEŞİTLENDİRİYORLAR
Bu nedenle, petrol şirketleri, iş portföylerini çeşitlendirerek gelir kayıplarını telafi etmeye çalışıyor.
Bu kapsamda, BP CEO’su Bernard Looney, önümüzdeki 10 yılda yenilenebilir enerjiye yıllık 5 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını ve 2030 yılına kadar 50 gigawatt’lık yenilenebilir enerji üretim kapasitesine ulaşmayı planladıklarını açıkladı. Şirket, 2020’nin ikinci çeyreğinde 16,8 milyar dolarlık dev zarara imza atmıştı.
Looney ayrıca, petrol ve gaz üretimlerini önümüzdeki 10 yılda toplamda yüzde 40 düşürmeyi planladıklarını da açıkladı.
YENİLENEBİLİR ENERJİ VE ENERJİ DIŞI SEKTÖRLERE YATIRIM
Enerji Endüstrileri Konseyi (EIC) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Britanya’da enerji şirketlerinin yüzde 49’u işlerinde çeşitlendirmeye gitti. Bu rakam, 2017’de yüzde 27, 2018’de yüzde 38 idi.
Şirketlerin yüzde 26’sı, yenilenebilir enerji yatırımları yaptıklarını söylerken, yüzde 72’si altyapı ve ilaç gibi enerji dışı sektörlere yatırım yaptıklarını belirtti.
Bir diğer petrol devi Total, şu an yıllık yatırım harcamalarının yüzde 3’üne denk gelen 500 milyon doları, yenilenebilir enerjiye ayırıyor ancak bu oranı gelecek 20 yılda yüzde 20’ye çıkarmayı planlıyor.
Total, ABD’de 2016 yılında Fransız pil üreticisi Saft şirketini 1,1 milyar dolara satın altı.
Bloomberg ajansı da dün yayımladığı “Dünyanın en büyük petrol taciri ikinci el aracınızı satın almak istiyor” başlıklı haberiyle, petrol şirketlerinin iş çeşitlendirme girişimlerine dikkat çekti.
Günde 8 milyon varillik petrol ticareti kapasitesine sahip olan Hollandalı Vitol Group, Vava Cars adlı şirketiyle ikinci el pazarında yer alıyor.
Vitol Group ayrıca, güneş, rüzgar ve pil sektörlerine yatırım yaptı.
Geliri büyük oranda petrol ihracatına bağlı olan ülkeler de ekonomilerini çeşitlendirmek istiyor. Bu amaçla, ülkelerin varlık fonları bir yandan dünya genelinde farklı sektörlere yatırım yaparken, kendi ülkelerinde de ekonomide sektörel çeşitlendirmelere gidiyor.
Altın fiyatlarında yön arayışı sürüyor
TÜİK açıkladı: Eylül getiri şampiyonu ABD Doları!
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ne güzel de damlıyor başından.
Her yerde sen
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:59)