E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol Libya ile yükselişe geçti---

Petrol Libya ile yükselişe geçti

Petrol Libya ile yükselişe geçti
16 Aralık 2014 - 06:58 borsagundem.com

60 dolara kadar gerileyen petrol fiyatlarına, Libya’daki Es Sider limanının kapatılması doping etkisi yaptı

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, Libya’nın en büyük petrol limanının kapanmasının etkisiyle 5.5 yılın en düşük seviyesinden toparlanarak yüzde 3 yükseldi. Brent türü ham petrolün varil fiyatı, geçen haftanın son işlem gününde yüzde 2.5 düşüş kaydederek, 61.42 dolar seviyesine gerilemişti. Dün ise Libya’nın başkenti Trablus’un doğusunda bulunan Es Sider petrol ihracat limanının bölgedeki çatışmalardan dolayı kapatılmasının ardından Brent petrolün varil fiyatı, yaklaşık yüzde 3 artışla 63.21 dolara kadar yükseldi. Daha sonra 62.50 dolar seviyelerinden alıcı buldu.

Uzun vadede düşüş sürer

Analistler, üretim kesintisine gidilmeyen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısının ve Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) beklentilerini aşağı çekmesinin ardından petrol fiyatlarının yaklaşık 5.5 yılın en düşük seviyelerini gördüğünü anımsatarak,  ABD’de ve dünya genelinde artan üretim seviyelerinin OPEC’in petrol piyasalarındaki ağırlığını sarstığını ifade ediyor. Libya’daki petrol limanı sıkıntısı başta olmak üzere, ABD’deki bazı şirketlerin üretimindeki azalış sebebiyle kısa vadede petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketlerin görülebileceğine dikkati çeken analistler, uzun vadede ise genel düşüş trendinin devam edebileceğini tahmin ediyor.

Brent petrolün varil fiyatında 60 dolar seviyesinin kritik destek konumunda olduğunu, bu seviyenin kırılması durumunda satış baskılarının artabileceğini ifade eden analistler, olası yükselişlerde ise 63.70 dolar seviyesinin direnç konumuna gelebileceğini kaydediyor.

12 kuruş pahalı

Türkiye'de Kasım ayında 95 oktan kurşunsuz benzin ve motorin fiyatları Avrupa Birliği ortalamasının üstünde seyretti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) Petrol Piyasası Fiyatlandırma Raporu’na göre, Kasım ayı boyunca uluslararası piyasadaki fiyatlara bağlı olarak benzin ve motorin fiyatları Türkiye’de azalış gösterirken, vergisiz bayi litre satış fiyatı ortalaması 95 oktan kurşunsuz benzinde 1.77, motorin için 1.91 lira olarak gerçekleşti. AB 28 ağırlıklı ortalamasında ise 95 oktan kurşunsuz benzin litresi 1.65 lira, motorin ise 1.77 liradan satışa sunuldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)