E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol kazançları koruyor---

Petrol kazançları koruyor

Petrol kazançları koruyor
16 Şubat 2015 - 08:37 borsagundem.com

Petrol, ABD şirketlerinin sondaj çalışmalarını yavaşlatması ile 3. haftalık yükselişi kaydetmesinin ardından kazançları koruyor

Petrol, ABD şirketlerinin sondaj çalışmalarını yavaşlatması ve Libya devleti petrol şirketinin Afrika ülkesinin üretimini durdurmayla tehdit etmesi ile 3. haftalık yükselişi kaydetmesinin ardından kazançları koruyor.

Petrol vadelileri, 13 Şubat’ta yüzde 3.1 yükselmesinin ardından New York’ta yatay bir seyir izliyor. Petrol sondajı yapan şirketler, Baker Hughes Inc.’ın açıkladığı verilere göre, hizmet veren sondaj kulesi sayısını 84 düşürerek 1,056 ile Ağustos 2011’den bu yana en düşük seviyeye indirdiler. Libya’da National Oil Corp., yetkililerin tesislere yapılan saldırıları kontrol altında almada başarısız olması halinde tüm sahalarında petrol üretimini durduracağı açıklamasında bulundu.

Yükselen ABD üretimi, geçtiğimiz yıl fiyatların yaklaşık yüzde 50 gerilemesine neden olan küresel arz fazlası sorununu şiddetlendiriyor. Petrol fiyatlarında 2015’te görülen toparlanma, kısmen net kısa pozisyonlardaki düşüşten kaynaklandı.

Sydney’deki Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, “Piyasada iyimserlik seviyesi arttı ve bu fiyatları yukarı hareketlenmesine sebep oluyor. Gördüğümüz ralli bir süre devam edebilir. Batı Teksas türü ham petrolde (WTI) yakında 55 dolar seviyesini görebiliriz” diye konuştu.

Mart vadeli WTI petrol kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 14 sent düşerek Singapur saati ile 12:30’da varil başına 52.64 dolardan işlem gördü. Kontrat, Cuma günü 1.57 dolar yükselerek 52.78 dolara geldi. Elektronik olmayan işlemler resmi tatil dolayısıyla Pazartesi günü askıya alınacak. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 15 yukarısında seyrediyor.

Nisan vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 15 sent gerileyerek varil başına 61.37 dolardan alıcı buldu. Kontrat Cuma günü 2.24 dolar artış ile 61.52 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 7.90 dolar seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)