E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel petrol piyasasında ılımlı bir daralma bekleniyor. Bunda Suudi Arabistan ve OPEC üyesi ülkelerin üretim kesintilerinin etkili olacağı öngörülüyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, petrol piyasası 2023'ün sonlarında ılımlı bir şekilde daralacak. Suudi Arabistan ve OPEC⁺ (Organization of the Petroleum Exporting Countries - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) üyeleri tarafından açıklanan üretim kesintilerinin, 2023 yılının geri kalanında ve 2024 yılının ilk çeyreğine kadar küresel petrol piyasasını ılımlı bir şekilde daraltması bekleniyor.
Suudi Arabistan ve Rusya
Reuters’tan John Kemp’in analizine göre, ABD Enerji Enformasyon İdaresi'ne (U.S. Energy Information Administration - EIA) göre, OECD gelişmiş ekonomilerindeki ticari ham petrol ve rafine ürün stokları Haziran sonunda 2.821 milyon varil civarında seyrediyordu. Ticari stoklar önceki 10 yıllık mevsimsel ortalamanın sadece 45 milyon varil altındaydı. Bu rakam, yüzde 2’ik bir kayba denk geliyordu.
O zamandan beri, Suudi Arabistan tarafından açıklanan ek üretim kesintilerinin, Temmuz ve Eylül ayları arasında piyasadan beklenenin üzerinde 90 milyon varil daha çekmesi bekleniyor. Ayrıca Rusya, tam olarak uygulandığı varsayılarak, Ağustos ve Eylül aylarında 25 milyon varillik ek kesinti yapacağını duyurdu.
ABD ekonomisinde yumuşak iniş senaryosu
Tüketim tarafında ise yatırımcılar, ABD ekonomisinin enflasyonun düştüğü, işsizliğin nispeten düşük kaldığı ve bir durgunluğun önlendiği bir ihtimal olan ‘yumuşak iniş’ senaryosunu görme olasılığı konusunda giderek daha iyimser hale geliyor. Rafine edilmiş yakıt stokları, özellikle rafinerilerden ham petrole yönelik güçlü talebi desteklemesi gereken damıtılmış yakıtlar için uzun vadeli ortalamanın oldukça altında kalıyor.
Avrupa, Çin ve beklenen piyasa dengesi
Ancak Avrupa imalat sektörü çok az toparlanma belirtisi gösteriyor ve Çin'in imalat faaliyeti istikrarlı bir şekilde düşüyor. Çin ekonomisinin, pandeminin çıkış dalgası ve hareket kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından 2023 yılı boyunca güçlü bir şekilde toparlanması bekleniyordu. Bunun yerine, toparlanma defalarca ertelendi ve şimdi ekonomi ivme kaybediyor ve muhtemelen bir durgunluğa giriyor gibi görünüyor.
OPEC⁺ tarafından yapılan üretim kesintilerinin net sonucu, ABD ekonomisinde yumuşak bir iniş, zorlanan bir Avrupa ekonomisi ve Çin'de artan bir durgunluk olasılığı, beklenen piyasa dengesi gibi gözüküyor. Petrol piyasası, Haziran ayından bu yana sadece ılımlı bir şekilde sıkılaştı.
Brent petrol vadeli fiyatları, Ağustos ayında şu ana kadar ortalama varil başına 86 doların biraz altında seyrediyor. Fiyatlar, nispeten mütevazı bir artış yaşanan Haziran ayındaki enflasyona göre ayarlanmış varil başına ortalama 75 dolarlık seviyeden yükseldi.
Suudi Arabistan'ın üretim kesintilerinin etkisinin çoğu, ABD dışındaki küresel ekonomideki kötüleşmeyle şimdilik dengelenmiş görünüyor ve bu durum, herhangi bir döngüsel toparlanmanın 2024 yılına ertelendiğini gösteriyor. Suudi Arabistan ve OPEC⁺ üyesi ülkeler, Avrupa ve Asya'da ekonomide önemli bir iyileşme olmadıkça fiyatları korumak için muhtemelen en azından yıl sonuna kadar mevcut üretim kesintilerine devam etmek zorunda kalacak gibi gözüküyor.
Petrol fiyatlarına 'Çin' dopingi
UBS petrol fiyat tahminlerini revize etti
ABD'nin ticari ham petrol stokları azaldı
Çin endişeleri, petrolün 7 haftalık yükselişini sona erdirdi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:06)