E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Küresel ekonomi birçok emtiaya dayansa da, hiçbiri petrol piyasasının devasa ölçeğine yaklaşamıyor. Yılda 30 milyar ton hacme yaklaşan petrol üretiminin parasal büyüklüğü dünya çapında çıkarılan tüm önemli metaller ve mineralleri solluyor. Petrol tek başına 2 trilyon doları aşan büyüklüğe sahipken, en yakın rakibi 283 milyar dolarla demir cevheri piyasası. İçten yanmalı motorun icadından bu yana petrol, dünyadaki en önemli emtia ürünlerden biri. Ulaşım ve enerji üretimi için birincil enerji kaynağı olmasının yanı sıra plastik, gübre, kozmetik ve ilaç gibi diğer birçok endüstri için de önemli bir hammadde. Sonuç olarak, küresel fiziki petrol piyasası astronomik boyutta ve küresel petrol üretimine birkaç ülkenin hakim olmasıyla önemli bir ekonomik ve jeopolitik etkiye sahip.
Ekonomim'den Evrim Küçük'ün haberine göre, dünyada geçtiğimiz yıl günde ortalama 80.75 milyon varil petrol üretildi. Bu, yıllık ham petrol üretiminin yaklaşık 29.5 milyar varile yükseldiği anlamına geliyor ve pazarın büyüklüğü cari fiyatlarla 2 trilyon doları aşıyor.
Bu rakam, en büyük 10 metal piyasasının toplam büyüklüğünü gölgede bırakıyor. En büyük 10 metal piyasasının kümülatif piyasa büyüklüğü, petrol piyasasının yarısından daha az seviyede olan yaklaşık 967 milyar dolar.
Altın ikinci sırada
Demir cevheri metal piyasasında büyüklük açısından lider. Üretim hacminin Haziran 2023 fiyatlarıyla çarpılmasıyla elde edilen sonuçlara göre metal piyasasında aslan payı 283 milyar dolar ile demir cevherinde. Geçtiğimiz yıl 2,6 milyar ton demir cevheri üretimi gerçekleştirildi.
Altın piyasası 196 milyar dolarla ikinci sırada yer alıyor. Bakır, 183 milyar dolarlık pazara sahip. Bu ürünleri 153 milyar dolarla alüminyum, 69 milyar dolarla nikel izliyor. Diğer önemli metal piyasaları çinko, gümüş, molibden, paladyum ve kurşun. Üstelik geri kalan tüm küçük ham metal piyasaları eklense bile petrol piyasası yine de çok daha geniş bir parasal büyüklüğe sahip. Söz konusu veriler, bu metallerin ekonomide ciddi bir rolü olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Metaller, altyapı, enerji teknolojileri ve daha fazlasında önemli bir rol oynayarak küresel ekonominin kritik bir yapı taşını oluşturuyor. Bu arada, altın ve gümüş gibi değerli metaller önemli bir finansal yatırım aracı konumunda.
Emtia piyasalarında yukarı yönlü seyir
Ons altın 1961 dolar direncini zorluyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:46)