E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPetrol için büyük rest---

Petrol için büyük rest

Petrol için büyük rest
29 Nisan 2014 - 07:10 borsaningundemi.com

Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Barzani, 2 Mayıs'ta petrolün Ceyhan'a akacağını açıkladı

Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Barzani, Bağdat’taki merkezi hükümete rest çekti. “Bağdat izin versin ya da vermesin 2 Mayıs’ta Ceyhan’daki petrolü akıtacağız” dedi.

Vatan'dan Ufuk Şanlı'nın haberine göre, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Necirvan Barzani, “Bağdat izin versin ya da vermesin 2 Mayıs’ta Ceyhan’da depolarda bekleyen petrolü satacağız” dedi. Ceyhan’daki depolarda halen 1.5 milyon varil petrol bulunduğunu hatırlatan Barzani , “Türkiye almak isterse onlara satarız eğer istemezse başka ülkelere satarız. Bu bizim son kararımız” diye konuştu. 

Irak merkezli Rudaw haber sitesine konuşan Barzani, Bağdat yönetiminin aylık ödemeleri yapmadığını ve bu nedenle memurların maaşlarını ödemekte ciddi sıkıntı yaşadıklarını anlattı. Barzani, “Her ay yaklaşık 730 milyon dolar ödeme yapılması gerekiyor. Biz sadece 430 milyon dolar alabildik. Ocak ve Şubat ayında ödemeler böyle geldi. Mart ve Nisan ayında ise hiç ödeme yapılmadı” dedi. 

165 milyon $ gelecek

Mevcut fiyatlar üzerinden hesaplandığında 1.5 milyon varil petrolün piyasa değeri 165 milyon dolara ulaşıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız daha önce yaptığı açıklamada Ceyhan’daki depolama kapasitesinin 2.5 milyon varil olduğunu belirtmiş ve “Eğer Ceyhan’daki petrol miktarı depolama kapasitesini aşarsa buradaki petrolü satabiliriz” demişti. Yıldız, bu petrolün yurtiçi ve yurtdışından alıcısı olabileceğini söylerken, Tüpraş’ın potansiyel alıcılar arasında olduğunu ifade etmişti. Kürt Bölgesel Yönetimi 31 Aralık 2013’te tarihi bir adım atmış ve Türkiye üzerinden dünya piyasalarına doğrudan petrol ihraç etmeye başlamıştı. 

Ancak Bağdat ile Erbil arasında yaşanan politik gerilim yüzünden bu akış sadece 1 hafta sürdü. Barzani yönetiminin Bağdat’tan gerekli izinleri almadığını söyleyen Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin El Şehristani bir hafta sonra ‘yapılan petrol ticaretinin yasadışı’ olduğunu bildirdi.

1 milyar dolar kazandılar

Ocak ayında başlayan ihracatta ilk etapta 2 milyon varil petrolün taşınması planlanmıştı. Günlük 65 bin varil başlayan ihracatın Mart sonunda günde 130 bin varile kadar çıkması öngörülmüştü. Kürt Bölgesel Yönetimi yöneticilerinin hedefinde Aralık 2014’te bu rakamı günde 400 bin varile kadar çıkarmak vardı. Türkiye ile Kürt Bölgesel Yönetimi arasındaki ilişkiler 2012’den itibaren hızla gelişmeye başladı. Bağdat’ın da onanıyla Erbil tankerler vasıtasıyla Türkiye’ye petrol taşımaya başladı. Singapur merkezli Powertrans şirketinin aracılık ettiği petrol transferinde günde 20-30 bin varil hampetrol taşındı. ‘Tekerlekli Boru Hattı’ olarak tanımlanan hattan 1.5 sene içinde yaklaşık 1 milyar dolarlık petrol satışı gerçekleştirildi.

Yeraltında 5 trilyon dolar yatıyor

Kürt Bölgesel Yönetimi tarafından hazırlanan sunumlara göre bölge sınırları içinde 45 milyar varil petrol ve 2 trilyon metreküp doğalgaz bulunuyor. ABD ve İngiltere’nin Irak’ı işgalinin ardından adeta yatırımcı akınına uğrayan Kürt bölgesinde çok sayıda petrol ve doğalgaz şirketi faaliyet gösteriyor. Bölgedeki doğal kaynakların piyasa değeri ise 5 trilyon dolara ulaşıyor. 2002 yılında sadece 3 şirketin arama-üretim yaptığı Kuzey Irak’ta 2012 sonunda 33 enerji şirketi faaliyet gösteriyordu. Bu şirketlerin bölgeye yaptıkları yatırımın toplam tutarı ise 10 milyar doları aşmış durumda. Bölgedeki en önemli enerji şirketi ise Mehmet Emin Karamehmet’in sahibi olduğu Genel Energy. Mehmet Sepil tarafından yönetilen ve hisseleri Londra Borsası’nda işlem gören şirket bölgedeki arama ve üretim faaliyetleri için milyonlarca dolar harcadı. Şirketin günlük petrolü üretimi 50 bin varili aşıyor. Chevron, Total, Gazprom Neft, Bu şirketlerin önde gelenleri.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)