E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPetrol küresel risk algısını etkiliyor---

Petrol küresel risk algısını etkiliyor

Petrol küresel risk algısını etkiliyor
23 Şubat 2016 - 10:30 borsagundem.com

Akbank, sabah raporunda piyasalardaki gelişmeleri ve beklentileri değerlendirdi

Asya piyasalarında, son günlerde petrol fiyatlarında görülen göreli güçlü trendin tekrar tersine dönmesiyle, satıcılı bir seyir gözleniyor. Bu piyasa gelişmesi de  ABD tahvilleri, Japon Yeni, altın gibi güvenli liman niteliğindeki varlıkların alım görmesine neden oluyor. Euro ve sterlin ise, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nde kalıp kalmayacağı ile ilgili belirsizlikten olumsuz etkileniyor.
Yurtiçinde ise, jeopolitik risklerin bir miktar azalabileceği beklentileri, dün piyasalara destek verdi. Bugün ise, TCMB'nin faiz kararı bekleniyor. Her ne kadar kısa vadeli faiz oranlarında bir değişiklik beklemesek de, yüksek seyreden enflasyon ve enflasyon beklentilerinde gözlenen bozulma ile TCMB'nin sıkı para politikasının devam etmesini bekliyoruz. Ayrıca öğleden sonra açıklanacak reel kesim güven endeksi, yurtiçi piyasalar tarafından takip edilecektir. 

Petrol fiyatlarında volatilite sürüyor.
Dün Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) yayınladığı projeksiyonlarda ABD'de kaya üretiminin 2016 ve 2017 yıllarında sırasıyla günlük 600 bin ve 200 bin varil düşeceğini belirtmesi fiyatlara destek verdi. Ancak petrol fiyatlarındaki bu trend bu sabah tersine döndü ve sınırlı düşüş ile 34,2 $'dan işlem görüyor. IEA, ABD'de üretiminin düşeceğini belirtmesine rağmen arz fazlasının 2017'nin sonuna kadar devam edeceğini de belirtti. Altın ise bu sabah %0,7'lik yükseliş ile 1,216 $/ons'dan işlem görüyor.

İngiltere'nin, Euro Bölgesi'nden ayrılmasına yönelik desteklerin artmasıyla, özellikle Londra Belediye Başkanı'nın desteğiyle, sterlin ve euro değer kaybediyor. Dün GBP/USD, 2009'dan bu yana en düşük seviyeleri gördü  ¬/$ 1,10 seviyelerini test etti. 
USD/JPY, güvenli liman talebiyle 112,2 seviyelerinde. Gelişmekte olan ülke para birimleri dün petrol fiyatlarındaki toparlanmanın etkisiyle değer kazandılar  bu sabah yine petroldeki gerilemeyle zayıf seyrediyorlar. $/TL 2,9410, döviz sepeti 3,0940'ta.

Global tahvil fiyatlarında ayrışma görüldü.
ABD 10 yıllık tahvil getirileri, son dönemde  %1,75 seviyesinde denge bulmasına rağmen Almanya 10 yıllık getirilerindeki hızlı düşüş devam ediyor. Almanya 10 yıllık getirisi %0,18 seviyesine geriledi. Yurtiçinde tahvil getirileri ise dün TL aktiflerdeki olumlu performans ile 
geriledi. 10 yıllık ve gösterge tahvil getirisi sırasıyla %1,12 ve %10,80 seviyelerinde. 

Hazine dün gerçekleştirdiği tahvil ihalelerinde ROT dahil toplam 4,5 milyar TL borçlandı. 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesinde ortalama yıllık bileşik faiz %10,91, 10 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil ihalesinde ise %2,66 seviyesinde gerçekleşti. Hazine bugün 2 ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu, 6 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihaleleri düzenleyecek. 

Global borsalar haftanın ilk işlem gününe değer kazancıyla başladı. S&P 500 günü %1,4, DAX %2 primle tamamladı. BİST-100, bankacılık hisseleri öncülüğünde %2,6 artış gösterdi. Asya borsaları ise bu sabah satıcılı seyrediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)