E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Gelişmekte olan ülke piyasaları, doların değer kazanması, ABD-Çin ticaret savaşının etkileri gibi sebeplerle son birkaç yıldır oldukça dalgalı bir seyir izlerken, Türkiye ile Arjantin'in krizlerinin de bu ülkeler üzerinde yansımaları oldu. Başta Çin ve Hindistan olmak üzere gelişmekte olan ekonomilerin yarıdan fazlası petrol tüketiminde dışa bağımlı durumdalar. Ancak gözler büyük oranda yabancı para akışına bağımlı ve yerel para birimleri geçtiğimiz dönemde değer kaybeden gelişmekte olan piyasalara çevrilmiş durumda.
BNP Paribas Asset Management'ta gelişmekte olan ülke tahvil piyasaları birimi yöneticisi Bryan Carter, "Özellikle petrol gibi bir emtia hızlı yükseldiğinde ülkelerin ekonomilerindeki etkisi yeniden gündeme gelir" dedi. Carter, bu etkinin fiyatlardaki artışın ne kadar süreceğine
bağlı olduğunu söyledi.
Kur etkisinden etkilenen, dolara endeksli enerji ürünleri ithal etmek zorunda olan ve yurtdışından para girişine bağımlı ülkeler için tehlike kapıda. Carter sözlerine, "Hindistan ve Türkiye genelde petrol
fiyatlarındaki dalgalanmadan en çok etkilenen ekonomiler oluyor" diye devam etti.
Türkiye, Güney Afrika ve Hindistan'da geçtiğimiz iki yılda petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle ithal ürünlerin gayrı safi yurtiçi hasıladaki (GSYH) payı da yükselmiş oldu.
Para birimindeki zayıflık sıkıntıların artmasına neden oldu. Ham petfolün fiyatı dalgalanmasına rağmen dolar cinsinden iki yıl öncekine yakın seviyelerde işlem görüyor. Ancak para
birimlerindeki değer kaybı nedeniyle gelişmekte olan birçok ülkede petrol pahalandı.
Aberdeen Standart Investments'ten Viktor Szabo, "Petrol fiyatları geçtiğimiz Ekim ayından bu yana %20 yükseldi ve büyümedeki zayıflık nedeniyle pazarın arz fazlası verebileceği bir döneme giriyoruz" dedi ve "Bu yüzden petrolün bu seviyelerde kalması durumunda dövizin enflasyon üzerinde daha fazla etkisi olacağını düşünmek zorundasınız. Buradan yola çıkarak da kur varsayımlarını ve büyüme tahminlerini yeniden düşünmek zorundasınız" diye ekledi.
Petrol fiyatları yükseldiğinde, analistler başka bir petrol şokunun bir ülkenin hangi ürünleri ithal ettiğini ve merkez bankalarının döviz rezervlerinin seviyesini nasıl etkileyebileceğini de yakından izliyorlar.
Gemcorp Capital LLP Başekonomisti Simon Quijano-Evans; Hindistan, Çin ve Türkiye gibi petrolde dışa bağımlı ülkelerin fiyatlardaki dalgalanma ya da talepteki artış gibi tüm ihtimallere karşı savunmasız durumda olduklarını söyledi.
Quijano-Evans "İşte tam da burada yüksek döviz rezervi ve reel faiz oranları devreye girerek emtia fiyatlarındaki artıştan kaynaklı kur krizi ve enflasyon risklerine karşı bir kalkan görevi görüyor" dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:55)